Geri dönüşüm çalışmalarıyla örnek oluyor

Geri dönüşüm çalışmalarıyla örnek oluyor

İzmit Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, ambalaj, elektronik, tekstil, bitkisel atık yağlar, atık piller ve ömrünü tamamlamış lastiklerin geri dönüşümü ile çevre kirliliğini önlerken, sosyal projeler ve eğitim programlarıyla da sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyor.

Çevre dostu İzmit Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, hayata geçirdiği geri dönüşüm çalışmalarıyla örnek oluyor. Ambalaj atıkların kaynağında ayrı toplanması, taşınması ve tekrar ekonomiye kazandırılması noktasında ülkenin önde gelen belediyelerinde olan İzmit Belediyesi, çevre konusunda yaptığı çalışmalarla farkındalık oluşturuyor.

AMBALAJ ATIKLARINDA BÜYÜK BAŞARI: DOĞA KAZANIYOR

Ekipler; kağıt, karton, plastik, cam ve metal gibi atıkları hane ve iş yerlerinden düzenli olarak toplayarak geri dönüşüm tesislerine ulaştırıyor. Her ay ortalama 150 ton ambalaj atığı geri dönüşüme kazandıran İzmit Belediyesi, 1700 ağacın kesilmesini önlerken, tonlarca petrol ve su tasarrufu sağlıyor.

SAĞLIKLI GELECEK İÇİN GERİ DÖNÜŞÜM

Elektronik atıkların çevre ve insan sağlığına olan zararlarının önüne geçmek amacıyla hassasiyetle çalışan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ekipleri, aylık ortalama 1500 kg elektronik atık toplayarak geri dönüşüme kazandırıyor. Ayrıca elektronik atıklardan toplanan gelirle SMA’lı çocuklara destek olarak farkındalık yaratan İzmit Belediyesi, AGİD tarafından 102 belediye arasında düzenlenen elektronik atık toplama yarışmasında ikincilik ödülünün sahibi oldu.

MODAYA ÇEVRE DOSTU YAKLAŞIM

Müdürlük tarafından kentin 350 farklı noktasına konumlandırılan tekstil kumbaraları sayesinde her ay ortalama 25 ton tekstil atığı toplanıyor. Toplanan atıklar geri dönüşüm sanayisinde kullanılıp ekonomik gelir sağlanıyor.

KÜÇÜK ADIMLAR, BÜYÜK FARKLAR

İnsana ve doğaya zararlı atık yağlar konusunda titiz çalışan İzmit Belediyesi, gerekli denetimleri düzenli olarak yaparak hane ve iş yerlerinde biriktirilen atık yağları toplayarak geri dönüşüme kazandırıyor. Sadece hanelerden aylık ortalama 500 kg atık yağ toplanıp geri dönüşüm tesislerinde biodizele veya enerjiye dönüşüyor. Bu da insan ve çevre sağlığını korurken, su kirliliğinin de önüne geçiyor.

SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ÇEVRE

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ekipleri; hane, iş yeri ve okullardan düzenli olarak atık pilleri topluyor. Aylık ortalama 400 kg atık pil toplayan ekipler tonlarca suyun kirlenmesinin önüne geçiyor. Müdürlüğün eczanelerde konumlandırdığı atık ilaç toplama kutularından aylık ortalama 150 kg atık ilaç toplanarak insan sağlığına zarar vermeden bertarafı sağlanıyor.

TEHLİKENİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Kullanım ömrünü tamamlayarak atık haline dönüşen hurda araç lastiklerinin doğaya rastele bırakılmasının yaratacağı tehlikeler noktasında titiz davranan İzmit Belediyesi, düzenli olarak atık lastikleri topluyor. Aylık ortalama 5 ton atık lastik toplayan ekipler, atık lastikleri geri dönüştürerek suni çim sahalarda, çocuk parklarının zeminlerinde, koşu ve yürüyüş parkurlarında, tartan pistlerde, rekreasyon alanlarında ve piroliz ile enerji elde edilmesinde kullanılıyor.

zmit-iklim-degisikligi-ve-sifir-atik-mudurlugu-calisiyor-kentimizin-dogasi-kazaniyor-7.jpeg

GELECEĞİMİZ İÇİN EĞİTİM

Çevre kirliliğinin azaltılması amacıyla okullarda çevre ve geri dönüşüm eğitimleri veren İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, atık toplamaya yarışmaları düzenleyerek öğrencileri teşvik ediyor. Toplanan geri dönüştürülebilir atıklar karşılığında okullara düzenli olarak ayni destek sunuluyor.

İZMİT ÇINAR ATIK UYGULAMASI: DİJİTAL ÇAĞIN ÇEVRE KAHRAMANI

Çevre kirliliğini azaltmak ve sürdürülebilir çevre konusunda duyarlılığı arttırmak amacıyla hayata geçirilen İzmit Çınar Atık uygulaması, en yakın atık noktası, çek gönder gibi birçok bilgiye ulaşılmasını sağlıyor. Ayrıca zaman zaman bilgi yarışmaları ile aktiviteler düzenleniyor.

ÇOCUK ÖDÜL MARKET VE PERMAKÜLTÜR EĞİTİM ALANI

Çocuklara çevre bilincini aşılamak ve hane bütçesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen Çocuk Ödül Market projesinde atık getiren vatandaşların Çınar Kartlarına para puan yükleniyor. Bu puanlar birçok markette kullanılırken proje sayesinde geri dönüştürülebilir atık miktarı arttırılıyor. Çayırköy Mahallesi’nde yer alan Permakültür Alanı’nda çeşitli tarım ve bahçe uygulamaları, biochar, kompost çeşitleri ve sürdürülebilir tarım gibi çevreye duyarlı çalışmalar yapılıyor. Enerji ihtiyacı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor ve su ihtiyacı yağmur hasadı ile karşılanıyor.

ÇEVRE DENETİMLERİ: GELECEĞİMİZ İÇİN HER GÜN SAHADAYIZ

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, her gün kentte çevre denetimleri gerçekleştiriyor ve vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendiriyor. Aylık ortalama 500 talep ve şikayet değerlendiren ekipler, ambalaj atığı, atık lastik ve bitkisel atık yağ çıkaran işletmelere rutin denetimler yapıyor. İzmit Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, çevre koruma ve sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarına aralıksız devam ederek, İzmit’in daha yaşanabilir bir şehir olması için çaba gösteriyor. zmit-iklim-degisikligi-ve-sifir-atik-mudurlugu-calisiyor-kentimizin-dogasi-kazaniyor-13.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.