Gebze ile özdeş bir isim Osman Hamdi Bey

Gebze ile özdeş bir isim Osman Hamdi Bey

Ülkemizin dünyaca ünlü müzeci ve ressamlarından olan Osman Hamdi Bey bir çok önemli resimlerini Eski Hisar’da ki köşkünde yaptı.

Osman Hamdi Bey  30 Aralık 1842’de İstanbul’da doğdu, Paris’te hukuk eğitimini sürdürürken resime olan tutkusu sebebiyle Paris Güzel Sanatlar Okulu’na devam etmiştir. 
    Daha sonra İstanbul’a dönüş yapan Osman Hamdi Bey Bağdat Yabancı İşler Müdürlüğüne getirilmiştir. 1881’de Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) müdürü Anton Dethier’in ölümü üzerine padişahın şahsi emri ile müze müdürlüğüne atanır. 
RESİM TUTKUSU 
Devlet işleri ile arkeoloji kazılarıyla ilgilenirken resime olan tutkusunu hiçbir zaman bırakmamıştır. “Kaplumbağa Terbiyesici”, “Arzuhalci”, “Kuran Okuyan Hoca”, “Silah Taciri” “Feraceli Kadınlar”, “Leylak Toplayan Kız” “Şehzadebaşı Camisi Avlusunda Kadınlar” “Mimozalı Kadın” “Ab-ı Hayat Çeşmesi”, “Mihrap” gibi tabloları onun en ünlü yapıtlarıdır. Resimlerinde Türk Sanatı Kültürü, Mimarisi, Çinli Panoları, Duvarları, Halıları, Süslemeli Objeleri, Örtüleri, Türbe Mekanları, Aile Portreleri kullanmıştır.
MEZARI ESKİHİSAR’DA
Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci, arkeolog ve Sanayi Nefise Mektebi’nin kurucusu olan Osman Hamdi Bey 20. Yüzyılın insan döneminde sanat ve kültür alanında yenileşme ve batılılaşma akımının öncüsüdür.  24 Şubat 1910’da İstanbul’da vefat etmiştir.   Osman Hamdi Bey’in  cenazesi vasiyeti üzerine  Eskihisar’da  defnedilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.