Felakete dönüşen düzeni  dönüştürmek elimizde

Felakete dönüşen düzeni dönüştürmek elimizde

Gebze Sendikalar Birliği’nin 1 Mayıs’a dair pandemi yasaklarının gölgesindeki açıklamasında dünyamızda yaygın, ülkemizde hakim düzenin felakete yol açtığı hatırlatılıp, “Yeni bir toplumsal düzeni kurmak elimizdedir” denildi

Gebze’de bir gelenek haline gelen 1 Mayıs mitingleri bu yıl da pandemi engeline ve duruma göre içerik değiştiren pandemi yasaklarına takıldı. Gebze Sendikalar Birliği, 29 Nisan günü Gebze Kaymakamlığı ile uzun süren görüşmeler sonrası 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda 1 Mayıs’a dair basın basın açıklaması ile bir araya geldi.

gebze-1-mayis-117.jpg

GSB adına BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın tarafından okunan basın açıklamasında, dünyamızda yaygın, ülkemizde hakim düzenin felakete yol açtığı hatırlatılıp, “Yeni bir toplumsal düzeni kurmak elimizdedir” denildi:

MEVCUT DÜZEN FELAKETE DÖNÜŞTÜ

“2020 1 Mayıs’ında ifade ettiğimiz gerçek, 2021’de çok daha net bir biçimde ortadadır. Bu düzen yaşamı ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüşmüştür. Felakete dönen bu düzen baskılarla, yasaklarla, yalanlarla, sansürle, kışkırtılan ırkçılık ve ayrımcılıkla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle, kısacası zulümle ayakta tutulmak istenmektedir.

YENİ DÜZENİ KURMAK ELİMİZDEDİR

Bu felakete son vermek, insanlık için yeni bir başlangıç yapmak, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin egemen olduğu kardeşçe, barış içerisinde yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzeni kurmak elimizdedir. Umudumuz birliğimizde, mücadelemizde ve dayanışmamızdadır.”

10 GÜNCEL TALEP

1 Mayıs 2021 Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde büyük kitlelerle merkezi biçimlerde olmasa da çok daha yaygın biçimde sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşam umutlarının yan yana getirileceği belirtilen açıklamada talepler şöyle sıralandı:

 

Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında dört hafta çarklar durdurulmalıdır.

Çalışırken hastalanan emekçiler için Covid-19; iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin.

Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son.

İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere.

Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın.

İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.

Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak.

Az kazanan az, çok kazanandan çok vergi alınsın. Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.

Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın.

İstanbul Sözleşmesi yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın.”

KATILIM

Basın açıklamasına –tespit edilebildiği kadarıyla- GSB bileşenlerinden Petrol-İş, BMİS Gebze 1 ve 2 No’lu Şubeler, Nakliyat-İş, TÜMTİS, Gıda-İş, Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Tüm Emekli-Sen

Siyasi partilerden CHP, HDP, EMEP. SOL Parti ve HKP

Sivil toplumdan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği ve Gebze EYT Derneği başkan, yönetici, temsilci ve üyeleri katıldı.

1 MAYIS’TA 1 MAYIS ALANINDAYIZ

“Yaşasın 1 Mayıs. İşçilerin Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü” yazılı, Gebze Sendikalar Birliği imzalı büyük dövizin arkasında bir araya gelen kitle açıklama süresince; “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Yaşasın işçilerin birliği”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Krizin yükü patronlara”, “Direnen işçiler yenilmezler”, “Çarklar döndükçe ölüyoruz", “Kod 29 kaldırılsın”, “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”,  “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Baskılar yasaklar bizi yıldıramaz”, “Yaşasın 1 Mayıs yaşasın mücadelemiz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız”, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Kahrolsun emperyalizm yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attı. Açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi:

HEP BİRLİKTE HAYKIRMIŞTIK

“İşçi sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, tarihte ilk kez geçen sene büyük kitleler halinde kentlerin merkezi meydanlarında kutlanamamıştı. Dünya emekçileri, ‘iş, gelir ve sosyal güvenlik’ taleplerini pandemi koşullarında emeğin yaratıcı gücüyle buldukları yöntemlerle, tek ses tek yürek olarak dile getirmişlerdi. Evlerden, işyerlerinden, belirli sembolik merkezlerden yükselen irade ile dünyanın bu düzeninin değişmesi gerektiğini dünya emekçileriyle hep beraber haykırmıştık.

YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN ŞART

Bizler de Gebze Sendikalar Birliği olarak, ülkemizi ve dünyamızı göz göre göre büyük bir felakete sürükleyen neoliberal kapitalist düzene karşı emek ve bilim ile kurulacak yeni bir toplumsal düzenin şart olduğunu ifade etmiştik.

