“Farplas’ta işten çıkarmalar durdurulsun”

“Farplas’ta işten çıkarmalar durdurulsun”

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası 2Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Farplas patronunu bir kez daha uyarıyoruz. İşten çıkarmaları biran önce durdurulmalı” dedi.

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası 2Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Sendikalar olarak Gebze bölgesinde önemli bir örgütlenme çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Necmettin Aydın, “Özellikle 2020 yılından bu tarafa şubemizle birlikte önemli örgütlemeler gerçekleştirdik. Bunların bir kısmı yasal mevzuatta bir kısmı pratik örgütleme çalışmalarımız hem kapı önü eylemlerimiz sürdürüyoruz. Bu süre içerisinde en önemli örgütlemeden bir tanesi de Farplas örgütlemesi olarak düşünüyoruz. Gerçekten yaklaşık olarak 55-60 yıllık bir fabrika 2 bin-2 bin 500 kişinin çalıştığı bir fabrikanın örgütlenmesi bugüne kadar gerçekleşememişti.

 

“ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA YAPTIK”

Çeşitli dönemlerde teşebbüs olmasına rağmen işverenin ayak oyunları, işverenlerin hileli mevzuatın arkasına dolarak yapmış oldukları kirli ilişkileri boşa çıkarak bir örgütlenme gerçekleşememişti. Biz ocak ayının başında çok önemli bir çalışma yaptık. 2 bin kişinin çalıştığı fabrikanın 9 şirketin yedisinde çoğunluğu yakaladık ve bakanlık yazılarında çoğunluk tespiti bize geldi. Çok önemli bir olayı başardık. Tabi daha sonraki süreçlerde önemli olaylar yaşadık. İşveren bildik saldırıları gerçekleştirdi. İşçiler içeri girdiğinde polis müdahalesi oldu çatışmalar çıktı. O dönem 150 arkadaşımızın iş akdini sonlandırıldı. 3 ay kapı önü eyleminin sürdürdük. Daha sonraki süreçle ilgili olarak arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmeler sonucu kapı önü eylemini bitirerek hukuki süreci sürdürme kararı aldık.

 

“İŞTEN ÇIKARMAYA BAŞLADI”

Bu arada işveren çoğunluğu elde edemediğimiz beyaz yakalıların ağırlıklı olduğu şirkette işveren sarı sendikayı çağırarak bir takım engellemelere girişti. Yetkimizi itiraz edip sarı sendikayı tutmak için çalışma sürdürdüler. Şimdi bizim açımızdan yasal süreç devam ediyor. bu davalar sürüyor. Türkiye’de davalar uzun sürdüğü için bir takım sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Son günlerde temmuz ayı başından itibaren işveren fabrika çalışan arkadaşlarımızı korkutarak, yıldırarak sendikadan uzaklaştırmak istediği arkadaşlarımızı şirketlerin hepsini feshederek ana fabrikaya geçirdikten sonra da üyemiz olsun olmasın işçileri işten çıkarmaya başladı.  Arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Yaklaşık olarak 50-60 civarında bir işten çıkarma yapıldığı söyleniyor. İşveren hukuk kanun tanımadan işçi düşmanlığına devam ediyor.

 

“İNSANLIK DIŞI BİR OLAY”

sendika olarak arkadaşlarla görüşüyoruz. İşveren bu tutumunu devam ettirirse arkadaşlarla değerlendirme önümüzdeki günlerde tekrar fabrika önünde bir çadır kurma durumu söz konusu olabilir. Gerçekten insanlar o süreç içerisinde kandırıldılar. Maaşlarına zam yapıldı. Sosyal haklara zam yapıldı. Aman sendikaya gitmeyin işten çıkarma olmayacak denilmesine rağmen sendika kapı önü eylemini sonlandırmasının ardından tekrardan işten çıkarmaların yapılması insanlık dışı bir olay olarak değerlendiriyoruz. Bunun en büyük nedeni özellikle bu şehri yöneten Kocaeli Valisindedir. Vali bey o dönem içerisinde yasa tanımayan, kanun tanımayan işveren destek verdi. İşçilerin üzerine polis saldı. Hukuki çiğneyen işverene destek verdiği için işveren şuanda bu işten çıkarmaları gerçekleştiriyor.

 

“ART NİYETLİ OLDUĞU GÖRMÜŞ OLDUK”

Özellikle son dönemlerde işten çıkarmaların yoğun olması arkadaşlarımızın mağdur edilmesi kabul edilebilir bir durum değil. Bir taraftan yeni işçi alıyor bir taraftan on yıl çalışan işçi arkadaşlarımız işten çıkarıyorlar. Dolasıyla hem o eylemden sonra sendika düşmanlığını sürdüren işverenin bir takım imaj yenilme çalışmalarında ne kadar art niyetli olduğu bir kez daha görmüş olduk. Farplas patronunu bir kez daha uyarıyoruz. Arkadaşlarımızla değerlendirme yapacağız kapı önünde bir hareketlilik olacağını belirtmek isteriz. Uluslararası sendikalar Türk Metal ile ortak olduğumuz girişimlerimiz var. Referandum talebimiz söz konusu. Muhtemelen referanduma yönelik baskı da söz konusu olabilir. Bu çıkışlar hem insanlık dışı hem de hileli. Bunun biran önce sonlandırılmasını diliyoruz” dedi.

 

Haber: Hanifi SURUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.