Gençtürk, “Mali tablolardaki belgeler oldu bittiye getirilmiş”

Gençtürk, “Mali tablolardaki belgeler oldu bittiye getirilmiş”

Büyükşehir CHP Meclis üyesi Nazım Gençtürk, İSU Genel Kurulu’nda 2023 yılı faaliyet raporu mali tablolarda bazı belgelerin oldu bittiye getirildiğini, tüm ayrıntılar anlaşılmasın diye özel bir çaba sarf edildiğini söyledi

CHP Meclis Üyesi Nazım Gençtürk, İSU Genel Kurulu’nda mali tablolara ilişkin şu ifadeleri kullandı: Bize sunulan faaliyet raporunda ve ekli belgelerde sanki bir şeyler oldu bittiye getirilmiş, tam ayrıntıları anlaşılmasın diye özel çaba sarf edilmiş gibi. Gelir kalemlerinin toplamı verilmiş abonelik geliri-atık su geliri-kira geliri vs. toplamı verilmiş. Hangi kalemden ne gelir elde edilmişi göremiyoruz.

“AYRINTILI BİLGİYE ULAŞAMIYORUZ”

Gider kalemleri hangi müdürlük hangi daire başkanlığının hangi faaliyetinden dolayı o giderin gerçekleştirildiğine dair ayrıntılı bir bilgiye ulaşamıyoruz. Bu, şöyle bir denetim hakkını da elimizden alıyor: bir müdürlük ya da daire başkanlığı kendi faaliyet alanıyla uyumlu bir harcama yapmış mı? Biz bir müdürlüğün görev yetki alanı ile uyumlu bir gelir-gider harcaması var mı göremiyoruz.

“İSU ARAÇ KİRALIYOR”

Bazı kalem harcamaları özellikle dikkatimizi çekti. Mesela araç kiralamaları, bizim İzmit Belediyesi olarak hassas olduğumuz bir konu. İSU’nun envanterinde araç bedeli 66 milyon. Tüm Kocaeli genelinde hizmet veren yaptığı iş itibariyle de özel donanımlı araçlara sahip olması gereken İSU’nun bu kadar araçla hizmet vermesi mümkün değil. Karşılaştırma açısından söylüyorum İzmit Belediyesi araç envanterinde 338 milyonluk araç var. Demek ki İSU araç kiralıyor.

“RAKAM-ARAÇ UYUMSUZLUĞU”

Ancak kiralama bedellerine baktığımızda yine rakam ve araç uyumsuzluğunu görüyoruz. 4. Düzey muhasebe kodu yazılmadığı için hangi kiralama bedeline ne kadar verildiğini göremiyoruz. Kiralama bedeli olarak yazılmış bir kalem. Fakat o araç kirası mı, teçhizat kirası mı, makine kirası mı bunun ayrıntısını göremiyoruz. Tamamının araç kirası olduğunu değerlendirdiğimizde dahi İSU’nun mevcut görevini yetkisini yerine getirmek için sahip olması gereken, kullanmak zorunda olduğu araçların bedelini karşılamıyor.

“BURADA BİR KÖTÜ NİYET Mİ VAR?

Buradan anlıyoruz ki bazı araç kiralama bedelleri diğer gelir giderler kapsamı altında başka kalemler üzerinden faaliyet raporuna yedirilmiş. Kiralamak bu kadar karlıysa bunu göğsünüzü gere gere ‘Biz İSU’yu zarardan kurtardık” diye yazılabilirdi. Acaba burada bir hesap hatası mı var? Burada bir kötü niyet mi var?

“KUKA ARAÇLAR BİLE KİRALIK”

Kuka araçları bile kiralık. Kuka ne biliyorsunuz basınçlı suyla kanal - foseptik temizleme aracı. İSU’nun asli görev alanında kullanılan ve istisnasız her gün bir bölgede işletmede vs. ihtiyaç duyulan bir araç neden kiralık? Açıklamaya muhtaç kalemler söz konusu; 2 milyon yolluk verilmiş. Araç sayısına bakıyoruz, yakıt bedellerine bakıyoruz, personel sayısına bakıyoruz nereden bakarsanız bakın bir tutarsızlık var. Bu yolluklar kime hangi görev kapsamında veriliyor, etkin bir denetimi var mıdır?

“LİYAKATSİZ YÖNETİM ANLAYIŞI”

Bu kadar liyakatsiz yönetim anlayışına, eş dost hısım akraba kayırma, sınavsız atama yöntemleriyle kul hakkının yendiği, özensiz, denetimsiz, öngörüsüzlüğe rağmen şirket 767 milyon kar etmiş gözüküyor. Biz bu karı vatandaşa daha ucuz su vermek için kullanmamışız, asbestli borulardan kurtulalım dememişiz kasada tutmuşuz.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.