Gıda atıklarını komposta ve mamaya dönüştürüyor

Gıda atıklarını komposta ve mamaya dönüştürüyor

Her yıl dünyada 931 milyon ton, Türkiye’de 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor. Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının yüzde 42’si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanıyor.

Procompo Çevre Teknolojileri Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Esra Cevahir, geliştirdikleri kompost makinesiyle dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. Buna göre kompost makinesine atılan gıda atıkları 24 saat içerisinde hem komposta hem de evcil hayvan mamasına dönüştürülüyor.

TÜRKİYE’DE 18,1 MİLYON TON GIDA İSRAF EDİLİYOR
Tüm dünyada çevre konusu ana gündem maddesi haline geldi. Bu anlamda hem evlerde hem de sanayide sürdürülebilirlik konusu önemli. 2021 yılında Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’de onaylanmasıyla Türkiye için yeni bir süreç başladı ve geri dönüşüm sektörünün önemi daha da arttı. Küresel emisyonların 2030’a kadar en az yüzde 50 azaltılmasının hedeflendiği Paris Anlaşması ile 2050’de net sıfır emisyon hedefine ulaşılması amaçlanıyor. Bu kapsamda ülkelerin emisyonlarını azaltmak için atacakları adımlara yönelik ulusal katkı beyanlarını 5 yılda bir güncellemesi bekleniyor. Diğer bir taraftan ise her yıl dünyada 931 milyon ton, Türkiye’de 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor. Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının yüzde 42’si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanıyor.

24 SAAT İÇERİSİNDE YENİDEN GERİ KAZANDIRIYORUZ
Gıda atıklarının geri dönüşümü ve sanayicilerin karbon ayak izlerini nasıl azaltabileceklerine dair açıklama yapan Procompo Çevre Teknolojileri Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Esra Cevahir, “Dünyada bir ilki gerçekleştirerek geri dönüştürülmeyen organik atıkları, Procompo makineleriyle; kompost ve hayvan maması olarak sadece 24 saat içerisinde yeniden geri kazandırıyoruz. Makinelerimizin en büyük özelliği, kısa bir sürede her türlü çiğ sebze ve meyve atıkları, pişmiş yemek atıklarını, sulu yemek atıklarını, yağlı yiyecekleri, çay ve kahve atıklarını, kemik ve kılçık atıklarını, deniz ürünleri atıklarını, ağaç ve peyzaj atıklarını, peçete ve kağıt atıklarının yüzde 60-70 oranında bertaraf edip kompost haline getirebilmesidir. Elde edilen kompost; tarım arazileri, seralar, bahçeler ve solucan gübresi üretimi için kullanılıyor. Hayvan maması ise; özellikle belediyeler tarafından ödenen yıllık mama harcamalarını ve hayvan barınaklarındaki mama masraflarını ortadan kaldırıyor” derken, kompostla organik tarımın yolunun açıldığının ve kompostun solucan gübresinden 7 kat daha verimli olduğunu sözlerine ekliyor.

“GIDA ATIĞINDAN GELİR ELDE EDİN”
“Edindiğimiz bilgilere göre öncelikle organik tarım için gerekli olan toprağın iyileşmesini sağlıyor. Topraktaki toksinleri nötralize ediyor. Toprakta var olan toksik maddeler ve ağır metaller, bitkilerin kökleriyle alamayacağı bir forma dönüşür ve sabitlenir. Kompost, ciddi oranda kirlenmiş toprakların rehabilitasyonunda da kullanılabiliyor. Örneğin; bir belediye bu kompost makinesini kullanıp restoranlardan gıdaları alıp dönüştürdükten sonra isterse çiçekçilere, tarımla uğraşanlara satıp gelir de elde edebilir” açıklamalarında bulunan Esra Cevahir, “Paris İklim Anlaşmasına göre karbon ayak izinin yok edilmesi ve atıkların bertaraf edilmesi gerektiğinden; belli bir kişi üstü her yerin (İş yerleri, restoranlar, oteller, AVM’ler, konut siteleri, havalimanları, üniversiteler, hastaneler vb.) için geri dönüştürülen atıklar haricinde kalan biyobozulur evsel atıkların dönüştürebilmesi için tek yol olan kompost makinelerine sahip olması çok önemlidir. Fabrikalar Procompo makineleriyle karbon ayak izlerini azaltıp karbon borsasında kendileri için katma değer de yarabilirler” diyor.

İSA TURHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.