Eve iş istediler. Bahçeye, tarlaya iş getireceğiz

Eve iş istediler. Bahçeye, tarlaya iş getireceğiz

AKP Dilovası İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülay Artut, Dilovası’nda üretime evden dahil olmak isteyen kadınlar için tarımsal üretime yönelik bir projeyi tasarladıklarını söyledi. Artut proje kapsamında suyun girişimci kadına ücretsiz sağlanmasını istedi

istihdam-hafif.jpg

 

** AKP Dilovası İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülay Artut, Dilovası’nda üretime evden dahil olmak isteyen kadınlar için tarımsal üretime yönelik bir projeyi tasarladıklarını söyledi

 

** Tarımsal ürünün satışının Gebze Bölgesi’ne kurulacak kooperatif üzerinden yapılacağını kaydeden Gülay Artut proje kapsamında suyun girişimci kadına ücretsiz sağlanmasını istedi

 

Gerek günümüz ekonomik koşulları, gerekse kadınların üretime daha fazla dâhil olma isteği yaygın şekilde, üstelik muhafazakar yurttaşların yoğun yaşadığı ilçe ve bölgelerde de varlığını gösteriyor. Gebze Bölgesi’nde de hemen her muhitten kadın evinde üretim yapmak için formüller üretilmesini beklemekte. Oranları Dilovası’nda daha yüksek olabilir ama AKP Dilovası Kadın Kolları Başkanı Gülay Artut’a sorduk. Özellikle 10 sene öncesine kıyasla fabrikalarda çalışan ve çalışmak isteyen kadınlarda önemli artış var. Başkan Artut ile kadınların çalışma hayatındaki yerini, ekonomiye katkılarını da konuştuk:

 

GENELDE EVE İŞ İSTİYORLAR

  •  
  • Kadınlar çalışma hayatında yer alabiliyor mu veya ne yapmak istiyor?

 

  • Kadınlarımız genel anlamda ekonomiye katkıda bulunmak için eve iş istiyorlar. Gerek çoluk çocuk, gerekse eşinin işe gidip gelmesinden ötürü evinde kazanmayı tercih ediyor. Evden çıkabilseler, çalışabilecek iş sahaları var.

 

ESKİSİ GİBİ DEĞİL.. ARTIK

FABRİKALARDA ÇALIŞANLAR VAR

 

  • Fabrikalarda hiç mi çalışamıyorlar?

 

  • Artık orayı aştık. Dilovası'nda birçok fabrikada, gece vardiyalarında da çalışan kadınlarımız var. Eskisi gibi değil. Fabrikalarda çalışmak için bize de yoğun talip var. İstihdamları için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

 

TARIMSAL BİR ÜRETİM TASARLIYORUZ

 

  • Evde üretip kazanmak isteyen kadına yönelik çalışmanız var mı?

 

  • Kongre süreçleri yaşadığımız için bu konuda biraz esneklik oldu tabi. Üretim hedefli bir çalışma içindeyiz. Tarımsal üretime yönelik üretim hedefliyor, toprak analizleri de yapılan bir iki ürün çeşidi üzerinde duruyoruz. Taslak projeyi belediye başkanımıza açtık ve büyük destek gördük. ‘Yeter ki kadınlarımız çalışıp üretsin’ dedi. Belediye başkanımız çocuklara da büyük destek veren, müthiş bir başkan. Projeyi tamamladığımızda da destek verecektir. Aynı şekilde, İl yönetimlerimizce de onay görecektir. Yeter ki kadınlar, ‘Buradayız’ desin. Erkeklerin eline bakmadan kendi üretip satsın ve gelirini edinsin.

 

RAĞBET GÖREN BİR ÜRÜN

 

  • Her ne üretmeyi düşünüyorsanız, talebi olan bir ürün mü olacak? Satış nasıl gerçekleşecek?

 

  • Gebze merkezli düşünülen kadın kooperatifi üzerinden bölgemizdeki dört ilçede satmayı hedefliyoruz. Yurt dışında dahi rağbet gören, tüketilen tarımsal ürünler üreteceğiz.

