Esnafı rahatlatacak önerge reddedildi

Esnafı rahatlatacak önerge reddedildi

CHP PM üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, “AVM Partisi oldunuz, esnafı unuttunuz. AVM’lerle ticaret sektörünü, şehir planlamasını, mahalle ve sokak alışverişini katlettiniz” dedi.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Tarhan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi teklifini genel kurulda değerlendirdi. Perakende sektörüyle ilgili de düzenlemeler getiren kanun teklifinin isminin Türkiye Odalar ve Borsalar Kanunu olduğunu belirten Tarhan, “teklifi sunan arkadaşlarımız TOBB’a öncelik veriyor” dedi ve perakende sektörünün de düzenleme beklediğini belirtti. Tarhan, “TESK bünyesine kayıtlı 2 milyon esnaf ve sanatkâr var. Bunların birçoğu, küçük bir kısmı da orta büyüklükteki işletme. Bankalara Borçlu KOBİ sayısı ise 4 buçuk milyona erişmiş. Borcu Takibe düşen KOBİ’ler 350 bini geçmiş. Esnaf ve sanatkarın kullandığı elektriğe ve doğalgaza zam üstüne zam gelmiş, kiralar almış başını gitmiş, 2022 yılında 100 bin esnaf kepenk kapatmış, 25 bin esnaf mesleği terk etmiş” dedi.

“HAL YASASI RAFLARDA TOZLANDI”

Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllardır sektörün talep ettiği Hal Yasası Meclisin raflarında tozlandı. Bu teklifte ne halcilerin ne de perakende sektörünün sorunlarına çözüm var. Birçok ülke vatandaşına, esnafına pandemi nedeniyle yaşanan kapanmalarda doğrudan maddi destek sağlarken, iktidar kredileri müjde gibi sunup, başta esnaf ve sanatkâr olmak üzere vatandaşı borç altına sokan, hatta vatandaşından para isteyen bir devlet anlayışı sergiledi. Yetmedi… borcunu borçla kapatsın diye, Halkbank aracılığıyla esnafa verdikleri borç kapatma kredisini müjde diye açıkladılar” dedi.

“BİZİM BELEDİYELERİMİZ RANTÇI DEĞİL HALKÇI BELEDİYELER”

Kanun teklifinin toptancı hallerindeki kiracıların kira süresini 6 yıl uzatmasını değerlendiren Tarhan, şunları kaydetti; “sorunun gerçek sebebini çözmek yerine geçici çözümler üretiliyor. Taşımacılık maliyetlerini azaltmak ve böylece tarladan sofraya üreticinin de kazandığı, tüketicinin cebini yakmayan fiyatlarla gıda tedarikini sağlayacak tedbirler almak yerine halcilerin kira sözleşmelerinin süresini uzatmak gibi geçici çözümler icat ediliyor”

Tarhan, “Biz ne halcilerimiz yüksek maliyetle karşılaşsın ne de vatandaşımız gıdaya pahalıya ulaşsın isteriz. Bu nedenle düzenlemeyi olumlu buluyoruz. Ama düzenlemenin belediye gelirleri kısılsın diye getiriliğini de biliyoruz. Bizim belediyelerimiz açısından bu sorun değil, bizim belediyelerimiz sosyal demokrat ve halkçı belediyeler, rantçı belediyeler değil!” dedi. 

“AVM PARTİSİ OLDULAR”

Kanun teklifinin hazırlanma sürecinde yalnızca belli bir kesimden görüş alındığını belirten Tarhan, “Mahalle esnafımız, küçük sanatkarımız ülkenin çimentosudur. Onları koruyup yaşatmak Anayasa’nın 173.maddesinin gereğidir. Sektör zincir marketlerin karşısında küçük marketleri, bakkalı, kasabı, manavı koruyucu düzenlemeleri bekliyor. Ak Parti, AVM Partisi olmuş, Türkiye’nin dört bir yanını betona, ranta peşkeş çekiyor. AVM’lerle ticaret sektörünü, şehir planlamasını, mahalle ve sokak alışverişini katlettiler. Sektör AVM’lere bir düzen getirilmesini, çalışma günlerinin düzenlenmesini, şehir merkezlerinde AVM açılmasının önlenmesini bekliyor.” dedi. 

ÖNERGE REDDEDİLDİ

CHP grubu küçük esnafın korunması amacıyla valilik tarafından belirlenmek üzere, AVM’lerin haftada bir gün kapatılmasına ilişkin önerge verdi. Ancak önerge Gelen Kurulda reddedildi. CHP Grubunun verdiği önergenin gerekçesi şu şekilde: “Önergeyle küçük esnafın korunması amacıyla yapılacak değişiklikle, perakende sektöründe faaliyet gösteren alışveriş merkezleri ile zincir mağazaların hafta sonu Valiler tarafından belirlenecek bir gün kapalı kalması, bu sayede küçük esnafın faaliyetlerine destek olunması hedeflenmektedir” denildi.

Haber: Ahmet Zeki AYAR

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.