Gebze’yi emekçiye emekçiyi Gebze’ye anlatıp büyüyeceğiz

Gebze’yi emekçiye emekçiyi Gebze’ye anlatıp büyüyeceğiz

Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Dönmez Aytekin şubenin icra kurulunda 1.5 yılı geride bıraktı. Tezgah başından geldiğini unutmadığını belirten Aytekin, “Önceliğimiz örgütlenme, eğitim ,TİS. Gebze’yi emekçiye, emekçiyi Gebze’ye anlatacağız" dedi

Bazı istisnalar kaideyi bozabilir ancak Gebze ölçeğinden esasla değerlendirecek olursak şube yönetimlerinin icra kurulları, icrada yer alan yöneticinin profesyonel anlamda sendikacılığa bir nevi terfii etmesi ile birlikte tezgâh başından ayrıldığı süreçtir. Bu zeminde de Petrol-İş Gebze’de yönetimin icrasında yer alan Başkan Eyüp Akdemir ile birlikte başkan yardımcıları Şivan Kırmızıçiçek ve Dönmez Aytekin konumları gereği ya şubedeki yerlerinde ya da görevleri gereği sahadalar.

GELDİĞİM YERİ UNUTMADIM

 

gebze-hafif.jpg

01 Eylül 2019’dan bugüne 1.5 yıllık icra kurulu üyesi, Petrol-İş Gebze Şube Mali Başkan Yardımcısı Dönmez Aytekin icra kurulunun kıdem sıralamasında en yeni sima. Tezgâh başından geldiğini unutmadığını belirten Aytekin, “Önceliğimiz örgütlenme, eğitim ve TİS. Aynı zamanda Gebze’yi emekçiye, emekçiyi Gebze’ye anlatıp büyüyeceğiz” dedi. Aytekin yeni döneme dair şunları kaydetti:   

EMEK HAREKETİNİN KAZANIMI OLACAK

“Bundan sonra ki süreçte inşallah işçi sınıfının emekçinin yanında olacağımıza ve faydalı olacağımızı düşünüyorum. Gebze emek kentidir. İşçi sınıfının kentidir. Sürekli örgütlenmeliyiz çünkü örgütlendiğimiz her yer sadece sendikamız veya şubemizin değil emek hareketinin kazanımı olacaktır. Emekçinin sofrasındaki ekmeği arttırmak için daha yüksek kazanımlı toplu sözleşmelere imza atıp örnek olmalıyız. Ve bunları duyurmalıyız, bilgilendirmeliyiz ki hangi iş kolunda olursa olsun emekçiler, sendikalı olmaya daha istekli hevesli olsun.  

ÜYEMİZE İŞSİZLERİ ANLATMALIYIZ

İnsanlara öncü olmak, onları emek hareketine dair aydınlatma gibi bir sorumluluğumuz var. Önceliğimiz tabi ki örgütlenme ve toplu sözleşme ama eğitimde onun bir parçası, bütünü. Üçünü birbirinden ayıramayız. Öte yandan eğitim sadece sendika konuları ile sınırlı kalmamalı. Çalışan kesim, işsizliğin ne olduğunu bilmez. Toplumun her sorunu ve ruh haline dair, ülkede ve dünyada olup bitenlere dair bilgilendirmede bulunmalı, eğitimler vermeliyiz.

ÇOK GENİŞ BİR SAHA

Sendikamızın işçi ve temsilcileriyle, geçmişten bugüne gerek sendikamızda gerekse emek hareketinin içinde yer alan emek hareketinin öncüleriyle büyümeyi sürdüreceğine inanıyorum. Ülkemizde sendikalı çalışanların tüm çalışanlara oranı yüzde 20 bile değilken işkolumuzda sendikamızın, diğer iş kollarında diğer emek örgütlerinin bu tabloyu tersine çevirebilecek derecede yaygın bir iş sahası var. Elbette şubelerin tek başına altından kalkamayacağı, genel merkez ve konfederasyonların da devreye girmesi, emekçilere güvence olması çok önemli.”

**

 

Bilecik, Konya ve İzmir’de

işçinin tercih ettiği şubeyiz

 

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu 21 işyeri coğrafya olarak Gebze Bölgesi veya Tuzla gibi yakın civar ile sınırlı değil. Bilecik, Konya, İzmir Aliağa’ya da kolları uzanıyor ve bu işyerlerine daha yakın mesafede sendika şubeleri olmasına rağmen. Bu yapılanmanın tamamen o fabrikalarda örgütlü işçilerin tercihiyle olduğunu kaydeden Dönmez Aytekin, “Gebze’nin yöneticileri daha aktif. Alo deyince yanımızda oluyorlar diye bizim üzerimizde tercihleri var” diyerek ekledi:

HEPSİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM

“Bu işyerlerimizde temsilcilik seçimleri yapıldıktan sonra dahi, ‘Hayırlı olsun’ ziyaretlerinde bulunuyoruz. Bu tutum ve yaklaşım çalışanlarımızı da mutlu ediyor. Şahsım adına da Petrol-İş ailesinde yer alan tüm arkadaşlarımın her tür emeğine saygım var. Ayrıca bu dönem son kongremizde, şube mali başkan yardımcılığı için dört yol arkadaşımla yarıştım. Gerek o arkadaşlara, gerekse tüm delegasyon ve üyelere bu onurlu göreve beni layık gördükleri için teşekkür ediyorum.”