 

  • Tarım alanı yeri sorunu var mı?

 

  • Bizim köyden dönüşen dört mahallemizde hala boş tarım topraklarımız var. Ayrıca geniş bahçeli evlerde de üretim mümkün.

 

SU KADINLARA ÜCRETSİZ VERİLMELİ

 

  • Artık köyler yok. Sulama maliyetli olmayacak mı?

 

  • Eskiden tarlaların başındaki kuyudan su çekip sulanabiliyordu ama malum şimdi saat bağlandı. Bu aşamada üreticinin kadın olmasından ötürü kadının desteklenmesi gerektiğini savunuyoruz. Suyu bedava ver kadına. Damıtma sistemi konusunda devletimizin destekleri var ama belediyelerin devreye girmesini bekleriz. Hangi belediyenin devreye gireceği önemli değil. Önemli olan kadın istihdamına katkı. 

**

 

O çorap atölyeleri artık yok

 

atolye-hafif.jpg

 

Bir ara çocukların, mültecilerin zor koşullarda çalıştırılıp barındırıldığı çorap atölyeleri çok yaygındı?

 

  • Ondan ziyade, kız çocukları okula gitmiyor çorap üretiyorlardı. Ben bunların birçoğuna şahit oldum. Kaymakamlık devreye girdi. O atölyelerden çocuğun eve getirdiğini veya çocuğun okul giderini karşılamaya başladı. Belediye ve kaymakamlık müdahalesi ile bir dönem çok yaygın olan o çorap atölyeleri artık yok. Dilovası, küçük bir ilçe olduğu için bu tür üretimler hemen tespit edilip müdahalede bulunulabiliyor. O atölyelerde çalıştırılan çocuklar şimdi okullarında çok mutlu. Devlete vergi ödemeden, kayıt dışı üretim yapılan, çalışanın sigorta priminin ödenmediği yerlerdi.

**

 

 

Fabrikadan eve gelen işte

Taşeron devreden çıkmalı

 

  • Dilovası’ndaki fabrikalardan kadının evine iş gelme durumu var mı?

 

  • Dışarıdan taşeronlar marifetiyle gelen iş var. Ama arada onlar olduğu için kadının eline çok düşük bir meblağ geçiyor. Bu soruna karşın 2018 eylem planımızı yaparken şunu söyledik. Belediye başkanımızla görüşelim. Taşeronlar devreden çıksın ve evde üreten kadın, işi direk sanayiciden alsın ve 10 liralık bir işse, tamamı kadına kalsın.

 

**

8 yıldır kadın kolları başkanı

 

kimdir-kimdir.jpg

 

1973 yılında Ağrı’nın Hamur İlçesi’nde dünyaya geldi. Sekizi kız biri erkek dokuz çocuklu merhum NafiyeHacı Mustafa Ok çiftinin ortancası.

 

1976’da ailesi Gebze’ye Barış Mahallesi’ne göç etti.

Gebze, Barış Mahallesi’nin ilk muhtarı ve Osman Yılmaz Mahallesi’nin eski esnaflarından Mustafa Ok’un kızı.  AKP Gebze Kadın Kolları kurucularından Saniye Küçükkaya’nın kardeşi. Dilovası Belediye eski Başkan Yardımcısı ve meclis üyesi Alican Artut’un gelini.

Osmangazi İlkokulu’nu, Gebze Ortaokulu’nu ve Gebze Sarkuysan Anadolu Lisesi’ni okudu.

1991 yılında Dilovası esnaflarından Enis Artut ile evlendi ve Dilovası’na gelin geldi.

Çift 27 yaşındaki işçi Hakan Emre, 25 yaşındaki ücretli öğretmenlik yapan edebiyat öğretmeni Şevval Umut, 24 yaşındaki Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu Ahmed Arif ve 17 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Mert Ali’nin anne babası. 

