Farabi’de ‘Madde Bağımlılığı ve Kullanımı’  semineri

Farabi’de ‘Madde Bağımlılığı ve Kullanımı’ semineri

  Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nde ‘Madde Bağımlılığı ve Kullanımı’ konulu seminer düzenlendi. Sosyal Hizmet Uzmanı Damla Temel tarafından...

 

 

Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nde ‘Madde Bağımlılığı ve Kullanımı’ konulu seminer düzenlendi. Sosyal Hizmet Uzmanı Damla Temel tarafından düzenlenen ve Hastane Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere,  Darıca Aslan Çimento Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, öğretmenleri, hasta yakınları ve hastane personeli dinleyici olarak katıldılar. 

 

 

Hayatta her nesnenin bağımlılığa yol açabileceğini, İnsanın herhangi bir maddeye, özellikle bağımlılık potansiyeli yüksek maddelere daha kolay ve sık bağımlı hale gelebileceğini vurgulayan Sosyal Hizmet Uzmanı Damla Temel seminerde şu bilgilere yer verdi, “Bağımlılık madde kullanımı sorunu içinde önemli bir kavramdır. Uyuşturucu madde tanımında bile bağımlılık kavramı kullanılır. Bunlar bağımlılık yapıcı maddelerdir. Bu nedenle bağımlılığın çok iyi bilinmesi ve anlaşılması gerekir. Bağımlılık bir sendromdur. Psikiyatrik bozuklukların sınıflandırılmasına ilişkin DSM IV adlı kitaba göre bağımlılığın çeşitli ölçütleri vardır. Buna göre aşağıda yer alanlardan sadece üçü bağımlılık tanısı koymak için yeterlidir” diye belirtildi.

 

KİŞİ HİÇBİR ZAMAN BAĞIMLI OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMEZ

 

 

Bağımlılığı tehlikeli kullanımdan ayırmak gerektiğini ifade edilerek, “Tehlikeli kullanım, madde kullanımının kişinin kendine, hayatına ve çevresine zarar vermesidir. Bunlar içinde çeşitli zararlar sayılabilir. Madde kullanımına bağlı olarak kişi işine gitmez, okula devam etmez, işinde başarısızlıklar ortaya çıkar, ailesini ve çocuklarını ihmal eder ya da bedeninde fiziksel bozulmalar olur. Madde kullanımı nedeni ile tartışma, kavga gibi yineleyen kişilerarası ve toplumsal sorunlar, madde taşımak ve bulundurmak ya da madde etkisi ile gelişen davranış bozuklukları dolayısıyla yasal sorunlar ortaya çıkabilir. Bağımlıların büyük çoğunluğu kontrol edebileceği inancı ile madde kullanmaya başlar. Hiçbir zaman bağımlı olabileceğini düşünmez. Ancak sonuçta kişi bağımlı hale gelir. Çünkü bağımlılık madde kullanımının kaçınılmaz sonucudur. Kişi bağımlı olduğunun farkına varamaz” denildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.