 

mucadele-hafif.jpg

Dönmez Aytekin, “Düne kadar olduğu gibi bugün ve yarınlar da işçi sınıfının her zaman yanında olmasını tercih ediyoruz. Bundan sonraki süreçte inşallah böyle devam edeceğiz” diye konuştu.

 

 

**

Bir tek Aslan Çimento’dan

“normal” koşulda çıkartıldım

 

 

28 yıllık işçilik hayatı olan Dönmez Aytekin bu sürecin ilk birkaç yılında hiçbir işyerinde halk ağzıyla “dikiş tutturamadı.” Kartal’da bir firmada çalışırken Petrol-İş örgütlenmesi içinde yer aldı, çıkartıldı: “Kartal’daki işyerinde sendika faaliyetleri başladığı zaman sistemden sendikaya üye olamıyorduk. Kimlik topluyorduk. Notere gidiyorduk. Bunu işveren duyar duymaz hemen beni kapının önüne koydu.

ÖNCE ÖNCÜLERİ KOVUYORLAR

Sermayeyi bilirsiniz. Sermaye ne yapıyor. Öncelikle öncü insanları kapının önüne koyuyor. Geri kalanları da koltuğunun altına alması için ama işten çıkartma tehdidi, ama hiçbir zaman hayata geçirmediği sözüm ona ekonomik kazanım vaatleri ile pasif hale getiriyor.”

BENİMLE ‘DAVALARI’ VARDI!

Eski Süperlas’tan çıkartılma sebebi, aynıydı: “Temsilci adayı olur olmaz benle bir ‘davaları’ vardı, o yüzden çıkarttılar.’

Süreç içinde yine halk deyimiyle “karizmayı” sadece Aslan Çimento’da “çizdirdi.” Faaliyetini halen Lafarge adıyla sürdüren fabrikadan kendi deyimiyle, “normal” koşullardan ötürü çıkartıldı. Koca Beton’da çalıştı. Parfüm, düğme fabrikalarında çalıştı.

1996 yılında girdiği Tekno Kauçuk’ta ise gerek baştemsilcilik, gerekse şube doğal yönetim kurulu üyeliği yaptığı süreçler dahil olmak üzere 2020 yılının eylül ayına, şube icra kuruluna girene kadar tezgah başında ter döktü.

 

direris-hafif.jpg

Petrol-İş Gebze Şube Mali Başkan Yardımcısı Dönmez Aytekin, “Direnişlere, grevlere destek amaçlı çok katıldım ama işçilikte hiç birebir yaşamadım” dedi.

**

 

Mevcut yönetimde Tekno Kauçuk ağırlığı

Petrol-İş Gebze Şube’nin mevcut yönetiminde Başkan Eyüp Akdemir, Süperlas’ta beş yıl boyunca çalıştı. Fabrikaya 1999’da girdiğinde, sendikal örgütlenme vardı.

Geçen dönem mali, bu dönem idari başkan yardımcısı olarak görev yapan Şivan Kırmızıçiçek, Novares Turkey Otomotiv’e fabrikanın yüzde 100 yerli sermaye olarak Mecaplast adıyla üretimde olduğu yıllarda çalıştı. Fabrikaya sendikayı sokan öncüler arasında yer aldı.

Şube yönetim kurulu üyesi Orhan Kutay Haymanalı, Dilovası’ndan Konya’ya taşınan Unilever çalışanı. Doğal yönetim kurulu üyesi olduğu için çalışmayı sürdürüyor.

2019 yılının eylül ayından itibaren şubenin icra kurulunda görev üstlenen Dönmez Aytekin ile birlikte doğal yönetim kurulu üyesi Fikret Ağbaba ise Tekno Kauçuk kökenli. Yönetici Ağbaba da halen tezgah başında çalışmayı sürdürüyor.

 

 

teknooo.jpg

GENEL BAŞKAN UNİLEVERDEN ÇIKTI: -Soldan sağa- Yönetimin doğal yönetim kurulu üyesi Orhan Kutay Haymanalı, Unilever Konya çalışanı. Şivan Kırmızıçiçek, Novares Turkey Otomotiv’e sendikayı sokan öncülerden. 16 yıl Gebze Şube Başkanlığı yapan Genel Başkan Süleyman Akyüz’de uzun yıllar Unilever’de çalıştı. Şube Başkanı Eyüp Akdemir, Süperlas’tan gelme. Dönmez Aytekin ile

 

fikret-agbaba.jpg

Fikret Ağbaba , Tekno Kauçuk’tan.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.