Farplas’ta provokasyon varsa yönetimindir

Farplas’ta provokasyon varsa yönetimindir

Farplas’ta süren direnişe dair Fark Holding CEO’su Ömer Burhanoğlu tarafından yapılan açıklamaya BMİS’ten sert tepki geldi: “Provokasyon verse şirret yönetiminindir.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ile Lastik-İş ve Limter-İş Sendikaları’nın örgütlendiği, 150 kişinin işten çıkartıldığı ve direnişin sürdüğü Farplas’ta şirketin bağlı olduğu Fark Holding’in  CEO’su Ömer Burhanoğlu tarafından yapılan açıklamaya Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan sert tepki geldi. Burhanoğlu’nun provokasyon suçlamasına, “Farplas’ta meydana gelen bir provokasyon varsa o da şirket yönetiminin Anayasa, yasa ve uluslar arası sözleşmeleri yok sayması, sendika seçme hakkını tanımayarak, baskı ve şiddetle işçileri sokağa atmasıdır” denildi. 

TÜM ÇABAYI GÖSTERİYOR

“Farplas yönetimini yerel basına gerçek bilgileri vermeye davet ediyoruz” başlığı ile yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:  “Farplas’ta işten atılan işçilerin direnişi fabrikanın önünde devam ediyor. Sendikamız, DİSK’e bağlı diğer sendikalarımızla birlikte gerek işten atılan işçilerin gerek içeride baskıya maruz kalan üyelerimizin haklarını korumak için tüm çabayı gösteriyor. Şirket yönetimi ise ilk günkü kadar hukuk tanımaz, aynı düzeyde sendika düşmanı ve işçi haklarını yok sayan tutumunu sürdürüyor. Bunu yaparken de kamuoyuna yansıyan gerçekleri çarpıtmaya çalışarak yalan beyanlara başvuruyor. Bunun son örneği şirketin 2 Mart 2022 tarihinde Gebze’de yerel medya organlarına yapılan açıklama olmuştur. Şirket yöneticisi gazetelere yaptığı bu açıklamada fabrikada yaşanan olayların kamuoyuna yansıtıldığı gibi ücret ve hak anlaşmazlığından kaynaklanmadığını, provokasyon niyetli, kalite kültürüne uyum sağlamayan az sayıda işçiyle yollarının ayırmak zorunda kalmalarının üzerine geliştiğini ileri sürüyor. Şirketin, işçilerin örgütlenme ve sendika tercihi konusuna hiçbir şekilde müdahale etmediğini ekliyor.

İŞÇİLERİ AŞAĞILAYIP YAPTIKLARINI İNKÂR EDİYORLAR

Gerçekten bir kurumun, o kurumunun en üst düzey yöneticisinin basın yoluyla kamuoyuna açık seçik yalan beyanat vermesinin tek nedeni olabilir, o da işledikleri suç o kadar büyüktür ki tek çıkar yol yaptıklarını her yerde inkâr etmektir. Farplas yöneticilerini tam anlamıyla bunu yapıyor. Yaparken de işçileri aşağılamayı da ihmal etmiyor. O halde biz bir kez daha gerçekleri paylaşalım.

SÖZ VERDİLER AMA 150 İŞÇİ ÇIKARTTILAR

Farplas’ta işçiler ücret artışı başta olmak üzere işyerindeki pek çok soruna karşı taleplerini gündeme getirerek iş bıraktılar. Demokratik bu tepkiye sendikamız destek oldu. İş bırakan işçilere açıklama yapan şirketin en üst düzey yöneticisi, taleplerinin kabul edileceğini ve sendika ile görüşüleceğini açıkladı. Bu sözü alan işçiler işbaşı yaptı. İşçiler kendilerine verilen sözün tutulmasını beklerken tam tersi oldu, yaklaşık 150 işçi bir anda işten çıkarıldı. Yetmedi, sendikanın yetki aldığı alt işverenlerin sözleşmeleri feshedilerek işçilerin sendika üyelikleri düşürüldü. Yetmedi, bir başka sendika devreye sokularak, yöneticilerin bizzat tezgah başlarında işçileri tehdit ederek bu sendikaya üye olmaları yönünde baskı yapıldı. Yetmedi, İşe geri dönmek için fabrikaya gelen işçiler demokratik tepkilerini gösterirken fabrikadan kolluk kuvvetlerinin şiddetine maruz kalarak yaka paça dışarıya atıldı. İsterseniz burada duralım.

HADSİZ BİR SUÇLAMA

Bunca haksızlığı ve suçu işleyip, mağdur edilen, haksızlığa uğrayan, baskı gören, işten atılan işçileri hiç yüzleri kızarmadan “provokatör” olarak nitelendirmek en hafif tanımlamayla hadsizliktir. Alınterinden başka hiçbir geçim kaynağı olmayan, gece gündüz makinelerin arasında çalışıp, tüm hakları patronun iki dudağı arasında olan işçiler bu ağır hakareti hak etmiyor. İşten atılan işçilerin arasında yirmi yıla yakın süre bu işletmede çalışan işçiler var. Bu işçiler mi şirketin kalite kültürüne uyum sağlamamış yoksa işçilere yapılan muamele şirket yönetiminin kalitesinin göstergesi mi? “Az sayıda” diye önemsiz gibi gösterilmeye çalışılan işten atılan işçi sayısının ise en az 150 kişi olduğunu da hatırlatmak isteriz.

PROVOKASYON VARSA, YÖNETİMİNDİR

Söz sahibinindir. Farplas’ta meydana gelen bir provokasyon varsa o da şirket yönetiminin Anayasa, yasa ve uluslar arası sözleşmeleri yok sayması, sendika seçme hakkını tanımayarak, baskı ve şiddetle işçileri sokağa atmasıdır. Kim ne derse desin, emek en yüce değerdir. Farplas işçileri onurları, ekmekleri ve gelecekleri için mücadeleye devam etmektedir.”

Haber Merkezi  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.