AKP Dilovası İlçe Teşkilatı’na 2009’da davet üzerine üye oldu. AKP Dilovası İlçe Kadın Kolları ve AKP İl Kadın Kolları Yönetim Kurulu üyeliklerinin ardından 2013’ten bu yana, biri atama üçü kongre olmak üzere dört dönem, kesintisiz 8 yıldır Dilovası İlçe Kadın Kolları Başkanı.

2019 yerel seçimlerinde aday adaylığı sürecinde bizzat başvurusu olmamasına karşın genel merkez tasarrufu ile belediye başkan aday adayları arasında yer edindi. Aday gösterilmedi.

AKP’nin Gebze Bölgesi ilçelerinde belediye meclisine girmeyen tek ilçe kadın kolları başkanı. 2019 yerel seçimlerinde belediye meclis üyeliğine ise kendi inisiyatifiyle aday adayı olmadı.

 

**

 

Babam sekiz kızını

erkek gibi büyüttü

 

buyuttu-hafif.jpg

 

  • Çocukluğunuzun neredeyse tamamı 1970’lerin Gebze’sinde geçti. O yıllara dair ne anlatmak istersiniz?

 

  • İş çokluğu ve erkeğe de ihtiyaç olduğundan herhalde, Doğu’da erkekleri biraz daha fazla tutarlardı. Annemizi geçen sene kaybettik Babam kızlarına çok değer verdi. Sekiz kızını da erkek gibi yetiştirdi.  Babam Gebze’de market, bakkal esnaflığı yaptı. Aynı zamanda Ağrı’dan kurbanlık hayvan getirip ticaretini sürdürüyordu. Çocuk yaşlarda dükkâna çok baktım. Babamızla beraber her şeye koşuyorduk.

 

ŞİMDİKİ ÇOCUKLAR

İÇİN ÜZÜLÜYORUM

 

  • Çocukluk hayatım, ‘Çocuğum, sokakta oynayayım’ ile değil hep mücadele ile geçti. Ama hiçbir eksiklik hissetmedim. O kadar özgürce ve doğal büyüdük ki, şimdiki çocuklar için üzülüyorum. Dağda, çimenlerde, bayırda güldük eğlendik. Yaz tatillerinde mahallemize yakın mesafedeki Eskihisar’a yürüyerek çok gidip geldik. Tabi o zamanlar dışarıda genç kızları bekleyen büyük tehlike yoktu. Herkes birbirini tanırdı. Abi kardeş ilişkisi çerçevesinde, herkesin birbirine saygısı sevgisi vardı.

 

**

 

Çok kadına ‘Muhtarlığa

aday ol’ dedim ama…

 

  • Dilovası’nda tüm mahallelerden Dilek Yıldır şahsında tek kadın muhtar adayı çıktı. Sizin bu konuda hiç telkinleriniz olmadı mı?

 

  • Aksine, kadınlar muhtar adayı olsun diye çok teşvik ettik. Şahsen ben çok uğraştım. Özellikle Diliskelesi Mahallesi’nde çok sayıda kadına, ‘Aday olun. Kazanmak, sonuç önemli değil. Yeter ki aday olun’ dedim. Aşiret gelini olduğumu, buralara geldiğimi söyledim. ‘Tabuyu birlikte yıkalım’ dedim ama hep, ‘Nasıl olur, nasıl karşılanır?’ tutumu oldu. Ne yazık ki, bu dönemde böyle geçti. 12 mahallemiz var. Dördünde kadın muhtar olmasını çok isterdim. Gönül öyle istiyor ama işte bi yerde tıkanıyor.

 

**

 

 

Dünyayı kadınlar yönetse

dantelli uçaklardan gül yağardı

 

 

 

  • - Yerel seçim döneminde isminiz belediye başkan adaylığında da geçti?

