“Geç beni” diyeceği  o çırağı bulamıyor

“Geç beni” diyeceği o çırağı bulamıyor

Takı aksesuar üretiminde de yaygınlaşan endüstriyel üretim, zanaata bu alanda da fire verdirmeyi sürdürüyor. Didim’in alanındaki teki, yarım asırlık taş işleme ustası Behlül Biçer vakti zamanında ustasını geçmişti. Kendisini geçecek çırağı, bulamıyor

VAKTİ ZAMANINDA KENDİSİNİ YETİŞTİREN USTASINI GEÇMİŞTİ

Demedim mi Didim Diye başlıklı yazı dizimizin beşinci; üretimi merkezine alan ilk bölümünde dondurma ustası Döndü Çoban’ın endüstriyel dondurma ile başa çıkamayıp dondurma üretiminden çekildiğini ancak üretimden geri adım atmayarak bu sefer reçel üretimine yöneldiğini de konu edinmiştik. Aynı bölümde Çin malı ürünlerin yaygınlığına, Türk Malı ve Didim işi Türk Malı yokluğuna da atıfta bulunmuştuk.

SAĞLAM DARBE VURDU

Öte yandan endüstriyel üretim sadece dondurma dâhil olmak üzere gıdada değil takı tasarım / aksesuar diye tanımlanan sektörde de giderek yaygınlaşırken taş işlemeciliğine de sağlam bir darbe vurdu. Aydın’ın şirin ilçesi Didim’de de durum farklı değil: Takı aksesuar üretiminde de yaygınlaşan endüstriyel üretim, zanaata bu alanda da fire verdirmeyi sürdürüyor. Didim’in alanındaki teki, yarım asırlık taş işleme ustası Behlül Biçer vakti zamanında ustasını geçmişti. Kendisini geçecek çırağı, bulamıyor.

vitrin.jpg

TAŞ DEĞİL AMA TAŞ

İŞÇİLİĞİ  MADE İN DİDİM

Didim’de, Apollon Tapınağı yanındaki sıralı dükkânlar arasında Taşçı Behlül diye adlandırdığı taştan yapılma envayi çeşit takı ve aksesuar, tarihi alanı gezmeye gelenlerin ilgi odağı.  Kupadan şamdana, kolyeden nazarlığa Behlül Biçer’in işçiliğiyle farklı bir görünüme bürünen taştan aksesuarlar, tatil sonrası döndükleri kentlerinde sevdiklerini Didim’i anımsatan hediyelerle sevindirmek isteyenler için makul fiyat aralıklarında satışta.

usta-001.jpg

ÇIRAK ARANIYOR

Mesleğinde 50 yılı geride bırakan ve Didim’in alalındaki teki konumunda çalışmayı sürdüren Behlül Biçer, vakti zamanında mesleğini öğrendiği ustasını geçmişti. Uzun süredir önce yetiştireceği sonra kendisini geçmesini gururla izleyeceği o çırağı bir türlü bulamayan Biçer, umudu kesmiş durumda. Kendisini tamamen emekliye ayırın bir kenara çekilince Didim’in taş işleme yapacak ve çırakları ustalaştıracak ustası da kalmayacak:

ÜRETİRKEN DE TÜKETİRKEN DE…

“Arkamdan yeni bir üretici kuşak, nesil ne yazık ki yetişmiyor. Sadece bu iş kolunda değil zanaatkar işi üretimin her alanında benzer problem var. Yıllar ilerledikçe, yüzyıllar değiştikçe yenilenen nesillerin üretmekten bu kadar uzak, mesafeli durması üzücü. Yeni nesil daha zahmetsiz bir üretimi tercih ederken tüketimde de endüstriyel üretimin pazara sundukları ile yetiniyor. Zamanla bu tür ürünler için kullanılan, ‘El emeği göz nuru’ tanımlaması da tarihe karışacaktır.”

sus.jpg

İletişim: 0536 – 926 82 41

 

Oniks taşı enerji

verir güveni arttırır

 

Taşçı Behlül’de çeşitli taş türlerinden aksesuarlar bulmak mümkün ancak içlerinde en öne çıkanı, Oniks taşı.

Oniks taşı ülkemizde Anadolu ve Trakya boyunca geniş bir coğrafyada; dünyada ise İtalya, Çin, Madagaskar gibi ülkelerde çıkartılır. Taşçı Behlül’de ülkemizden çıkartılan yerli malı Oniks taşı tercih edilmiş. www.elmasis.com.tr’den derlediğimiz şekliyle; oniks taşının faydaları şöyle sıralanıyor:

·Kişide pozitif düşüncenin artmasını sağlar.

