Gebze BM’den BM’ye  ve dünyaya çifte çağrı

Gebze BM’den BM’ye ve dünyaya çifte çağrı

Gebze Belediye Meclisi’nde üç parti grubu İsrail’in Filistin işgalini ortak basın açıklaması ile kınadı. Millet İttifakı’nın meclis üyeleri de yazılı açıklamada bulundu. İki açıklamada da Birleşmiş Milletler’e ve uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunuldu

İsrail’in Filistin’e yönelik işgali Gebze Belediye Meclisi mayıs ayı olağan toplantısı birinci oturumunda iki ayrı açıklama ile kınandı. AKP, CHP ve İYİ Parti Grupları’nın ortak bildirisi

118.jpg

Gebze Belediye Meclisi Katip Üyesi Osman Sezer tarafından okundu. Öte yandan CHP’li ve İYİ Partili üyelerden oluşan Millet İttifakı meclis üyeleri de ortak, yazılı açıklamada bulunuldu. Her iki açıklamada da Birleşmiş Milletler’e atıf yapıldı. Üç parti grubunun ortak açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

ZULMÜ VE HUKUK

TANIMAZLIĞI KINIYORUZ

“İsrail’in Kudüs’te sivil ve savunmasız Filistin halkına yönelik uyguladığı şiddet, baskıcı politikaları ve ibadet özgürlüğünü engellemeye yönelik girişimleri Ramazan ayı sürecinde ve sonrasında vahim bir boyut kazanmıştır. Mukaddes mekan Mescid-i Aksa ve çevresinde, İsrail güvenlik güçleri tarafından gaz, plastik mermi, uçak ve füzelerle masum Filistin halkına yönelik gerçekleştirilen menfur saldırılar sonucunda 200’ün üzerinde Filistinli şehit olmuş ve binin üzerinde bebek ve çocuklar dâhil çok sayıda masum Filistinli’nin yaralanmasına sebep olmuştur. Gebze Belediye Meclisi olarak bu zulmü ve hukuk tanımazlığı kınıyoruz.

TÜM DÜNYAYA ÇAĞRIMIZDIR

İsrail’in Kudüs’e ilişkin Birleşmiş Milletler Konseyi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararları dâhil olmak üzere uluslararası hukuka aykırı uygulamalarına karşı uluslararası toplumun daha fazla vakit kaybetmeden etkili ve sonuç verici bir şekilde harekete geçmesi için bütün dünyaya çağrıda bulunuyoruz.

SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Gebze Belediyesi Meclisi olarak Kudüs’ün ve Harem-i Şerif’in statüsünü aşağılamaya yönelik İsrail’in mütecaviz eylemlerine ve Filistin halkının meşru haklarını gasp etme girişimlerine karşı her zaman gerekli tepkiyi vermeye; Filistin davasını ve kardeş Filistin halkının özgürlük, adalet ve bağımsızlık mücadelesini savunmaya devam edeceğimizi en kuvvetli şekilde beyan ediyoruz.”

YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLİYOR

Millet İttifakı meclis üyelerinin yazılı açıklamasında ise şu görüşler yer aldı: “Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa ve çevresinde İsrail’in arife günü başlattığı, çocuklar ve kadınlar dâhil çok sayıda masum Filistinli’nin yaralanmasına ve hayatını kaybetmesine sebep olan menfur saldırıları kınıyoruz. Bayram günlerinde sürdürülen ve Gazze’ye de yöneltilen saldırılar, çok vahim bir boyuta ulaşmıştır. Olaylar sonucu yaralanan ve yaşamını yitiren Filistinliler’in sayısı her geçen gün artmaktadır. İsrail’in bu saldırıları, en kutsal hak olan yaşam hakkının ihlalidir.

HUKUK DIŞI BİR OLDUBİTTİ

Filistinliler’in nesiller boyunca yaşadıkları topraklara el konulmasını hedefleyen bu saldırılar, orantısız güç kullanılarak hukuk dışı bir oldubitti yaratmaya yöneliktir. İsrail’in bu gayri insani saldırılarını şiddetle kınıyor, Birleşmiş Milletler’in saldırıların durdurulması için uluslararası hukuk ve temel insan hakları hukuku çerçevesinde yaptığı çağrıyı destekliyoruz.

SUÇLULAR YARGILANMALIDIR

Kudüs ve Gazze’de son bir haftadır devam eden İsrail saldırganlığı BM kararlarına aykırı şekilde sürdürülen işgalin ve hukuk tanımazlığın geldiği son aşamayı gözler önüne sermektedir. Filistin topraklarında işlenen bu suçlardan dolayı İsrail’in hesap vermesi, suçların sorumlularının tespit edilerek yargılanması ve cezalandırılması için uluslararası toplumun birlikte hareket etme zamanı gelmiştir. Bu çerçevede, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin ivedilikle harekete geçmesini talep ediyor, bu maksatla insana ve yaşam hakkına saygı duyan herkesi sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz. Artık İsrail’e karşı net, güçlü ve etkili bir tavır alınması şarttır.

ZULMÜN KARŞISINDA DURACAĞIZ

Gebze İlçesi Millet İttifakı Meclis Üyeleri olarak İsrail’in saldırganlığının ve Filistin halkına yaptığı zulmün karşısında durmaya, Filistin davasını ve kardeş Filistin halkının hakkı özgürlük, adalet, hukuk ve bağımsızlık mücadelesini savunmaya devam edeceğimizi beyan ederiz.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.