 

  • O dönem Sayın Cumhurbaşkanımız, genel başkanımız dönemin kadın kolları genel başkanımıza Türkiye’den 20 kadın belediye başkanı istediğini söylüyor. Kocaeli’den de bir kadın belediye başkanı adayı çıkartıp seçtirmek istiyorlar. Benim haberim yok, ismim geçiyor. İl başkanımız ve milletvekillerimizle yapılan istişarelerin ardından il başkanım, genel merkezde ismimin geçtiğini söyledi. Burada, elektronik ortamda gerçekleşen oylamada da teşkilat içerisinde ismim yazılmış. Cumhurbaşkanımızın önüne düşecek her şey. O süreçte geçen dönem belediye başkanımız Ali Toltar, belediye başkanımız Hamza Şayir, Ayşe Kübra Turan arkadaşımız ile birlikte 19 aday adayı vardı ama ben aday adayı değildim.

 

KADIN ADAY OLARAK SENİ ÇIKARTTIK

 

  • Görüşmeler ve oylamalar sonrası İlçe Başkanımız Osman Akbulut Beyefendi sürecin nasıl işlediğine dair bilgilendirdi. İsimler genel merkezde tartışılırken Teşkilatlardan Sorumlu Başkanımız Mustafa Köse, ismimin o listede tek kadın olarak geçmesi üzerine kim olduğumu soruyor. Milletvekillerimiz, il ve ilçe başkanlarımızın olduğu toplantıda hakkımda belediye başkanlığını yapabileceğime dair söylemlerin ardından bir gün sonra genel merkeze davet edildim. Genel merkez Kadın Kolları Başkanımız, ‘Dilovası’nda 19 aday adayımız var. Biz de kadın olarak seni çıkarttık’ dedi. Çok mutlu oldum. Tabi burada kazan kaynadı ama birlikte görev yaptığımız kadın arkadaşlarım beni baştacı yaptı. Destek oldu.

 

 

NE DEMEK KADIN KALDIRAMAZ

 

  • Aday adaylığınız teşkilatta biraz sancıya da neden oldu galiba?

 

  • Tabi bazı şeyler oldu. ‘Kadındır, kaldıramaz’ diyenler oldu. Halbuki, ne demek kadın kaldıramaz? Bugün Doğu’nun en ücra köşesinde kadın vekil var. Tamamı Kürt seçmenin yoğun olduğu yerler ama HDP kadın aday çıkartıyor.

 

BAŞKAN KADAR ETKİ YARATTIM

 

  • Aday adaylığı sonrası, adaylık için hiç kulis yaptınız mı?

 

  • Bir daha genel merkeze hiç gitmedim. Aday açıklandığı sürece kadar görevimi aynı bilinçle sürdürdüm, işlerime devam ettim. Bu arada parti içinde sıkıntılı süreçler oluyor. Her biri, ‘Ben olayım’ diyor. Kulaklarımı tıkadım. Beni çok ilgilendirmiyor. Netice itibariyle sebep olanlardan Allah razı olsun. Genel merkezin aday adayı olmaktan şeref duydum. Dilovası gibi muhafazakâr bir ilçeden şahsımda bir kadının davet edilip, ‘Sizi uygun gördük’ denmesi benim için büyük bir şereftir. Belediye başkan adayı ve belediye başkanı olamadım ama bir başkan kadar orada etki yarattım. Tabiri caizse, erkekler düz duvara tırmandılar. Demek ki, kadın da olabiliyormuş. Bu işin kadını erkeği yok.

 

PAYLAŞIMCIYIZ ANNEYİZ…

  • Ben şunu söylüyorum. Kadına görev verildiği andan itibaren kadın işinin alasını yapar. Bana göre dünyayı kadınlar yönetse savaş uçakları gökten aşağıya mermi yerine gül yağdırır, o uçakların arkasına dantel asardıl. Çünkü bizim kafamızın içinde hep güzellikler var. Paylaşımcıyız, anneyiz, duygusalız, evlat sahibiyiz. Evladın, acının, haksızlığın ne olduğunu biliyoruz. Birçok şey bizde kadınlarda toplanıyor.

**

 

Gülay Artut ile siyaset..

Bugün gazetemiz, yarın sitemizde

 

Belediye meclisi adaylığını niye tercih etmedi?

Kalabalıklarla siyaset sonuç veriyor mu?

“Aşiretiyle gelen aday adayı, aday gösterilmeyince…”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.