Gebze’nin Tınnesi gibiyiz!

Gebze’nin Tınnesi gibiyiz!

Hürriyet Mahallesi’nin 39 yıllık sakini, CHP Gebze İlçe Örgütü Hürriyet Mahallesi Birim Başkanı Dilesen Karataş, 39 yılda tek değişenin konut sayısı olduğunu belirtip eksikleri sıraladı ve, “Hal böyle olunca I Love You’daki Tınne Köyü aklıma geliyor” dedi

dilesen-karatas-14.jpg

** Hürriyet Mahallesi’nin 39 yıllık sakini, CHP Gebze İlçe Örgütü Hürriyet Mahallesi Birim Başkanı Dilesen Karataş, 39 yılda tek değişenin konut sayısı olduğunu belirtti.

** Karataş özetle otobüs hat ve tabelalarında yer almadıklarını, mahallelerindeki dağın mahallenin ismini taşımadığını belirtip, “Hal böyle olunca I Love You’daki Tınne Köyü aklıma geliyor” dedi

 

 

Gebze’nin Beylikbağı diye tanımlanan bölgesinde yer alan Hürriyet, namıdiğer Ulaştepe..

1980’li yıllarda başlayan göçte barınma hakkını kullanarak Hazine arazilerine yuvalarını kuranların tapu mücadelesini halen sürdürdüğü mahallelerimizden.

Gebze’de; Keşanlı Ali Destanı’nın bir ara dillere sakız olan nakaratını andırır Hürriyet…

“Sineklidağ burası / Şehre tepeden bakar / Ama şehir uzakta / Masallardaki kadar”

HÜRRİYET, ŞEHRE NE KADAR UZAK

Bu dizelerde mesafeden kasıt kilometreler olmasa gerek. “Sineklidağ” şehre, şehirlilik getirileri bakımından masallardaki kadar uzak.

CHP Gebze İlçe Örgütü Hürriyet Mahallesi Birim Başkanı mahallenin 32 yıllık sakini Dilesen Karataş’tan mahallesinde 1989 yılı ile bugünü kıyaslamasını istedik:

TOPLU TAŞIMA HATLARINDA HALA YOKUZ

“Hürriyet Mahallesi’ne geldiğimiz ilk yıllardan bugüne ne değişti derseniz, değişen tek şey konut sayı. Ulaşım sorunu hala devam ediyor. Mahallenin tabelasını taşıyan bir toplu taşıma aracı henüz yok. Hala tren istasyonuna ya 30-40 dakika yürüyerek gidiyoruz ya da yaklaşık 50 dakika süren bir yolculuk sonunda ulaşabiliyoruz. İstanbul bölgesinde çalışıyorsanız İstanbul yönüne giden bir toplu taşımaya ulaşmak için bu zaman kaybını göze almak zorundasınız. Yani toplu taşıma hatlarında Hürriyet Mahallesi yok!”

TINNE KÖYÜ, GİBİYİZ

dilesen-karatas-10.jpg

Hürriyet’in gerek siyasi partiler gerek kamu kurum kuruluşlarında halen Beylikbağı veya Yavuz Selim diye ifade edildiğini belirten Karataş, “Böyle olunca aklıma I love you filmindeki Tınne (yok) Köyü geliyor” dedi. Karataş şöyle devam etti: “Mahallemizin ismi tapu sorunu ile duyulmaya başlandı, tapu sorunu demişken devam edelim.

SARAY YAPACAK GELİRİ

VARDI DA VATANDAŞ MI YAPMADI

Barınma ( Mülkiyet) anayasal bir hak olmasına rağmen, bu kentin yöneticileri bu hakka ulaşmamamız için elinden gelen her şeyi yapıyor. Sosyal devletin sağlaması gereken bu hakkı, devlet sağlamayınca vatandaş kendi imkânlarıyla sağlamaya çalıştı. Bu kısıtlı imkânlarla yaşam ve sağlık koşullarına uygun olmayan konutlarda ortaya çıktı. Vatandaşın saray yapacak geliri vardı da vatandaş mı yapmadı?”

