Esnaf için riski hep birlikte üstlendiler

Esnaf için riski hep birlikte üstlendiler

KBB’nin pandemi sürecinde esnaf desteği fakirlik belgesine takıldı. Büyükanın’ın önerisiyle ilk riski AKP Grubu ardından mecliste CHP, MHP, İYİ Parti ve Saadet’te üstlendi. Esnafa maddi destekte fakirlik belgesi aranmaması oy birliğiyle karara bağlandı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın pandeminin ekonomik mağduru esnaf grubuna 20 milyon TL’lik kaynak bulduklarını, ancak o kaynağı aktaracak yasal zemin aradıklarını söylemişti. O zemin 41 Kart üzerinden bulundu, meblağ da 30 milyon liraya çıkartıldı. Ancak bu sefer de çok sayıda esnafın fakirlik belgesi edinemediğinden yardımı alamadığı açığa çıktı.

RİSKİ BÜROKRATLARA YÜKLEYEMEYİZ

Başkan Büyükakın meclisin aralık ayı olağan toplantısında konuyu gündeme getirip özetle, “İlgili esnafa bu desteği aktarabilmek için fakirlik belgesi şartını ortadan kaldıramayız. Bunun sorumluluğunu bürokratlara yükleyemeyiz. Siyaseten bizim üstlenmemiz lazım. Şayet Sayıştay da onay verirse hiçbir sorun yaşamayız. Ama geri gönderirse sıkıntı. Biz AK Parti Grubu olarak bu riski üstlendik” dedi.

 

DÖRT KİŞİLİK AİLEDE

3 BİN LİRANIN ALTINDAYSA

Büyükükakın, dört kişilik bir ailede toplam gelirin 3 bin liranın altında olması halinde desteğin fakirlik belgesi aranmaksızın aktarılmasını önerdi. Öte yandan yardımın aktarılacağı esnaftan gelir durumu bilgisi istenmesini de şart koştu. Büyükakın konuyu il geneli ticaret odalarına havale edip birebirde odalar üzerinden ulaşmasını da düşündüklerini ancak hiçbir ticaret ve esnaf odasının buna yanaşmadığını dile getirdi.  

ARA VERİLDİ. OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ

CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir kendilerine bu önerinin henüz geldiğini söyleyince Büyükakın, “Doğru haklısınız” deyip gerekçesini izah etti. Ardından ilgili gündem maddesini, CHP’nin üzerinde düşünebilmesi için gündemin son maddesine havale ettirdi. Diğer gündem maddeleri tamamlandıktan sonra 5-10 dakika meclise ara verildi. Söz konusu karar KBB Meclisi’nde önerge sahibi AKP Grubu’nun yanı sıra CHP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partili meclis üyelerinin kabul oyları ile de oy birliğiyle karara bağlandı.

HEMŞERİ DERNEKLERİ

VE ŞİRKETLERE YOK

Öte yandan CHP Grubu söz konusu paketten desteği il ve köy (hemşeri) dernekleri için de kaynak aktarılmasını istedi. CHP’nin bu önergesi kabul görmedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Fevzi Canbaz ise şirketlere de aktarılmasını savundu ama Başkan Büyükakın, esnaf ile şirketin ayrı yapılanmalar olduğunu dile getirdi. Büyükakın, “Şirketlere dair durum varsa, sonra değerlendiririz” dedi.

İYİ PARTİ’NİN ÖNERGESİ

KOMİSYONA SEVK EDİLDİ

Öte yandan İYİ Parti’de Fevzi Canbaz ve Nurcan Acaroğlu Göktaş imzasıyla esnafa dair verilen üç maddeli önerge, ilgili komisyona havale edildi. İYİ Parti Grubu; “Belediyeye ait gayrimenkullerde kira ödemelerinin ertelenmesi, ertelenen kiraların taksitle ve gecikme faizi uygulanmadan tahsil edilmesi”, “Faaliyette bulunmayan işletmelerin kira bedellerinin tahsil edilmemesi” ve “Otogarda bulunan ticari işletmelerin kiralarının yarısının tahsil edilmesi, fiyat artışının 1 Haziran’a ertelenmesi ve ortak giderlerin alınmaması” önerilerinde bulundu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.