Gebze-Darıca Metro Hattında ilk ışık görüldü

Gebze-Darıca Metro Hattında ilk ışık görüldü

Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı Işık Görme Töreni'ne katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ülkenin güçlü sanayisinin simgesi Kocaeli'de, ulaşım kalitesini daha da yukarılara taşımak adına çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’un yanı sıra törene Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli milletvekilleri İlyas Şeker ve Sami Çakır, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP Kocaeli İl Başkanı Yunus Emre Kurt, diğer protokol üyeleri ve şantiyedeki çalışanlar katıldı. 14 Haziran 2021'de Gebze-OSB-Darıca Sahil Metro Hattı'nın tünel kazı çalışmalarını başlattıklarını, aradan geçen 15 aylık sürede 7/24 esasına göre çalışarak hatta büyük ilerleme kaydettiklerini aktararak, "Verdiğimiz tüm sözleri tutmak için çalışıyor, halkımıza hizmet etmek için çabalıyoruz”  ifadelerini kullandı. 

 

“HATTIMIZDA 11 İSTASYON VAR”

Bu yatırımların en önemlileri arasında Gebze OSB Darıca Sahil Raylı Sistem Hattı bulunduğuna değinen Karaismailoğlu, “15,4 kilometre çift hat sistemiyle inşa ettiğimiz hattımızda 11 istasyon var. Saatte 90 kilometre tasarım hızındaki hattımız için 28 aracı da projemiz kapsamında hizmete alacağız. Metro araçlarımız yüzde 60 yerlilikle Türkiye'de üretilmektedir. Araçlarımız tam sürücüsüz olarak modern teknolojiye uygun tasarlandı. Ayrıca sözleşme kapsamında, OSB istasyonunun yaklaşık 1 kilometre kuzeyinde 92 bin 984 metrekarelik depo ve bakım alanı inşa ediyoruz.

 

“2023'ÜN IŞIĞIDIR”

Metro hattı inşaatında bugün itibarıyla yüzde 63 oranında ilerleme sağladık. Proje kapsamındaki toplam 27 bin 354 metrelik tünelin 26 bin 316 metresinin kazısını tamamladık. Hedefimiz; projenin Gebze OSB-Gebze Gar (Marmaray) arasını, yani 11,5 kilometrelik kesimini, 2023 yılının sonunda, Gebze Gar-Darıca Sahil arasındaki 4 kilometrelik kesimini de 2024 yılında hizmete açmaktır. Bu tünelin ucunda gördüğümüz ışık, yalnızca ticaretin, kalkınmanın, seyahatin değil, aynı zamanda 2023'ün ışığıdır” dedi. Karaismailoğlu, ayna birleşimini yapacakları hattın, Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Gebze ve Darıca ilçeleri arasındaki kara yolu bağlantısına alternatif bir tercih olacağından bahsederek, bu şekilde bölgeler arasındaki ulaşım ağının çok daha güçleneceğini, hattın tamamlanmasıyla Gebze ile Darıca arasındaki ulaşım süresini 1 saatten 24 dakikaya indireceklerini bildirdi.

 

“GÜNDE 330 BİN YOLCU KAPASİTELİ”

Hattın günde 330 bin yolcu kapasitesine sahip olacağını, bu hatla 2023'ten 2047'ye kadar 25 yıllık perspektifte ciddi ekonomik tasarruflar elde edeceklerini vurgulayan Karaismailoğlu, "Hatla önümüzdeki 25 yılda, kara yolu bakım ve işletme kazancımız 356 milyon avro, kaza maliyetlerinin azalmasından kaynaklı kazancımız 7,5 milyon avro, hava, toprak su temizliği ile iklim, yeşil alan ve biyolojik çeşitlilik şeklindeki dışsal fayda olarak da yaklaşık 9,5 milyon avro, zaman kazancı olarak 2 milyar 361 milyon avro olmak üzere toplamda 2 milyar 734 milyon avro kazanç sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

 

bakan-2-002.jpg

 

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.