Farplas direnişi şimdiden kazanıldı

Farplas direnişi şimdiden kazanıldı

DİSK Kadın Komisyonu, 8 Mart'ı Günü, Farplas fabrikası önünde görkemli bir şekilde kutlandı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da aynı zamanda kadın direnişi olan Farplas direnişinin şimdiden kazanıldığını söyledi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Farplas fabrikası önünde görkemli bir şekilde kutlandı. DİSK Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı. Eyleme DİSK’e bağlı sendikaların şubelerinden kadın komisyonları ile birlikte CHP İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı, Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan; TKP, TİP, SOL Parti, UİDDER’in de aralarında bulunduğu siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri destek verdi. Soğuk hava ve etkili yağışa karşın kadınlar Emrah Bulut ve Filiz Çağlar tarafından seslendirilen türkülerle hayal çekip sloganlar attı.

DAYANIŞMAK GÖREVİMİZDİR

Fabrika önünde ilk açıklamada BMİS Gebze 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu Başkanı Mehtap Doğan Demir tarafından yapıldı. 8 Mart’ı yaratan kadınlardan Farplas işçisi kadınlara, kadınların hak mücadelesinin, toplumsal cinsiyet mücadelesinin en önünde olduğunu kaydeden Demir, “Farplas kadınlarının sendikal mücadelesi aynı zamanda kadınların değersiz görülen emeğine, ikincil konumuna bir başkaldırıdır. Bu nedenle büyütmek, omuz vermek, dayanışmak hepimizin görevidir” dedi.

AHU SERTER’İ DESTEĞE DAVET ETTİ

Demir’in ardından direnişçi kadın işçilerden Betül Oral söz alarak yaşadıkları sürece dair bilgilendirmede bulundu. Oral, Farplas’ın kadın patronu Ahu Serter’i de direnişlerine destek vermeye davet etti. Gördükleri tüm baskılara karşın direnişlerinin yılmadan, sonuç alana kadar süreceğini söyledi.

DİRENİŞİN IŞIĞI VE COŞKUSUYLA

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye’nin dört bir yanında yoksulluğa, şiddete ve ayrımcılığa karşı alanlarda olduklarını belirtip, “Bugünde Farplas önündeyiz. Tüm dünyada direnen bütün sınıf kardeşlerimizi, bütün kız kardeşlerimizi direnişin ışığıyla, coşkusuyla selamlıyoruz” dedi. Çerkezoğlu konuşmasında ayrıca özetle şunları kaydetti:

HER ALANDA EŞİTSİZLİK, AYRIMCILIK

“Bizler hayatın her alanında, toplumsal yaşamın her alanında ve anında eşitsizlik ve ayrımcılıkla karşı karşıyayız. Daha işe alım sürecinden başlayarak ayrımcılık yaşıyoruz. Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik ve yoksulluk. Bütün işsizliğin içinde kadın işsizliğinin en yüksek olduğunu görüyoruz. Her iki genç kadından biri işsiz. Çalışma fırsatı edindiğimizde de aynı Farplas’ta olduğu gibi aynı işi yapmamıza karşın daha düşük ücretle çalışıyoruz. Bütün dünyada kadınlar, aynı işi yaptıkları erkeklerden dörtte bir oranında daha az gelir ediniyor.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ

İki yıldır yaşadığımız pandemi kadınları daha çok etkiledi. Her türlü eşitsiz ve ayrımcılığa karşı mücadelede 8 Mart’ta bir araya geliyoruz. Ve özellikle kadına şiddetin her geçen gün arttığı süreçte siyasi iktidar bir gece yarısı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekiliyor. Buradan bir kez daha söylüyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.

SENDİKALI OLMAYA DAVET

DİSK’li kadınlar olarak tüm sınıf kardeşlerimizi bir kez daha sendikalı olmaya, DİSK’li olmaya çağırıyoruz. Kadın işsizliğine son vermek, yoksulluğun kadınlaşmasına dur demek, kadınların çalışma hayatındaki engellerin kaldırılması, sosyal politikaların hayata geçirilmesi, tüm sanayi merkezlerinde 24 saat açık kreşlerin sağlanması, eşdeğer işe evet eşit ücret için, sendikal haklar için, eşitlik, adalet, özgürlük, barış, yaşam hakkını savunmak için tüm kadın arkadaşlarımızı sendikalı olmaya çağırıyoruz.

FARPLAS DİRENİŞİ ŞİMDİDEN KAZANILDI

Kadınların merkezinde olduğu hiçbir direniş yenilmez. Farplas direnişi de aynı zamanda kadın direnişi olarak şimdiden kazanılmıştır. Nerede mücadele, direniş varsa orada kadınlar vardır. Bugün ülkenin dört bir tarafında işi, ekmeği, onuru için direnen tüm kadınlara selam olsun. Farplas’ta onurlu mücadeleyi yürüten kadın arkadaşlara. Selam olsun ormanına, zeytin ağacına sahip çıkan kadınlara ve direnen tüm kadınlara.”

 

komisyon-007.jpg

 

arzu-cerkezoglu-001.jpg

 

slogan-015.jpg

 

fabrika-013.jpg

 

yagmur.jpg

 

halay-012.jpg

 

mehtap-001.jpg

 

betul.jpg

 

yakin.jpg

 

gebze-005.jpg

 

davul-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.