Gazeteciler reklam gelirleri için toplandı

Gazeteciler reklam gelirleri için toplandı

KOGACE ile işbirliğiyle gerçekleştirilen toplantıda gazetelerin imtiyaz sahipleri son yapılan yargı reformları sonrası gazete reklam gelirlerinin düşüşü ve konuyla ilgili neler yapılabileceğini konuştu.

Basın İlan Kurumu Kocaeli İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde KOGACE ile işbirliğiyle gerçekleştirilen toplantıda gazetelerin imtiyaz sahipleri son yapılan yargı reformları sonrası gazete reklam gelirlerinin düşüşü ve konuyla ilgili neler yapılabileceğini konuştu.

Basın İlan Kurumu(BİK) ev sahipliğinde ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti(KOGACE) işbirliğiyle gerçekleştirilen toplantıda gazetelerin imtiyaz sahipleri son yapılan yargı reformları sonrası gazete reklam gelirlerinin düşüşü ve konuyla ilgili neler yapılabileceği konuşuldu. Toplantıda BİK Kocaeli İl Müdürü Hayri Beşer, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, Yönetim Kurulu üyeleri Halit Yılmaz, Hakan Süer, Ulaş Tekin, Recep Şeyhoğlu, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Zeki Ayar ve kentin diğer gazetelerin imtiyaz sahipleri, genel yayın yönetmenleri ile sorumlu yazı işleri müdürleri katılım gösterdi.

YARGI REFORMU HEPİMİZİN ORTAK SORUNU

Toplantıda açılış konuşmasını yapan KOGACE Başkanı Cemal Kaplan, “Hepimizin ortak sorunu olan, son çıkan yargı reformları sonrası değişime uğrayacak olan resmi reklamlar hakkında bilgi almak için bir araya geldik. Burada yer alan arkadaşlarımızı bu konu ile ilgili kendi sıkıntılarını da paylaşması ve konu ile ilgili bilgilendirmelerin Basın İlan Kurumu yetkilileri tarafından yapılması amacıyla böyle bir toplantı düzenlendi. Burada bu toplantının düzenlenmesini sağlayan Basın İlam Kurumu Kocaeli İl Müdürü Sayın Hayri Beşer’e de teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BİZE REKLAM VERMİYORLAR

Moderatör Halit Yılmaz, “Malumunuz Basın İlan Kurumu’nun bugünkü durumu ve bağlı olduğu kuruluşlar değişti. Bu kentte sadece resmi ilanlar değil başka reklam pastalarının da olduğu konuşuluyordu. Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yer alan birçok kuruluş ilimizde bulunuyor. Bizim hiç portföyümüzde bulunmayan kuruluşların yaygın medyada reklamları bulunuyor. Doğup büyüdüğü, iş yaptığı şehirde bulunan medya organları ile ilgili bilgisi bulunmuyor. Bununla ilgili neler yapabilir karşılıklı bu bilgileri paylaşmamız gerekiyor” diye konuştu.

EKONOMİK DURUMLARDAN DOLAYI

Yılmaz’ın ardından konuşan BİK Kocaeli İl Müdürü Hayri Beşer, “Biz Basın İlan Kurumu olarak öncelikli olarak resmi reklamlara aracılık yapıyoruz. Ama ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum dolayısıyla reklam gelirlerinde bir düşüş söz konusudur. Bunun bize bakan tarafı da vardır ancak size bakan tarafı elbette önemlidir. Bu açıdan sizin görüşlerinizi almak istedik. Halit Bey’in altını çizdiği gibi Kocaeli’de önemli bir reklam pastası var. Tabi bu pastanın önemli bir kısmını yaygın medya almaktadır. Bizde burada bir katalizör görevi görerek bu pastadan nasıl daha fazla pay alabiliriz onu konuşmak istedik” dedi.

ORTAK HAREKET EDİLEREK PRENSİP KARARI ALINMALI

Reklam gelirlerini artırmaya yönelik yapılacak ortak çalışmaların neler olabileceği hakkında bilgi veren Beşer, “Gazeteler, milli, resmi bayram ve özel günlerle ilgili reklam haber mahiyetinde yayınlardan kaçınmalı. Kurumları, bu özel günlerle ilgili BİK aracılığıyla reklam yayınına yönlendirmelidir. Gazeteler, belediyelerin özel gün ve etkinlikleriyle ilgili ilanlarını direkt yayınlamaktan imtina etmelidir. Bu ilanların BİK acılığıyla yayınlanması hususunda ortak hareket edilerek prensip kararı alınmalı ve taraflar bu karara uymalıdır” ifadelerini kullandı. 

MECLİS TOPLANTILARININ GAZETE İLANI ARACILIĞIYLA DUYURULMASI

Beşer sözlerinin sonunda şunları söyledi: “Büyükşehir ve ilçe belediyelerin aylık meclis toplantılarının gazete ilanı aracılığıyla duyurulması konusunda ortak çalışma yapılmalı. Gazetelerin ve BİK’in gelirlerini artırmaya yönelik yapılması planlanan özel reklam faaliyetleri hususunda taraflar ortak hareket etmeli. Reklam gelirlerini artırmaya yönelik çalışmalarda BİK Kocaeli Şube Müdürlüğü, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti ve başta resmi ilan yayınlama hakkına haiz gazeteler olmak üzere Kocaeli sınırları içerisinde yayın yapan gazete ve dergilerin; belirlenen ilkeler doğrultusunda ortak hareket etmesi elzemdir.”

BİRBİRİMİZİ KÖTÜLEMEMELİYİZ

Basın İlan Kurumu toplantısında konuşan gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Semrel Aşçı, “Reklamlar konusunda meslektaşlarımızın birbirini kötülemesine şahit oluyoruz. Aday adaylarının davetlerinde ilan vermek isteyen adaylara kötüleştirme yaparak kendi kazanmaya çalışıyor. Biz birbirimizi kötülemeden, üzmeden yola çıkmalıyız. Özel reklamlar konusunda her gazetenin apayrı fiyat politikaları var. Reklam verecek kişi reklam vereceği zaman diğer firmalara da vermek zorunda kalacağım diyerek vermiyor. Ben TRT’ye programlar yaptım ve sonra buraya geldim. Burada büyük firmalarla görüşme sağladım fakat sıcak bakmadılar, Nişantaşı’nda firması olan arkadaşımı yönlendirdim ve kabul ettiler. İzmit’ten olan kurumu kabul etmiyorlar ama şehir dışından gelen kurumu kabul ediyorlar. Bu sorunu da çözmemiz lazım” diyerek yaşanan sorunlara değindi. BİK İl Müdürü’nün konuşmasının ardından gazetelerin yöneticileri ile BİK ve KOGACE yöneticileri sorunların çözümlerine yönelik fikir alışverişinde bulundu.

KURUL KARARI ALINDI

Toplantının devamında gazetecilerin fikir alışverişleri sonrasında bir komisyon oluşturulmasına ve bu komisyonun Basın İlan Kurumu’na kayıtlı gazeteler için bir reklam politikası hazırlayarak Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde hareket edilmesi kararlaştırıldı. Toplantının sonunda, kurul toplanmasına ve gazetelerle Basın İlan Kurumu ile ikinci toplantısına karar verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.