“Farplas işçileri işçi sınıfına örnek oldular”

“Farplas işçileri işçi sınıfına örnek oldular”

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın yaptığı basın açıklamasında, “İşçiler, sendikalarıyla birlikte fabrikanın çatısında direndiler, sadece kendi fabrikalarındaki işçilere değil, tüm işçi sınıfına örnek oldular” dedi.

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın dün sendika binasında bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Farplas işçilerinin de katıldığı basın toplantısında Necmettin Aydın yaptığı açıklamada, “19 Ocak 2022 tarihinde itibaren, Farplas işçileriyle birlikte sürdürdüğümüz örgütlenme mücadelesi, büyük zorlukları aşarak bugüne geldi. Bizler Farplas'ta işçilere karşı işlenen çok fazla suça tanık olduk. Şirketin kamuoyunu yönlendirme çabalarına rağmen, bu suçları anlatmak, peşini bırakmamak ve unutturmamak bizim görevimiz. Farplas Otomotiv'in patronları, hep Türkiye otomotiv sanayisinin en önemli tedarikçi şirketi olmakla övündü. Yüksek ciro ve karlılıkla, her yıl kırdıkları ihracat rekorlarıyla gündem oldu.

 

“HUKUKSUZLUKLARI BİR BİR ORTAYA ÇIKARDI”

Hatta kadın işçi çalıştırdığı için ‘kadın dostu şirket’ ödülleri aldı. Oysa kamuoyuna anlatılan, bu büyük başarı hikâyesinin altında muazzam bir emek sömürüsü bulunuyor. Farplas direnişi işte bu büyük sömürüyü, kötü çalışma koşullarını, düşük ücretleri, baskıyı-mobbingi gözler önüne serdi. Yürüttüğümüz mücadele, fabrikada işçiler örgütlenmesin, sendikalaşmasın diye yapılan hileleri, hukuksuzlukları bir bir ortaya çıkardı. Bu güne kadar işyerine uğramayan, Çalışma Bakanlığı Müfettişlerinin işyerine gelmesini sağladık ve resmi olarak da işverenin suçunun tespit ettirdik. Artık kimse yalanlar üzerine şirket masalları anlatamayacak. Farplas işvereni bugüne kadar, fabrikayı yasaya aykırı biçimde onlarca taşeron şirkete bölerek, bu şirketleri farklı işkollarına tescil ederek, işyerinde sendikanın yetki almasının önüne geçmeyi başardı.

 

“OYUNUNU BOŞA ÇIKARMIŞ OLDUK”

Fabrikayı yıllarca böyle yönettiler. İşçileri böyle çalıştırdı. Farplas Otomotiv'de son yıllarda, bölgemizde tanık olunan en önemli ve en zorlu hak arama mücadelelerinden birini yürüttük. Bir taraftan işverenin haksız ve hukuksuzluğuna karşı mücadele ederken, diğer taraftan polis baskısına karşı mücadele ettik. Farklı işkollarında yer alan tüm taşeron şirketlerde DİSK'e bağlı sendikaları Örgütledik. Farplas işçileri Disk bünyesinde kol kola girdi, kenetlendi, örgütlendi. Birleşik Metal-İş, Limter-İş ve Lastik-İş sendikalarımızla birlikte ortak örgütlenme örneği verdik. Çalışma Bakanlığı'ndan çoğunluk tespitlerini alabildik. Böylece Farplas işvereninin fabrikayı parçalara bölerek, işçilerin sendikalaşmasını önleme oyununu boşa çıkarmış olduk.

 

“TÜM İŞÇİ SINIFINA ÖRNEK OLDULAR”

Örgütlenemez denilen fabrikada işçiler ile birlikte örgütledik, sendikalaştık, hakları için harekete geçirdik. İşçilerle birlikte pek çok eylem yaptık. İş bıraktık; Bunun sonucu bugüne kadar işçilere asgari ücret düzeyinde maaş reva gören şirket daha yüksek zamlar yapmak zorunda kaldı. Farplas işvereni, işçiye bugüne kadar hiç vermediği kadar zam verdi. Birçok kalemde sosyal hak verdi, ikramiyeleri 3 den 4 çıkardı, var olan sosyal hakları yüzde100 artırdı, bugüne kadar yüzde 50 olarak uygulanan fazla mesaiyi yüzde 100 hafta sonu mesaisini yüzde 200’e bayram mesailerini yüzde 300’e çıkardı. Bu eylemler arasında, işten atmalara karşı fabrika işgali de bulunuyor. İşçiler, sendikalarıyla birlikte fabrikanın çatısında direndiler, sadece kendi fabrikalarındaki işçilere değil, tüm işçi sınıfına örnek oldular.

