Farplas’ta çoğunluk sağlandı. Sıra TİS’te

Farplas’ta çoğunluk sağlandı. Sıra TİS’te

Farplas Otomotiv’de Birleşik Metal-İş Sendikası’nın tüm firmalarda çoğunluğu sağladığına dair yetki tespiti geldi. Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, TİS sürecinde işçilerin tüm taleplerinin sözleşme taslağında yer alacağını söyledi

Çayırova TOSB’da kurulu Farplas Otomotiv fabrikasında sendikal örgütlenme sonrası DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çoğunluğun sağlandığına dair belgeyi aldı. Zümrüt Düğün Salonu’nda düzenlenen toplantıda işçilerle bir araya gelen BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, toplu sözleşmeye dair yetkinin de gelmesinin ardından başlayacak görüşmelerde, işçilerin tüm taleplerinin sözleşme taslağında yer alacağını söyledi.

BAŞVURU SONUÇLANDI

Farplas Otomotiv’de bir süre önce ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için eylem yapan işçiler aynı süreçte DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ile Lastik-İş ve Limter-İş Sendikaları’na üye olmaya başlamıştı. Sendikaların çoğunluğu yakaladığı zaman diliminde 100’ü aşkın işçinin işine son verilirken işçiler sendikal örgütlenmeden geri adım atmadı. BMİS’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yaptığı başvuru sonuçlandı.

 

Farplas’ta ve bağlı şirketlerinde çoğunluğun sağlandığına dair yetki tespiti Zümrüt Düğün Salonu’nda düzenlenen toplantıda işçilere bildirildi. Toplantıya 500’ü aşkın Farplas çalışanı ile birlikte BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ile genel merkez ve şube yöneticileri, Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı katıldı. Gebze EYT Derneği yöneticileri de destek için toplantıda yer aldı.

HEPİMİZ FARPLAS ÇALIŞANIYIZ

BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın yaklaşık 60 yıldır üretimde olan fabrikada çok önemli bir dönüm noktasının yaşandığını, işçilerin ‘Artık böyle gitmeyecek’ diyerek üç sendikada örgütlenme kararı aldığını belirtti. İşçilerin bu süreçte işverenin ‘rüşvet’ diye tanımlanan her tür girişimini geri çevirdiğini, farklı firmalara işçileri kaydırarak sendikal örgütlenmenin önüne geçmeye çalıştığını kaydeden Aydın, “Şirket mirket bizi ilgilendirmez. ‘Hepimiz Farplas çalışanıyız’ diyeceğiz. Bu saatten sonra geri dönüş yok. İşveren ya sendikayla anlaşacak ya da fabrikayı başına yıkacağız. DİSK ile birlikte haklarımızı geliştireceğiz” dedi.

KİMSE İSTEDİĞİ GİBİ AT OYNATAMAZ

Aydın’ın ardından bir erkek, bir kadın işçi kısa süreli söz alarak birlik olunması halinde kazanımların elde edileceğini dile getirdi. İşçilerin ardından söz alan DİSK Genel Sekreteri ve BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu hayli sert ifadelerde bulunduğu konuşmasında, “Kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak. Burası Gebze, burası TAYSAD. Kimse istediği gibi at oynatamaz” dedi.

DİSK’İN NE OLDUĞUNU BİLMİYORLAR

İşçilerin işten çıkartılmakla tehdit edildiğini ancak kimin korkak olduğunun görüleceğini kaydeden Serdaroğlu, “Artık onlar korksunlar. Siz birleştiniz ve taleplerinizi dile getirdiniz. Onların korkuları bu. Farplas’ın bütün şirketlerinde sendikamız çoğunluğu edinmiştir ve yetkisini almıştır. Farplas’ta daha önce de çeşitli dönemlerde sendikalaşma çalışması oldu, sonuç alınamadı. Ama biz DİSK’iz. Onların bildiğinin bir fazlasını biliyoruz. İşveren, ‘İsmini görürsen atarım’ demiş. Atmazsan namertsin. Bu karda, kışta kıyamette attın. Bu daha başlangıç. İşveren henüz DİSK’in ne olduğunu bilmiyor” diye konuştu.

AHU HANIM’A ASGARİ ÜCRET VERELİM…

Yine bu süreç içinde işverenin avukatların yanlış yönlendirmesiyle işçileri Farplas’tan çıkartıp yeni şirkete yönlendirdiğini, çoğunluğun sağlandığının tespitinin ardından bu çabaların hiç anlamı olmadığını kaydeden Serdaroğlu, “İşveren yeni şirketle sizi asgari ücretle çalıştırmak istiyor. Aramızda asgari ücret kadar para toplayıp Ahu (Büyükkuşoğlu Serter) Hanım’a verelim. Bakalım bir ay geçinebilecek mi?” dedi.

İŞTEN ÇIKARMA KIRMIZIÇİZGİMİZDİR

Toplu iş sözleşmesi görüşmesi için yetkinin de geleceğini ve işçilerin tüm taleplerinin o görüşmede aktarılacağını belirten Serdaroğlu, “DİSK tarihini okusunlar. İşten çıkartma kırmızıçizgimizdir” diye konuştu. İsim vermeden farklı sendikaların da yine bu süreçte örgütlenmeye yöneldiğini belirtip uyarıda bulunan Serdaroğlu, “Sarı sendikalar da ortaya çıkar. Kendisi örgütlenemez, başka sendikaların da örgütlenmesinin önüne geçer” dedi.

İşçilerin hayli coşkulu olduğu toplantıya katılanlar “Gemileri yaktık geri dönüş yok”, “İnadına sendika inadına DİSK”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” ve benzeri sloganlar attı.

 

necmettin-aydin-014.jpg

 

divan-034.jpg

 

salon-061.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.