Farplas’ta üç maymunu oynuyorlar!

Farplas’ta üç maymunu oynuyorlar!

Farplas direnişi 53’ncü gününde Gebze’de Kent Meydanı’na taşındı. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu işyerindeki tüm hukuksuzluklara karşı yöneticilerin üç maymunu oynadığını söyledi

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile birlikte Lastik-İş ve Limter-İş Sendikaları’nın örgütlenip çoğunluğu edindiği ancak sendikal örgütlenme sonrası 150 kadar işçinin çıkartıldığı Farplas’taki direniş 53’ncü gününde Gebze 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’na taştı. İşçilerin Yeniçarşı’dan itibaren yapmayı planladığı yürüyüş Kaymakamlık yasağına takılırken kısa Kızılay Caddesi’nin girişinden itibaren kısa bir yürüyüş gerçekleştirildi. Basın açıklamasını CHP, Emek Partisi, SOL Parti, TKP, TİP, BDSP’nin aralarında bulunduğu siyasi partilerle Gebze EYT’nin aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri, Gebze’deki sendikaların şube başkan ve yöneticileri de destekledi.

 

KARŞIMIZA POLİSİ DİKTİLER

 

Basın açıklamasında ilk sözü BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın aldı. Aydın sürece dair bilgilendirmede bulunup, “İşçi arkadaşlarımız sendikalaştıktan sonra işveren 150 arkadaşımızı işten çıkarttı. ‘Neden’ diye sorduğumuzda karşımıza polisi diktiler. Saçlarından sürüklediler, copladılar. Patronunun evinin önüne, holdinge, üretim yaptığı fabrikalara gittik. Yaptıkları zulmü paylaştık. Bugün de bir kez daha Gebze’de kamuoyunun önündeyiz. Üç sendika birden mücadele veriyoruz” dedi.

 

SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ

 

Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kamber Saygılı; Urfa’dan Antep’e, Çorum’a, Tekirdağ’a işçi sınıfı patronlarının ve siyasal iktidarın adaletsizliği ve zulmüne karşı direndiğini belirtip özetle şunları kaydetti: “Buradan direnişte olan işçi kardeşlerimizi selamlıyorum. Farplas işçisi sadece ekmeği, emeği, sendikal hakkı için değil işçi sınıfının onuru için direniyor. Farplas işçilerinin dik duruşu Farplas sınırlarını aşmış, sesi taşınmıştır. Farplas patronu avuçlarını ovalayıp, ‘Nasıl olsa bu direniş bitecek’ diye bakıyor ancak Farplas direnişçileri, ‘Biz bitti demeden bitmez’ diyor. Birleşik Metal-İş ve Limter-İş olarak bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Önümüz bahar, önümüz 1 Mayıs. Farplas direnişini 1 Mayıs’a taşıyacağız. 1000’ler, 10 binler olarak patronların ve siyasal iktidarın baskısına karşı direnmeye devam edeceğiz. Farplas işçileri sendikal hakları, emekleri için direnmeye devam etmeliler. Bizler tek kişi kalana kadar yanlarında olacağız. İstedikten sonra aşılmayacak dağ, zapt edilmeyecek kale yoktur.”

 

BMİS Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu sözlerine tüm destekçilere teşekkür ederek başladı. Serdaroğlu, “Biz biliyoruz ki yüreklerimizin yanına konulan yüreklerle yolumuzda yürüyoruz. Bundan sonra da onların desteğiyle yürüyeceğiz” dedi.

 

ÜÇ MAYMUNU OYNUYORLAR

 

Farplas ile ilgili defalarca açıklama yaptıklarını kaydeden Serdaroğlu, “Gitmediğimiz yer çalmadığımız kapı kalmadı ama bakıyorsunuz ki hala üç maymunu oynuyorlar. Duymuyorlar, bilmiyorlar, görmüyorlar. Gebze’nin önemli bir organize sanayi bölgesinde, yaklaşık 2 bin kişinin çalıştığı bir fabrikada iki aydır yer yerinden oynadı. Ama görmesi gerekenler maalesef ki görmedi. Onların görmesi duyması için yapılması gerekenleri elbette yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

TÜRKİYE’YE ZARAR VERİYOR

 

10’larca işyerinde benzer sorunları dile getiren açıklamalarda bulunduklarını hatırlatan Serdaroğlu, “Biz açıklama yapmak istedikçe birileri engelleme çalışıyor. Sizin engellemeleriniz bir işe yaramaz da ama bu yaptıklarınız Türkiye Cumhuriyeti’ne zarar veriyor. Demokrasiyi geliştirmiyor. tökezlettiriyorsunuz” dedi.

