Gebze Şiir Meclisi edebiyat  tarihinde yerini alacak

Gebze Şiir Meclisi edebiyat tarihinde yerini alacak

Gebze'de Ramazan Seydaoğlu öncülüğünde kurulan Gebze Şiir Meclisi'nin aktivistlerinden Mehmet Faruk Habiboğlu, "Gebze Şiir Meclisi ileride edebiyatta yerini alacak" dedi

 

 

 Gebze Şiir Meclisi aktivistisiniz. Tek kutuplu değil çok renkli bir yapıya sahip olduğunu gözlemlediğimiz meclisi, değerlendirir misiniz?

 

-       Evet, Gebze Şiir Meclisi benim çok önemsediğim, Gebze'deki belki de en sivil en renkli kültürel ortam diyebilirim. Bakın ben Gebze'de bilfiil 2 yıl yaşadım. Evim Kirazpınar'daydı. Hala da bir ayağım Gebze'dedir. Kopmadım hiç. Gebze'yi nasıl tarif etsem? İki metropol arasına sıkıştırılmış, kendi özgün kimliği yitirilmiş, halkının bir türlü kendi yerel kimliklerinden kopmadığı hatta inadına onu pekiştirdiği dolayısıyla Gebzelileşmediği, ne şehir ne kaza ne kasaba belki iri bir köy, devasa nüfusuna rağmen kent bilincinin gelişmediği, bir sanayi merkezi olmasına rağmen sonuçta bir işçi koğuşundan öte sanayileşmenin katkısının olmadığı oysa Osmanlı geçmişiyle Sultan Fatih'in Otağı, hatta ondan önce Kartacalı Annibal'in mekanı, büyük ressam Osman Hamdi Bey'in evi ile de kültür ve tarih açısından zengin bir miras üzerinde ama kültür ve sanat fukarası bir garip memleket Gebze.

 

Bu bağlamda bilhassa adını zikretmekten kıvanç duyduğum öğretmen sayın Ramazan Seydaoğlu önderliğinde kurulan Gebze Şiir Meclisi, edebiyatın hususen şiirin Gebze'deki gür ve etkin sesidir. Nicelik değil ama nitelik cihetinde Gebze Şiir Meclisi yarınlarda Gebze'nin Edebiyat Tarihi'nde bir serlevha olarak yer alacaktır. Bu meclisin hemen oluşumundan kısa bir süre sonra dahil olan bir müdavimiyim ben de. Orada gerek Gebze'den gerekse civar yerlerden bir çok edip, şair, yazar ile normal koşullarda 15 günde bir bir araya geliyor, şiirler okuyor, bazen aşıklarımızla türküler söylüyor şiir üzerine sohpetler ediyoruz. Belirtmeden geçemeyeceğim,  ayrıca bu benzer diğer ortamlarda yoktur, küçük şair ve şairelerimize mikrofon uzatıyor, o minik yüreklere örnek olmaya rol model olmaya çalışıyoruz aynı zamanda. Elbette kendi kişisel olanaklarımızla bu kadarını yapabiliyoruz. Haksızlık olmasın, Kocaeli Büyükşehir Belediye'sinin  Sivil Toplum Merkezi binasında bize mekan imkanı ve ikram desteğini zikrederek şahsım adına minnet ve teşekkürlerimi de ifade ediyorum.

Yazı dizimize

özel 12 Eylül şiiri

 

Mehmet Faruk Habiboğlu’na şiirlerinde hiç 12 Eylül’e değinip değinmediğini sorduk. “Bir iki tane olabilir” dedi. “Yazı dizimize özel yazar mısınız?” dedik.

 

Çok kısa bir süre önce kaleme aldığı Çakal Mevsimi’nin sosyal medya mecralarında bile paylaşmadan önce ilk okunma hakkını, okurlarımıza tanıdı:

 

 

ÇAKAL MEVSİMİ

 

Eylül kasırgası

Ay yaralı

 Allah dedik

Can verdik

 

Bir sabah çelikten postallarla

Çiğnediler bizi

Suçumuz vatan

Suçumuz insan

Güvercinin kanadı

Kana boyandı

 

Ülke dedik Ülkü dedik

Bozkurt destanıydı

bizimki

Eskidik

 

Kurt kocamış

Mevsim artık kış

Çakal mevsimi

Türkülere sarın beni.

 

**

 

Kapitalizmin büyük çelişkisi

 

cocuklar-004.jpg

 

Aynı zamanda zamatör fotoğrafçı olan Habiboğlu’nun bu fotoğrafı 2016 yılında Urfa’da bir sergide de yayınlanmış. Hikayesi ve açıklamasından esasla başlıklayıp belki de adlandırdığımız fotoğrafın hikayesi şöyle:  “Fotoğrafı, 2015 yılı kışında bir İstanbul ziyaretimde İstiklal Caddesi'nde bir gece saat 23-24 civarı gibi, dolaşırken çektim. Fotoğraftaki evsizler süklüm püklüm bir şekilde oradaki bankanın önüne geldiler. Gece ayaz, soğuk. Ellerindeki karton, gazete vs. serip birbirlerine sarılarak orada uyudular. Orası onların nispeten soğuktan korunaklı yerleriymiş. Tabi oradaki aslında Kapitalizmin büyük bir çelişkisinin fotoğrafıydı.”

 

**

 

 

4 şiir kitabı, sayısız köşe yazdı

 

kimdir-(1).jpg

 

 

 

1963 yılında Şanlıurfa’da dünyaya geldi. Ülkücü ancak hiç Ülkü Ocakları üyesi olmadı. Siyasete darbe sonrası MHP üyesi olarak atıldı. MHP’den ayrılan merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun kurduğu BBP’de Merkez İlçe Başkanlığı ve İl Başkanvekilliği yaptı. Yazıcıoğlu’nun vefatı sonrası ayrıldı. Gerek Gebze’de, gerek taşındığı Kartal’da İYİ Parti üyesi oldu. Üyeliği sürüyor, aktif görev almadı.

Bencileyin (1994), Zuhur (2002), Hoşça Kal Aşk (2011) ve Marina’ya Mektuplar (2020 / e-kitap) adlı yayınlanmış dört şiir kitabı var. Şanlıurfa Anadolu Gazetesi (2001 – 2004), Gap Gündemi Gazetesi (2004 – 2010), Akçakale Haber Sitesi (2009 – 2010), Urfaradikal Haber Sitesi (2018) ve Taraf Medya Haber Sitesi’nin (2019) ardından halen Urfa Haber Gazetesi’ne köşe yazıyor.

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir olan Habiboğlu, Kartal’da yaşıyor ve çalışıyor.

Evli ve dört çocuk babası.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.