Aradan bir yıl geçti. Mevcut düzenin insanlığın temel sorunlarının çözümünde ne kadar yetersiz olduğu çok acı bedeller ödeyerek bir kez daha görüldü. 10 yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunmayan bu düzen Covid-19 salgınıyla insanlığın geleceğini tehdit ediyor.

DÜNYANIN EN BAŞARISIZ

ÜLKELERİNDEN BİRİYİZ

Bizler, bu topraklarda yaşayanlar, aklı, bilimi, emeği ve insan yaşamını öncelemeyen bir anlayışla yönetilenler, daha ağır bedeller ödüyoruz. Şeffaf olmayan ve tartışmalı resmi verilerle bile Covid-19 salgınıyla mücadelede dünyanın en başarısız ülkelerinden birinde hayatta kalmaya çalışıyoruz. Sermayenin ve patronların çıkarları için akıl, bilim ve milyonların sağlığı yok sayılıyor. Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Ne pahasına olursa olsun ‘çarklar dönecek’ inadıyla, insan yaşamını piyasaya kurban eden bir anlayışla ve aşı tedarikindeki başarısızlıkla göz göre göre hastalanıyoruz, ölüyoruz ve tükeniyoruz! ‘Böyle salgın mücadelesi olmaz’ diyor ve yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz.

TAZMİNAT ALMADAN

İŞİMİZDEN EDİLİYORUZ

Sadece sağlığımız değil; işimiz, aşımız, geçimimiz de tehdit altında. Pandemi sürecinde yurttaşlarına en az nakdi destek veren iki ülkeden biri Türkiye oldu. İşsizlik her gün yeni rekorlar kırıyor. Kod 29 ile tazminat bile alamadan işimizden ediliyoruz. Milyonlarca çalışan ve ailesi ücretsiz izin dayatmasıyla günde 50 liraya yaşamaya mahkûm ediliyor. Gıda enflasyonu ile milyonlar açlık sınırının altına itiliyor. Evimize gelen faturalar kabarıyor, çarşı pazar alışverişi her gün bir öncekinden daha pahalı oluyor. Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleriyle güvencesizlik yaygınlaşıyor.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GİBİ

KAZANIMLAR İKTİDARIN HEDEFİNDE

Salgında kadınların omuzlarına yıkılan iş yükü artıyor, kadına yönelik şiddet tırmanıyor. Kadınlar bir yandan işsizliğin, bir yandan pandemide yaygınlaşan esnek çalışma biçimlerinin ve güvencesizliğin hedefi haline geliyor. Pandeki koşullarında kadınların güçlendirilmesi gerekirken, İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımlar iktidarın hedefi oluyor.

Bu koşullar altında işimiz, aşımız ve sağlığımız için söyleyecek çok şeyimiz var. Taleplerimiz ve öfkemiz var. Emekçilerin umutlarını ifade edebileceğimiz 1 Mayısımız var. Ancak ülkeyi yönetenler her zaman olduğu gibi talepleri, öfkeleri ve umutları yasaklarla susturmaya çalışıyor.

AKLIMIZLA ALAY EDİLİYOR

Pandemiye dair aklın ve bilimin emrettiği tedbirleri almayanlar, zorunlu olmayan iş kollarında çalışmanın 28 gün durmasını reddedenler, hatta aldıkları kısıtlı tedbirleri bizzat kendileri çiğneyenler, lebalep kongrelerde halk sağlığı sorunu yaratanlar, 1 Mayıs yasaklarına pandemiyi gerekçe gösteriyor. Pandemi önlemleri alınarak, maske ve mesafeye dikkat ederek 30 Nisan ve 1 Mayıs 2021 tarihlerinde yapmak istediğimiz her türlü açık hava etkinliği yasaklanıyor. Kimi valilikler binalarımız başta olmak üzere kentlerin dört bir yanına asmak istediğimiz 1 Mayıs afişlerimiz ve pankartlarımızda bulaşan bir ‘mutasyon’ keşfediyor. Bu ülkenin işçilerinin ve emekçilerinin aklıyla alay ediliyor.

Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için Gebze Sendikalar Birliği’ne bağlı bütün işyerlerinde taleplerimizi ifade edeceğiz.

1 MAYIS ENGELLENEMEZ

Ülkeyi yönetenlere çağrımız şudur: Akıl, bilim ve hukuk dışı engellemelere kalkışmayın, 1 Mayıs engellenemez! Çalışırken bulaşmayan ama 1 Mayıs kutlarken bulaşan bir virüs daha tespit edilmemiştir. Aklı başında herkesin teslim edeceği gibi çalıştığımız her gün ve çalıştığımız her yerde 1 Mayıs’ı kutlayabiliriz ve kutlayacağız.

1 Mayıs afişlerimizi, pankartlarımızı binalarımıza, işyerlerimize, evlerimize, sokaklara, meydanlara asmaktan, taleplerimizi duyurmaktan da asla geri durmayacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.