Evde kalan emekliye yoksulluk dayatıldı

Evde kalan emekliye yoksulluk dayatıldı

Tüm Emekli-Sen Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek, Koronavirüs salgını sürecinde evde kalmaları istenen çoğu 65 yaş üstü emeklilere açlık ve yoksulluğun dayatıldığını söyledi

Tüm Emekliler Sendikası pandemi sürecinde isteklerini ve taleplerini bir kez daha haykırdı. Tüm Emekli-Sen Gebze Şubesi’nde gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Cemil Yüksek emeklilerin büyük kısmının 65 yaş üstü olduğunu, bu süreçte evde kalmaları istenen emeklilere açlık ve yoksulluğun dayatıldığını söyledi. Yüksek açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

ÇÜRÜME, YOZLAŞMA, DAĞILMA

 

“Türkiye büyük bir ekonomik, politik ve toplumsal kriz yaşıyor. Toplumsal anlamda çürüme, yozlaşma yaşanın her noktasında dağılma gözleniyor.

Dünyada ve ülkemizde de görülen salgınla birlikte, siyasi iktidarlar tercihlerini sermayeden, ranttan yana yapmışlardır. 21 Mart 2020’de açıklanan salgın paketinde emekçilere, emeklilere, işsizlere, çiftçilere kaynak ayrılmamıştır. Ayrıldığı ifade edilen miktar ayni ve nakdi yardım olarak toplam 12 milyar civarındadır.

ORTA SINIFA DÖNÜK BİR ÇAĞRI

Salgın boyunca evde kal çağrısı sadece orta sınıfa dönük bir çağrı olmuştur. İşçiler, işsizler, kağıt toplayıcıları ve benzerleri işe gitmişlerdir, evde kalmamışlardır.

Emeklilerin büyük bir kısmı 65 yaş üzerindedir. Bu grup 3 ay boyunca evde tutulmuştur. Evde kaldıkları süre zarfında temizlik ürünü, elektrik, doğalgaz faturaları artan zamlar ile birlikte karşılanamaz düzeye gelmiştir. Evde kalan emeklilere açlık ve yoksulluk dayatılmıştır. Yine bu salgın döneminde emeklilerin evde kalmalarından dolayı sağlık sorunları çoğalmıştır. Dolayısıyla sağlık giderleri artmıştır.

SALGINI FIRSAT BİLDİLER

AKP Hükümeti; iç ve dış borç, üretim istihdamının daralması, tarımın artık ortadan kalkması noktasına gelindiği dönemde, salgını fırsat bilip emekçilerin ve halkın elindeki son kazanımları da ortadan kaldıracak yasalar çıkarmıştır. Salgın döneminde insanlar kendi sağlıkları ile uğraşırken AKP sermayeye kaynak aktaracak düzenlemeleri gayet rahat bir şekilde yapmıştır. Toplumun büyük kesimini oluşturan işçi, işsiz, emekli, çiftçiye bütçeden kaynak aktarılmamıştır. Adeta ölüme terk edilmişlerdir.

İNSANCA YAŞAYACAK AYLIK İSTİYORUZ

Biz sayıları 13 milyonu bulan emekliler insanca yaşanacak aylık talep ediyoruz. Yüzdelik enflasyon farkı, göstermelik ikramiye, göstermelik promosyon uygulamalarını kabul etmiyoruz. İnsanca yaşayacak aylık istiyoruz.

Parasız, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hizmeti istiyoruz.

Ulaşım hizmetlerinden ücretsiz yararlanmak istiyoruz.

Her bölgede ücretsiz emekli dinlenme yerleri istiyoruz.

Emeklilerin, salgın koşullarında kredi kartı borçlarının tek seferlik silinmesini istiyoruz.

Yaşasın örgütlü mücadelemiz.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.