Farabi’de ABR/BERA işitme testi yapılmaya başlandı

Farabi’de ABR/BERA işitme testi yapılmaya başlandı

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bölge halkına kaliteli bir sağlık hizmeti sunmak için ABR/BERA İşitme testi yapılmaya başlandı.

İşitmeyi değerlendiren ileri testlerden biri olan Bera testinin Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanmaya başlanmasıyla bölge halkının bu hizmete daha kolay ulaşması ve objektif bir test olmasından dolayı daha güvenilir sonuç vermesiyle olası işitme kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

BERA TESTİ NEDİR?

Çocuğunuza seslendiğinizde tepkisiz mi kalıyor? Sizi rahatsız eden seslerden çocuğunuzun etkilenmediğini mi fark ettiniz? Bugüne kadar yaptırdığınız testlerde çocuğunuzda işitme kaybı tespit edilemediği halde siz yine de endişeleniyor musunuz? İşitme kaybı gözle görülebilen bir sorun olmadığından özellikle bebeklik döneminde fark edilmesi güç bir sorundur. Bu durum olası bir işitme kaybının fark edilip bir uzmana başvurulma sürecini geciktirmekte ve erken tanının konmasına engel olmaktadır. Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bu anlamda bu ileri düzey uygulamayı bölge halkının hizmetine sunmaktadır. BERA TESTİ, işitme kaybı yaşadığını düşünülen, ama tespiti zor olan hastalarda, yani klasik odyometri testi ile değerlendirilemeyen özellikle bebekler, zihinsel engelliler ve diğer gereken durumlarda uygulanan bir yöntemdir. İşitmeyi beyin sapından değerlendiren objektif bir test olan BERA TESTİ, doğru yorumlandığında güvenilir sonuçlar vermektedir.

ABR (BERA) TESTİ NASIL YAPILIR?

İşitsel Beyin sapı davranımı (ABR/BERA) testi objektif, yani hastanın katılımını gerektirmeyen ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir. Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir. Doğal uykusunda yapılamayan bebeklere ve daha büyük çocuklara sedaysan altında yapılır. Hastanın alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrotlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır. Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk faktörü bulunmayan bebekler tarama testinden üç kez kalırsa ABR testi uygulanır.

DOKTORA BAŞVURMALARI FAYDALI

Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmış olan veya işitme kaybı açısından diğer risk faktörleri taşıyan bebekler ise tarama testine ek olarak mutlaka ABR (Bera) ile değerlendirilmelidir. Hastane Yönetimi tarafından yapılan açıklamada, “Bebekler yenidoğan döneminde işitme testini geçseler bile, özellikle risk faktörü olanlarda, ileriki dönemde işitme kaybı gelişebilir. Bu nedenle anne babaların çocuklarının işitme ve konuşma gelişimini yakından takip etmeleri ve eğer endişeleri varsa doktora başvurmaları faydalıdır” ifadelerine yer verildi.

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.