Gençtürk, “İhalelerde bir basiretsizlik var!”

Gençtürk, “İhalelerde bir basiretsizlik var!”

Büyükşehir CHP Meclis üyesi Nazım Gençtürk, İSU Genel Kurulunda ihalelerde şartnamelerin hatalı olmasına, bütçe ve zaman öngörüsünden uzak gerçekleştirilmesine, yeterli denetimin yapılmamasına değinerek, “Burada bir basiretsizlik var” dedi

CHP Meclis Üyesi Nazım Gençtürk, İSU Genel Müdürlüğü 1. Olağan Genel Kurulu 2. Birleşim’de ihaleler konusunda bir basiretsizlik olduğunu ifade ederek, “Tamamlanmış ve devam eden ihalelere baktığımızda ya şartnameler hatalı keşifle hazırlanıyor, ya bütçe ve zaman öngörüsünden uzak gerçekleştiriliyor ya da yeterli denetim yapılmıyor ya da hiç düşünmek istemediğimiz bir şey olarak birileri kayırılıyor.

“5 GÜN SONRA BİTMESİ GEREKİYOR”

Mesela Körfez Doğu Bölgesi İçme Suyu-Kanalizasyon-Yağmur Suyu İkmal İşi.

Bitiş tarihi 3 gün sonra. İşin tamamlama oranı yüzde 65-70 seviyelerinde. Sözleşme bedeli 80 milyon olarak ön görülmüş. Şu ana kadar yükleniciye 219 milyon ödenmiş. İş yüzde 65 seviyesinde, 5 gün sonra bitmesi gerekiyor. Hadi bu iş yıllara sari idi fiyat farkı yedi vs. Diğerlerine de baktığımızda sonuç değişmiyor.

“10’DA 1’İ YAPILMIŞ”

Kartepe Dağ-Kavaklı Ve Kule Dereleri Islah- Kanalizasyon Ve İçme Suyu İşi.

İşin öngörülen tamamlanma süresi üzerinden 40 gün geçmiş. 770 metre içme suyu hattı ihale edilmiş, yüklenici 86 metre yapmış, 1043 metre dere ıslahı ihale edilmiş yüklenici 110 metre yapmış. Sözleşme bitiş tarihi üzerinden 40 gün geçmesine karşın işin sadece onda biri yapılmış.

SONUÇ DEĞİŞMİYOR

İzmit-Derince Kandıra Muhtelif Sokakalrda İçme Suyu-Atık Su Yağmur Suyu Hattı Yapım İşi 78.546 metre içme suyu hattı planlanmış ve bu şekilde ihaleye çıkılmış. Ne kadar yapılmış? 2600 metre. 5 gün sonra süresi doluyor ama 62 milyonluk bütçenin bütçenin tamamı işin yirmide biri yapıldığı hatta kullanılmış.

“HİÇ PLANLANMAYAN YAĞMUR SUYU HATTI YAPILMIŞ”

Başiskele Gölcük Karamürsel Altyapı Ve Bağlantı Hatları İnşaatı Yapım İşi. İşin öngörülen tamamlanma süresi 5 gün sonra bitiyor. 11835 metre içme suyu hattı planlanmış henüz hiç yapılmamış, 4441 m kanalizasyon hattı planlanmış 448 metre yapılmış. Yağmur suyu hattı hiç planlanmamış 443 metre yapılmış.

“RAKAMLARI DEĞİŞTİRMEZ MİYDİ?”

Sözleşmeye ve ihaleye konu olan asıl yapılmadığı halde keşfe-şartname konulmayan iş yaptırılıyor. Gerekmiştir, yapılmıştır. Her ihale kendi özelinde değerlendirilebilir. Ama burada şu sonuç da çıkmaz mı: Şartnamede olmayan ihaleye çıkmayan bir husus yükleniciye yaptırılmış. Bu şartnameyi değiştirmez miydi? İhaleye teklif vereceklerin sayısını değiştirmez miydi? Rakamları değiştirmez miydi? Elbette değiştirebilirdi. Burada bir basiretsizlik var.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.