 **

KARATAŞ ATANMIŞ SEÇİLMİŞ YÖNETENLERE SORDU: BU AYIP KİMİN

Cem Evi için arsa var

ama inşaat izni yok

 

dilesen-karatas-11.jpg

 

Hürriyet’in Alevi vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bir mahalle olduğunu kaydeden Karataş, “Bir Cem evi var. Yıllar önce Belediye Başkanı Adnan Köşker bir yer gösterdi Cem evi için, arsa var ama inşaata izin yok. Neden mi? Bunun cevabını bizde henüz alamadık maalesef. Alevi vatandaşların cenazelerini morg olmadığı için başka ilçelerdeki Cem evlerinden kaldırılıyor. Gebze gibi bir ilçeyi yönetenlerin ayıbı değil midir bu?” dedi.

 **

İLETİŞİM FİRMALARI ABONEYE HİZMET VERMİYOR, ABONE YAPMIYOR

Yüzyüze eğitimde online

eğitimde hep çok uzakta!

 

dilesen-karatas-7.jpg

Hürriyet Mahallesi’nde bir ilköğretim okulu yer aldığını, lise yer almasından ötürü liseli öğrencilerin uzunca yol kat etmek zorunda kaldığını belirten Karataş, “Kışın zor koşulları ve hala çeşitli engellere takılan doğalgaz yoksunluğu, bu bölgenin yine başka bir sorunu. İletişim konusundaki sorun başlı başına başka bir adaletsizliğin çığlığı. Telefon ve İnternet sağlayıcı firmalar yeni abonelikler konusunda başvuru almadıkları gibi, var olan aboneler internet ve telefonu kullanmak konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu bölgedeki öğrenciler uzaktan eğitim sürecinde, eğitime ulaşma hakkındaki eşitsizliği gözler önüne serdi” dedi.

 **

Gençler mahalleden göçüyor

Yaş ortalaması giderek artıyor

 

dilesen-karatas-12.jpg

 Mahallenin bir türlü çözüm üretilmeyen sorunlarından ötürü yakın mahallelere göç verdiğini ve yaş ortalamasının yükseldiğini kaydeden Karataş, “Hal böyle olunca genç nüfus bu bölgede yaşamak istemiyor. İşe, eğitime ve hayata daha kolay ulaşabileceği semtlere taşınıyor. Bölgenin bu koşulları hane halkı ekonomisine de yansıyor. Toplu taşıma ücretleri oldukça pahalı sadece tek tön gidiş ücreti 3,50TL. İki araç değiştirip işe okula gidenler için aylık yol masrafı 364 TL. Bir ailede bir çalışan var ve birde öğrenci ( öğrenci servis ücreti) varsa zaten açlık sınırında olan asgari ücretin en az 750- 800TL si yol masrafı, zaman kaybı da cabası. Kira ve diğer temel ihtiyaçları düşününce çaresiz göç başlıyor, yaş ortalamasını siz hesap edin artık.”

 

**

Dekor işlevi gören

iki “parkımız” var

 

dilesen-karatas-1.jpg

 Hürriyet Mahallesi’nde topu topu iki park olduğunu belirten Dilesen Karataş, “Biri muhtarlığın diğeri sağlık ocağının yanında adeta dekor olarak bulunuyor” dedi. Karataş şöyle devam etti:

BİZİM MAHALLEDE

AMA ADI BEYLİKDAĞI

 

dilesen-karatas-3.jpg

 

Yeşil alan için ayrıldığı söylenen Beylikdağı ki orda da sorun var, dağ Hürriyet Mahallesi sınırlarında ama adı dağa sınırı olmayan bir mahalleden alınma. Kaldı ki burada da yatırıma başlanmış sonra yarım bırakılıp kaderine terk edilmiş. 

dilesen-karatas-5.jpg

Bu milli servet, halkın ekmeğinden kısıp verdiği vergi heba, israf ediliyor. Geçtiğimiz günlerde bu sorun yine basın mensuplarıyla incelemeye gelen İlçe başkanımızın ziyareti sırasında kamuoyuna ve ilgililere duyurulmuştu.  Fakat henüz kimseden ses seda yok.”

