GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ:  Patenttin Önemi Vurgulandı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ: Patenttin Önemi Vurgulandı

Akademisyen, kamu görevlileri, sektör temsilcileri, iş adamları ve uzmanların katılımı ile GTÜ’nün paydaşı olduğu “Patent Haftası Paneli” TÜBİTAK MARTEK konferans salonunda gerçekleştirildi.

Etkinliğe TÜBİTAK Marmara Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Ali Okur, Gebze Kaymakamı  Mustafa Güler, Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.  Nilgün Fığlalı, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı  Hasan Tahsin Tuğrul, Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü  İlhan Aydın ve Adres Patent Genel Müdürü  Cumhur Akbulut katılarak yaptıkları konuşmalarda  patentin sanayi ve üniversite işbirliğinde önemini vurguladılar.
PATENTLE FİKRİ HAKLARIN KORUNMASI HEDEF
Panelde konuşan GTÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, GTÜ’nün Türkiye’nin önde gelen Araştırma Üniversitesi olduğundan, lisansüstü çalışmaları, yayın ve projeleri ile bilime katkılarından bahsetti. Yapılan çalışmaların sanayiye ve ülke ekonomisine kazandırılmasının öncelikli hedefleri arasında olduğunu, son yıllarda GTÜ’nün 56 patent başvurusu yaptığını, şimdiden sonraki süreçte ticarileşme potansiyeli olan çalışmaların belirlenmesi ve fikri hakların patent ile korunması yönünde strateji belirlediklerini ifadelerine ekledi.
Panelde patent konusunda tecrübeli özellikle sanayinin içerisinde yer alan Ford, Kordsa ve Ravago firma temsilcileri patent süreçleri hakkında tecrübe paylaşımında bulundular. Panelde Teknoloji Sanayi İl Müdürü İlhan Aydın’ın Moderatörlüğünde ilk panelist Adres Patent Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ali Çavuşoğlu Ar-Ge Merkezlerin Patent Performanslarının arttırılması konusunu, gün geçtikçe değerlenen Ar-ge Merkezlerinin Patent farkındalığının artırılarak ortak çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE PATENT
Ardından Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve KÜSİ İl Temsilcisi Doç. Dr. Fikret Yıldız Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinde patentin önemi konusunda katkıda bulundu. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi için patentin önemini ifade ederek, istatistikler ile mevcut durumu değerlendirip üniversitelerdeki öğretim üyelerinin ve sanayicilerin işbirliği için yapılması gerekenler konusunda önerilerini sıraladı.
Ford otomotiv sanayi ekip lideri Dr. Feyza Gökaliler ticari faaliyetlere patentin katkıları konusunda ilerleyerek, kendi patentlerinin ticarileşme sürecindeki tecrübelerinden bahsetti. Son Panelist İnovasyon Danışmanı Yüksek Müh. Barkın Arak Kamudan Sanayiye Teknoloji Transferinde Patentin rolü konusunun üzerinde durarak mevcut durumu değerlendirdi. Program sonunda panelistlere plaketleri takdim edildi.
Tören, Rektör Prof. Dr. M. Hasan Aslan’ın Prof. Dr. Bülent Akbaş’a bugüne kadarki hizmetleri için hazırlanan plaketi takdim etmesi ile son buldu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.