Demokratik hakkını kullanıp sendikalı olan Farplas işçilerinin zulüm altında olduğunu, Farplas konusunu birçok alana ve Büyük Millet Meclisi’ne ve ilgili Bakanlığa taşıdıklarını, Uluslararası Çalışma Örgütü – ILO’ya gittiklerini belirten Serdaroğlu şöyle devam etti:

 

NE İLK NE SONDUR

 

“Farplas ne ilk, ne sondur. Farplas’ta saldırıya uğrayan, saçlarından sürüklenenler belki ilk kez yaşamıştır. Ama biz 1000’lerce kez yaşadık ve artık yaşanmaması için ne yapılması gerektiğinin çabası içindeyiz. Bakan’a çağrıda bulunduk. Canı istedikleri zaman canlarının istediği yere desteklerini, çabayı, yardımı gösteriyorlar. Ama Farplas’taki işverene kedi gibi mırıldamıyorlar bile. Ne çıkarları var oradan? 100’den fazla işçi gözaltındayken Vali Bey neden işverene, ‘Geçmiş olsun’ ziyaretine gitti. Desteklerini neden bu kadar açık şekilde belli ediyorlar. Fabrikanın çatısında olan arkadaşlara karşı, ‘Burunlarını sürtün bir daha böyle bir şeyler yapmasınlar’ diyerek gece 04.00’te talimat verme girişimlerini neden yapıyorlar? Elbette bir nedeni var. Ülkede sendikalaşmaya karşı, DİSK’li olana karşı yönetimsel alerjinin olduğunu biz biliyoruz. Bu son zamanlarda iyice ayyuka çıkmıştır. Nereye gidersek aynı tavırla karşılaşıyoruz. Bunun düzelmesi için Türkiye işçi sınıfının bir kez daha 15-16 Haziranlar gibi, faşizme ihtar eylemleri gibi, o büyük grevler gibi önüne yeni mücadeleler koyması gerekli.  Biz de onun altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz.

 

DÜNYANIN HİÇBİR TARAFINDA YOK

 

Cumhurbaşkanlığı kabinesinde olanlara sesleniyorum: Ülkeyi bugünkü durumla bir adım ileri götüremezsiniz. Ülkede demokrasi artık tamamen rafa kalktı. Bugün ülkede örgütlenmenin önü kesiliyorsa bilin ki o derecede demokratik işleyişler engelleniyor demektir.

Bugünkü yasalar dünyanın hiçbir tarafında yok.

Bu kadar haksızlık olabilir mi, bu ülkenin işçisi anayasaya güvenip sendikalı oldu diye terörist muamelesi görebilir mi?

Biz onurumuzla yaşıyoruz. Yarınlar için mücadele ediyoruz. Farplas işçisi bugünkü mücadeleyi yıllarca çocuklarına anlatacak. Ama işyerinde işverene koltuk değnekliği yapanlar, geçmiş alışkanlıklarını bir türlü bırakmayanlar, onlar onursuzluğuyla yaşamaya mahkûm olacaklar. İşvereni sıkıştırdıkça nefes alacak ortam yaratıyorlar.

 

HUKUK ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER

 

Sekiz firmaya bölmüş aynı işyerinde çalışanları. Sendikal yetki sonrası şirketler değişiyor. İstihdam bürosu kuruluyor. İşkolu değişikliğiyle üyelikleri düşüyor. Ana fabrikaya geçip sarı sendikaya üye kaydediyorlar. Bunlar tamamen suç ama bakanlık da buna göz yumuyor. Suça göz yuman da bilsin ki o suça ortaktır ve hesabını mutlaka hukuk önünde verecektir.”

 

İşçiler basın açıklaması esnasında “İşçilere değil patronlara barikat”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Direne direne direnişten zafere”, “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz”, “İnadına sendika inadına DİSK”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Direne direne kazanacağız”, “Farplas işçisi direnişin simgesi”, “Sendika haktır engellenemez” sloganları atıp dövizler taşıdı. Hep birlikte çekilen halay ile birlikte basın açıklaması sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.