 

**

 

Kimdir?

 

dilesen-karatas-13.jpg

 

1979 yılında Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nde dünyaya geldi. 1984’te ailesiyle birlikte İstanbul Kemerburgaz’a, 5 yıl sonra 26 Haziran 1989’da Gebze Hürriyet (Ulaştepe) Mahallesi’ne göç etti. İlköğretimine İstanbul Maltepe, Gülsuyu İlköğretim Okulu’nda başladı. Gebze Fatih İlköğretim Okulu’nda tamamladı. Ortaokul ve liseyi Sarkuysan’da okudu. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü ve Kocaeli Üniversitesi İzmit MYO – Yerel Yönetimler mezunu. Halen Atatürk Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü öğrenciliği de açıktan devam ediyor.

CHP Gebze İlçe Örgütü ile yolu henüz 13 yaşında, SHP döneminde, 1992’de kesişti. Gençlik kollarının ardından 2012’de CHP Gebze İlçe Sekreterliği görevinde bulundu.

dilesen-karatas-15.jpg

Aynı yıl parti okuluna katıldı. Halen parti okulu eğitmeni ve Hürriyet Mahallesi Birim Başkanı.

 

 

 **

 

 

Biz bu yok sayılmışlığı

KABUL ETMİYORUZ…

 

dilesen-karatas-14-003.jpg

 

“Yaşadığımız coğrafya kaderimizdir, kaderimiz cehennemse cennete dönüştürmekte elimizdedir. Biz bu yok sayılmışlığı kabul etmiyoruz, içinde bulunduğumuz kötü koşullara razı gelmiyoruz ve gelmeyeceğiz. Bu kenti yönetenler bilmelidir ki o koltukları yaşam koşullarımızı iyileştirmeleri sorunları çözülmeleri için verdik, emanettir” diyen Dilesen Karataş çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

* Mülkiyet sorunumuz ranta dönük değil halka dönük, yaşam ve ekonomik koşullarımız dikkate alınarak, sosyal devletin sorumluluğu da unutulmadan, vatandaşı müşteri ve işgali görmeden hakkımızın teslim edilmesi,

* Mahallenin ihtiyacı olan eğitimin geleceğe, memlekete, insana yatırım olduğu anlayışla sağlanabilmesi eğitim hakkına ulaşmadaki eşitliğin sağlanabilmesi için en az bir lisenin inşaa edilmesi,

* iletişiminde bir hak olduğu unutulmadan teşvik ve destekle teknik altyapının sağlanması,

 

dilesen-karatas-9.jpg

* Ulaşım konusunda toplu taşıma güzergâhlarının gözden geçirilmesi, mahalle sakinlerinin zamanından, ekonomisinden çalmadan hayatlarını kolaylaştıracak ek hatların belirlenmesi, toplu taşıma ücretlerinde indirime gidilmesi,

* Çevre ve doğa düşünülerek doğalgaz talebi konusundaki alt yapı çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılması,

* Vatandaşların inanç ve kutsalını göz ardı etmeden eşit hakları gözetilerek taleplerinin yerine getirilmesi,

 

ÇÖZÜME İSTEDİKLERİ

YERDEN BAŞLAYABİLİRLER

Hürriyet Mahallesi’nin varlığının kâğıt üzerinde değil, yaşam alanı olduğunu ve buradaki vatandaşların varlığının, vergisinin, emeğinin ve oyunun alındığını kaydeden Karataş, “Vatandaşlara karşı sorumluluğunuzu vaatlerinizi hatırlatırız! Çözüm önerilerini de sorunlarla beraber sunmuş olduk. Bu kenti yönetenler çözüme istediği sorundan başlayabilirler” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum