“Gebze’de yeni yapılar Allah’a emanet”

“Gebze’de yeni yapılar Allah’a emanet”

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Gebze’deki yeni yapıların denetim şirketleri tarafından denetlenmiş gibi gösterilerek, raporları eklenmiş gibi hazırlanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yeni yapıların iskambil kağıdı gibi devrilmesi, yıkılması, yapı denetimini tekrar sorgulanır hale getirdi. Yaklaşan Marmara depremi nedeniyle Kocaeli de risk altında; ancak önemli bir iddia var ki, muhakkak araştırılması ve yanıtlanması gerekiyor. İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Gebze’deki yeni yapıların denetim şirketleri tarafından denetlenmiş gibi gösterilerek, raporları eklenmiş gibi hazırlanmasını Meclis gündemine taşıdı. Yapı denetim ve mühendislik hizmetlerinin ucuz olması, laboratuvar masraflarının yüksek olması ve uzaklık gibi sebepler nedeniyle Başiskele, Gölcük, Kandıra gibi ilçelerdeki yapı denetim şirketlerinin Gebze’deki inşaatları denetlemeye gelmeyerek uzaklığı gerekçe göstererek yapı denetimlerini yerine getirmiş gibi gösterdikleri iddiasını konunun muhatabı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu. 

UZAKTAN KÂĞIT ÜZERİNDE

İYİ Partili Türkkan’ın verdiği önerge ve sorduğu sorular şu şekilde: Kocaeli’nin Gebze İlçesinde yapı denetim şirketlerinin denetim yapacakları inşaat projelerinin İzmit’te kura çekilişi sonucu belirlendiği iddia edilmektedir. Bu çekilişler sonrası ise diğer ilçelerden belirlenen firmaların Gebze’deki inşaat denetimleriyle ilgili olarak uzaklığı gerekçe göstererek inşaatın yapıldığı alana gelmedikleri, uzaktan kâğıt üzerinde yapı denetimlerini yerine getirmiş gibi gösterildiği iddiası Gebze İlçe merkezinde bilinmektedir. Örneğin Kandıra veyahut Gölcük merkezli yapı denetim firmalarının Gebze’ye hiç uğramadan yapı denetim işlemlerini kendi ilçelerinden işlemleri yürüttüğü gibi iddialar kimi bina sakinleri ve müteahhitler tarafından dile getirilmektedir.

FİRMALAR KURA İLE Mİ BELİRLENMEKTEDİR?

Yukarıdaki bilgiler çerçevesinde; Gebze İlçesindeki inşaat projelerini denetleyecek olan firmalar kura ile mi belirlenmektedir? Eğer belirlenmekteyse bu uygulama il genelinde uygulanmakta mıdır? Türkiye’de başka hangi kentlerde yapı denetim şirketleri kura ile farklı il veya ilçelerden belirlenmektedir? Bu uygulamaya hangi tarihte geçilmiştir? Gebze İlçe merkezindeki inşaat alanlarını denetleyen firmaların kaçı ilçe dışındaki firmalardan seçilmiştir? İlçe dışarısından gelen yapı denetim şirketleri, ilçe belediyesi tarafından denetlenmekte midir? Denetlenmekteyse Gebze ilçesine gelmeden, nasıl yapı denetim işlemlerini yerine getirilmiştirler? Böyle bir uygulamaya göz yumanlar hakkında herhangi bir işlem gerçekleştirilmiş midir? Uzaktan yapı denetimi gerçekleştiren ve prosedürleri kağıt üzerinde yerine getiren firmalar hakkında hangi işlemler uygulanmaktadır? Bu şekilde denetlenen Gebze’de kaç yapı bulunmakta mıdır? Var ise bu yapıların yeniden incelenmesi düşünülmekte midir?

risk daha yüksek

Türkkan verdiği bir başka önergede, Gebze Yenikent Mahallesi’ndeki sitelerde yapı denetim noktasında eksiklikler bulunduğunu, zemini sağlam olmasından dolayı malzeme kalitesinin göz ardı edilerek sadece zemine güvenildiğinin iddia edildiğini belirtti. Kocaeli’nin Gebze İlçesi Yenikent Mahallesi yerleşim olarak sitelerin ağırlıklı bulunduğu bir bölgedir. Resmi olarak 17.291 vatandaşımızın ikamet ettiği bölgede ikametsiz konutlarla birlikte yoğun miktarda yapı bulunmaktadır. Bu konutların çoğunluğu ise yüksek katlı yapılardır. Yaşanan son deprem felaketleri ile görülmüştür ki bu tür yerleşim alanlarında depreme dayanıklı yapıların sağlamlığı ve güvenirliği nüfus miktarı göz önüne alındığında oldukça elzemdir.

Yukarıdaki bilgiler çerçevesinde; Yenikent’te bulunan sitelerin yapı denetimi konusunda eksiklikler bulunmakta mıdır? Binaların dayanıklılığı konusunda vatandaşlarımızın tedirginliğini giderecek çalışmalar planlanmakta mıdır? Bölgede zeminin dayanıklılığına güvenerek inşa edilen yapılarla ilgili inşa sürecinde birtakım eksikliklerin olduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar çerçevesinde kimi eksiklikler saptanırsa, eksikliklerin giderilmesi ve yapıların güçlendirilmesiyle ilgili herhangi bir çalışma düşünülmüş müdür?” diye sordu.

Haber: Barış AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.