Eylemse eylem. Grevse grev

Eylemse eylem. Grevse grev

Türk Metal Sendikası üyesi metal işçileri Gebze’de MESS Grup Sözleşmesi’nde dayatılan düşük zammı protesto etti: Eylemse eylem. Grevse grev

Türk Metal Sendikası, MESS 2021-2023 toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması ve grev kararının alınmasının ardından Gebze’de 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda binlerce Türk Metal üyesi işçinin katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına Türk Metal’in Gebze 1 No’lu, Gebze Dilovası ve İstanbul Anadolu Yakası Şubesi’nin örgütlü olduğu işyerlerinden işçilerle birlikte Türk-İş Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir, Gebze EYT Derneği Başkanı Nuh Erdoğan Erdoğan da katılarak destek verdi. “MESS MESS saysana kaç kişiyiz baksana”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” ve benzeri sloganların atıldığı basın açıklamasında meydana “İşçilik ölmüştür başımız sağolsun” yazısıyla tabut da getirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türk-İş Bölge Temsilcisi Adnan Uyar kısa bir selamlama konuşmasında bulundu.

 

tabut.jpg

 

YOLUN SONUNA GELDİK

 Türk Metal Sendikası Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Mustafa Teke basın açıklamasında bütün fabrikalardan, alanlardan, sokaklardan, şehir merkezlerinden emeğin sesinin yükseldiğini belirtip, “Emekçiler artık yolun sonuna geldik. Artık bıçak kemiğe dayandı. Bugüne kadar ölümüne çalıştık, şimdi hesap zamanı diyorlar. Bizi duymazdan gelenler duyana kadar haykıracağız. Ölümüne çalıştık, şimdi biz kazanacağız. Vallahi de kazanacağız, billahi de kazanacağız” dedi.

 

mustafa-teke-001.jpg

 

ŞİMDİ DE BİZ KAZANACAĞIZ

 Pandemi sürecinde kimsenin sokağa çıkamadığı günlerde tam kadro tezgah başında olduklarını kaydeden Teke, “Salgının en ağır günlerinde bile çalıştık, ürettik, kazandırdık. Şimdi zamanı geldi. Şimdi de biz kazanacağız, biz.

Türkiye’nin dört bir yanındaki fabrikalarda alınteri dökenler. Krizde bile ihracatı omuzlayanlar kazanacak. Ölüme meydan okuyan Türk Metalciler kazanacak.

Şimdi zamanı geldi. Şimdi herkes susacak, Türk Metalciler konuşacak. Sadece onların sesi duyulacak. Duyun bu sesi… Bakın diyorlar ki; Ölümüne çalıştık, şimdi kazanacağız, şimdi kazanacağız, şimdi kazanacağız” diye konuştu.

 

O TASLAK ONURUMUZDUR

 130 bin metal emekçisini ilgilendiren TİS görüşmelerinde 12 Ekim’de masaya koydukları taslakta ücretlere ortalama yüzde 30’a yakın zam istediklerini hatırlatan Teke karşılığında önce yüzde 12, ardından yüzde 17’lik zam teklifini bulduklarını belirtip, “Yeter mi? Yetmez. Kabul ettik mi? Hayır! Buradan MESS’e sesleniyoruz: O taslak bizimdir, bizim onurumuzdur. Biz onurumuzu çiğnetmeyiz. Bugüne kadar kimseye çiğnetmedik, bundan sonra da çiğnetmeyiz” dedi.

 

MÜCADELEYİ DE BİLİRİZ

 MESS’in sadece ücretlerle ilgili tekliflerinin değil çalışma hayatına yaklaşım biçiminin de kendileri için hayal kırıklığı olduğuna değinen Teke, “MESS, esnek çalışma, deneme süresi, denkleştirme, kıstalyevm gibi, artık geride kaldığını düşündüğümüz uygulamaları teklif adı altında yeniden masaya getirmiştir” diye konuştu. “Buraya kadar” deyip masadan kalktıklarını belirten Teke, “Biz masaya oturup müzakere etmesini de, alana çıkıp kora kor mücadele etmesini de iyi biliriz. Kimse bizi test etmeye kalkmasın. Kimse bize denemeye kalkmasın.

Kim gelirse gelsin. Alayına hodri meydan, alayına hodri meydan” dedi. Teke ayrıca özetle şunları kaydetti:

 

BAŞKA DÜSTURUMUZ YOK

 “Kimse işi başka yere çekmesin. Kimse uzlaşamamak için bahane üretip durmasın. Kimse bizim hakkımızı yemeğe, bize haksızlık etmeye de kalkmasın.

Çünkü bizim, insan onuruna yakışır bir iş ve bir yaşamdan başka bir talebimiz yok. Bizim üretmek, kazanmak ve kazandırmaktan başka düsturumuz yok.

Ama herkes bilsin ki bizim Türk Metal üyesinin hiçe sayılmasına da asla ve asla tahammülümüz yok.

 

HERKES BÖYLE BİLSİN

Bizi bilenler bilir. Biz, hodri meydan diyorsak laf olsun diye söylemeyiz.

Bugün asgari ücretliler yüksek zam alıyorsa, bütün çalışanlar brüt asgari ücret tutarı kadar vergiden muaf oluyorsa, vergi matrahı yükseltiliyorsa, bu sayede her ay cebimize fazladan para girecekse ve biz, “Vergi vergi” diyerek cebimize göz dikenlere “dur” diyebiliyorsak bunun arkasında Türk-İş vardır, Türk Metal vardır. Bunun arkasında Türk Metal’in Genel Başkanı Pevrul Kavlak vardır.

Bunu herkes böyle bilsin. Sadece asgari ücretlilerin değil bütün çalışanların, hepimizin yüzünü güldüren bu müjdelerin arkasında, Genel Başkanımızın kararlı duruşu vardır.

 

02 OCAK’TA KOCAELİ’DEYİZ

 MESS sözleşmesinde artık bir dönüm noktasındayız. Eğer her yer eylem alanıysa ve eğer eylemse eylem, grevse grev dediysek o zaman gereğini yerine getireceğiz. Eylemse eylem, grevse grev. 2 Ocak’ta Kocaeli’nde olacağız, kardeşlerimizle buluşacağız. O gün, Kocaeli tarihinin en büyük mitingine sahne olacak. O gün, Genel Başkanımız sözünü söyleyecek. O gün, Türkiye işçi sınıfının tarihi için bir dönüm noktası olacak. O gün, hepimizin yüzünün güleceği gün olacak. Zafer, sendikasına güvenen Türk Metalcinin olacak.”

 

iki-baskan-002.jpg

 

eyup-001.jpg

 

isciler-008.jpg

 

petrol-is-003.jpg

 

slogan-012.jpg

 

haykirdi.jpg

 

tepki-005.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.