 

YÜRÜYÜŞLER DÜZENLEDİK

Fabrika içeresindeki direnişimiz işverenini davetiyle, çok sert bir şekilde polis şiddetiyle karşılaştık. Ancak bu polis şiddetine ve baskısına karşı yılmadık direnişimizi kararlılıkla sürdürdük. İşçilere söz verip bu sözü tutmayan, şirketin en üst düzey yöneticisi CEO'nun villasının önünde sesimizi duyurduk. Sizin zenginliğiniz varsa bizim örgütlülüğümüz, dayanışmamız var dedik. Şirketin müşterilerine, orada çalışan işçilere, Farplas'ta yapılan haksızlıkları anlatmaya çalıştık. Ana sanayi firmasının önünde yaptığımız eylemle onlara seslendik. Yürüyüşler düzenledik. Fabrikanın bulunduğu organize sanayi bölgesindeki diğer fabrikalarda çalışan işçilere mücadelemizi taşıdık. Kitlesel basın açıklamaları yaptık. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü fabrikanın önünde, Farplas'ın direnişçi kadın işçilerinin öncülüğünde kutladık.

 

“TEK BİR ÜYEMİZİ YALNIZ BIRAKMADIK”

Gebze'de, Kadıköy'de, şirketin genel merkezinin bulunduğu Maslak'ta basın açıklamaları düzenledik. Haksızlığa boyun eğmedik, onurlu bir şekilde mücadelemizi verdik. Bu süreçte hukuki mücadelemiz de kesintisiz devam etti. Yetki davalarımız devam ediyor. İşverenin az sayıda işçi üzerinden, işyerine sokmaya çalıştığı sarı sendikaya karşı yetki itirazımızı yaptık. Uluslararası alanda referandum talebiyle mücadelemizi devam ettiriyoruz. Sendikamızın gözetiminde ve avukatlarımızın desteğiyle, işten atılan üyelerimizin büyük bölümü arabulucu görüşmelerinde kıdem ve ihbar tazminatlarının çok üzerinde tazminatlar aldırdık. Diğer üyelerimizin ise tüm davalarını yine sendikamız gözetiminde avukatlarımızla yürütüyoruz. Tek bir üyemizi yalnız bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız.

 

“VERDİĞİMİZ MÜCADELE DEVAM EDECEK”

Değerli basın emekçileri, değerli dostlarımız. Bugün itibariyle fabrika önünde sürdürdüğümüz direnişi sonlandırıyoruz. Ancak Farplas'ta üyelerimizin hakları ve sendikalaşma için verdiğimiz mücadele devam edecek. Farplas işçileri ile birlikte yapmış olduğumuz bu mücadele, işçi sınıfı mücadele tarihinde mutlaka yerini alçaktır. Geçmişte birçok sendikanın örgütlenme çalışması yaptığı, ancak başaramadığı 2000 bin kişinin çalışmış olduğu bu işyerinde kaçınılmaz olarak artık sendika olacak. Farplas'ta yürüttüğümüz mücadele, aynı zamanda büyük bir dayanışma örneğidir. Kadın işçilerinin öne çıktığı bu mücadelede, kadın ve erkek işçilerin dayanışması tüm işçi sınıfına örnek oldu. Bu vesileyle, mücadelemizde bizi yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza, emekten yana partilere, siyasi örgütlere, dernek ve kuruluşlara, kadın örgütlerine, kardeş sendikalarımıza vardiya çıkışlarında ziyaretimize gelen işçi kardeşlerimize ve basın emekçilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

 

manset-1-088.jpg

 

manset-3-114.jpg

 

Haber: Barış AYAR

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.