Gebze, Darıca ve Çayırova  tek havuzda birleşmeli

Gebze, Darıca ve Çayırova tek havuzda birleşmeli

Kocaeli toplu taşımacılığında yangın yerlerinin başında Çayırova geliyor. 551 bir şehir “efsanesi” haline geldi. 164 No’lu Kooperatif Başkanı Osman Ayık ana çözümün Dilovası hariç Gebze Bölgesinin üç ilçesinin tek havuzda birleşmesini olduğunu söyledi

Gebze ile Çayırova’nın mahalleleri arasında faaliyet gösteren halk otobüsleri ile Çayırova İlçe sınırları içindeki halk otobüslerinin kooperatifinin başkanı; Sınırlı Sorumlu  164 No’lu Gebze/Çayırova Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Osman Ayık kooperatifçilik hayatının en sıkıntılı günlerinden birini 22-23 Kasım günlerinde yaşadı.

SOSYAL MEDYA TAARRUZU

21 ve 22 Kasım Cumartesi ve Pazar günü akşam saatlerinde ve o soğukta; 40-45 dakika boyunca duraklarda 551 bekleyen vatandaş isyanını 22-23 Temmuz günlerinde sosyal medyadan haykırdı. Başkan Ayık’a yönelik ağır eleştiriler, Ayık’ın GSM hattının numarası ve biri tekli biri üçlü iki fotoğrafının yer aldığı paylaşım o tepki 10’larca kişi tarafından paylaşıldı. Sosyal medyadan yine şikâyet yağdı.

MUHAMMET KILIÇ’IN EV SAHİPLİĞİNDE

164 No’lu Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Osman Ayık ile söz konusu sosyal medya taarruzunun ikinci günü; Gebze – İzmit arasında faaliyet gösteren 141 No’lu Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Muhammet Kılıç’ın aracılığında ve ev sahipliğinde; 141 No’lu kooperatifin Hükümet Caddesi üzerindeki yerinde konuştuk. Haber dizimizde Kılıç’ı yarın ağırlayacağız. Ayık önce meramını anlattı. Dinledik. Arada sorular yönelttik. Yazdık:

 

 

KAMUSALLAŞMA ÇABASINDA BİRİNCİ SIRADAYIM

 

osman-ayik-22222.jpg

 

“2006 yılından bugüne toplu taşımanın kamusallaşması için mücadele verdim. Bu konuda birinci sıradayım. Otobüs hatlarında paralı yolculuğun kalkıp tamamen kentkart uygulamasına geçilmesi, 65 yaş üstü ücretsiz taşımacılıkta toplu taşımacı esnafının ekonomik mağduriyetinin giderilip onlara kaynak aktarılması için çabalarım oldu. Sonuç da edindik.

65 YAŞ ÜSTÜNDE AYDA

5 BİN KİŞİ TAŞIYORUZ

Her bir halk otobüsü ayda ortalama 5 bin, 65 yaş üstü yolcu taşımaktadır. Yaşanılan mağduriyetin giderilmesi, önce Bakanlık sonra KBB’den kaynak aktarımının sağlanmasında emeğimiz, etkimiz oldu.

HER İLÇEDE AYRI KOOPERATİF

2011 yılına kadar Gebze Bölgesi’nde halk otobüsleri ile hizmet veren tüm toplu taşımacılar tek kooperatif, 164 no’lu toplu taşımacılar kooperatifi çatısındaydı. Her ilçenin ayrı kooperatifinin olmasında çabalarım oldu.

UKOME’DE EN ACIMASIZ

ELEŞTİRİYİ BEN YAPTIM

Toplu taşımada sorunların çözümü için kamu kurumları arasında köprü oldum.  UKOME’de en acımasız eleştirileri ben yaptım. Allah şahittir. KBB Ulaşım Daire Başkanlığı’nın kurumsal hale getirilmesi için elden gelen çabayı gösterdik.

 

TERCİHLİ YOLLAR YAPILMALI

Bu hatta olsun diğer hatlarda olsun rötarın ana gerekçelerinden biri trafik. Cadde üzerlerinde sadece toplu taşıma araçlarının kullanabildiği tercihli yol uygulamasına geçilmeli.

DİLOVASI HARİÇ ÜÇ İLÇELİ HAVUZ

Gebze Bölgesi’ndeki üç ilçe; Gebze, Darıca ve Çayırova İlçeleri’nin toplu taşıma araçları ortak havuzda bir araya getirilmelidir. Dilovası farklı bir lokasyonda yer aldığı için havuza dahil olmamalıdır. Gerekli trafik düzeninin sağlanması halinde de örneğin herhangi bir hatta 22-23 araçla verilen toplu taşıma hizmeti 20 araçla verilebilir hale gelecek, boşa çıkan araçlar ihtiyaç duyulan hatlarda değerlendirilebilecek; böylesi bir model hem araç sahibi ve sürücüsünü, hem yolcuyu rahat ettirecektir.

 

MERKEZDEN İSTEDİK

OTOGARI GÖSTERDİLER

“Gebze – Emek – Çayırova arasında işleyen 551 numaralı hattın her iki taraftan da ring olarak işlemesi, bir son durağının ve bekleme yerinin olmaması sorun değil. Araçlar gün içinde çift sürücüyle çalışıyor.

 

Gebze merkezde, köylere giden halk otobüslerinin kalktığı yerde 10 dakika süreyle bekleyip ihtiyaç gidermeleri için girişimlerimiz oldu, sonuç alamadık. Bize alternatif olarak Gebze Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin olduğu bölgeden yer gösterdiler ancak bizim için uygun seçenek değil.

 

ŞOFÖRLERİMİZ EĞİTİM GÖRÜYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin resmi araçlarında görev yapan sürücülerin eğitimi, halk otobüsleri sürücülerine yönelik olarak da verilmektedir. Pandemi sürecinden ötürü eğitimlere biraz ara verilmiştir. Eğitim konuları arasında halkla ilişkiler eğitimi de yer almaktadır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.