  • Enerji verir.
  • Topraklama taşı olduğu için strese karşı etkilidir.
  • Depresyonu azaltıcı etkileri vardır.
  • Kişinin kendine olan güvenini arttırır.
  • Nazara karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Obezite tedavisinde kullanılır.
  • Ayak rahatsızlıklarında tedavi edici etkisi vardır.
  • Kemik yapısı üzerinde etkilidir.
  • Zihin bulanıklığına iyi gelir.
  • Konsantrasyonun sağlanmasında etkilidir.
  • Kadın erkek ilişkisinde denge sağlar ve ilişkiyi güçlendirir.
  • Göz tansiyonu rahatsızlıklarında iyileştirici etkisi vardır.
  • Cinsel dürtüleri azalmada etkilidir.
  • Fiziksel olarak duymayı güçlendirir.
  • Rahatsızlık hissedilen bölgeye konulduğu takdirde iyi geldiği bilinmektedir.

oniks.jpg

En yerel lezzet Nazilli Pidesi

 Didim’in ülkemiz mutfağına katkısı da yokları oynuyor. Belediyenin bir çalışması var ama restaurant, kafe menülerindeki en yerel lezzet, Didim’e 141 kilometre mesafedeki, Aydın’ın il adayı ilçesi Nazilli’den. Nazilli Pidesi’ne “Her şey dahil” sistemle hizmet veren otellerin menüsünde rastlamak mümkün. Didim’de de çok yaygın olmamakla birlikte Nazilli Pidesi üzerine yatırımda bulunan girişimciler var.

pide-3.jpg

 

Nazilli Ticaret Odası’nın sitesinde yer alan bilgiye göre;

Nazilli Pidesi hamuru beyaz renkli buğday unundan yapılır. Başka herhangi bir un kullanılmaz. Pide hamuru un, su, tuz ve maya karıştırılarak yapılır ve kıvamına gelinciye kadar elle yoğrulur. Hamurun pide yapımında kullanılması için serin bir ortamda en az 2 saat dinlendirilmesi ve kabarması gerekir.

Aşağıda görsellerini verdiklerimiz haricinde Google taraması ile tespit ettiğimiz diğer emsalleri şöyle:

Öz Nazilli Pide Kebap: Efeler Mahallesi, 1467 Sokak. Gerçek Yalı Sitesi. Tüketici puanı: 4.3.

Pidekolik Pide ve Çorba: Yeni Mahalle, Atatürk Bulvarı, No: 148/C. Tüketici puanı: 4.4

Olca Pide: Yeni Mahalle, İnönü Bulvarı, No: 223. Tüketici puanı: 4.4

İsot Nazilli Pidesi: Efeler Mahallesi, Ege Caddesi, No: 218. Tüketici puanı: 4.6

 

pide-1.jpgNAZİLLİ OYLUM PİDE: Tüketici puanı 5 üzerinden 4.4 olarak görülen Oylum Pide; Selanik Caddesi No: 123/A adresinde faaliyet gösteriyor. Cadde, ilçenin ana caddelerinden 19 Mayıs ile Didim Ticaret Odası’nın bulunduğu alanda kesişiyor.

pide-2-001.jpg

NAZİLLİ PİDE: Yenimahalle, İnönü Bulvarı, No: 193/A adresindeki işyeri lokasyon olarak belediye ile hastane arasında. Google verilerine göre tüketici puanı 5 üzerinden 4.3.

 

Mübadil lezzetler kitapta kaldı

 

Mübadil Lezzetler Didim adlı kitap Didim Belediyesi’nin katkılarıyla 2017 yılında yayınlandı.

https://l24.im/SG0W

 

Kitaba dair yukarıda linkini verdiğimiz turizmgunlugu.com sitesinde yer alan habere göre; “Yaklaşık 8 ay süren saha çalışmasıyla Didim’in çeşitli bölgelerinde, yöre insanıyla vakit geçiren, bir sözlü tarih çalışması yaparak anıların içinden tarifleri çıkaran Gastronomi Yazarı Bikem Öğünç ile Seyahat Fotoğrafçısı Zeynep Seda Çakır’ın ortak çalışması olan Mübadil Lezzetler Didim kitabında, doğal ortamlarında fotoğraflanmış 60 özel tarif, yer alıyor…

… Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) tarafından projelendirilen ve Didim Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan Mübadil Lezzetler Didim, mübadele döneminde kente gelenlerin mutfaklarından, unutulmaya yüz tutmuş tarifleri sunuyor.

Bu etkili çalışmaya karşın o lezzetlerden bir veya bir kaçının bir PR çalışması ile Didim yemeği olarak yansıtılmamasının etkisi, şehir lokantalarında da kendisini hissettiriyor. O mekanlarda da memleketin dört bir tarafından lezzetleri tatmanız mümkün, Didim hariç!

kitaap.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.