Eşit temsil için mücadelemiz sürecek

Eşit temsil için mücadelemiz sürecek

CHP Gebze Kadın Kolları Başkanı Yaşa Erdoğan, Türk kadınına seçme seçilme hakkının tanınmasının 87’nci yıldönümünde yaptığı açıklamada, kadınların Meclis’te ve yerelde eşit temsili için mücadelelerinin süreceğini söyledi

Yaşa Erdoğan başkanlığındaki Cumhuriyet Halk Partisi Gebze Kadın Kolları, Türk kadınına seçme seçilme hakkının tanınmasının 87’nci yıldönümünde Gebze 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda basın açıklamasında bulunup bildiri dağıttı. ÇYDD Gebze Şube Başkanı Nurcan Çınar, ADD Gebze Şube Başkanı Nilgün Aydın, Gebze EYT Derneği Başkanı Nuh Erdoğan Erdoğan, CHP Gebze Kadın Kolları eski başkanları Birgül Belek, Kıymet Ayan, Arzu Çakmak Pehlevan’ın da katıldığı etkinlikte Başkan Yaşa Erdoğan, kadınların Meclis’te ve yerelde eşit temsili için mücadelelerinin süreceğini söyledi. Erdoğan özetle şunları kaydetti:

CİDDİ BİR DEMOKRASİ SORUNU

“Bizler, ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde birçok gelişmiş ülkeden önce, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme seçilme hakkını kazandık. Atatürk önderliğinde bu devrimi yaşayan Türk kadını, aradan geçen 87 yıla rağmen ilerlemek bir yana geri bırakılmaya çalışılmaktadır. Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde, yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşik yüzde 33’tür. Bu oranın altı, ciddi bir demokrasi sorunudur.

Biz eşitsiz sistemi değiştirmek için CHP olarak dev bir adım attık. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve kadınların siyasette eşit temsil edileceği yasa teklifimizi Meclis’e sunduk.        Bu teklifle hem genel hem de yerel seçimlerde denklik uygulanmasını yasal güvence altına almak istedik. Aynı zamanda aday listesinin belirlenmesinde fermuar sistemi uygulanacaktı, yani listeler bir kadın bir erkek olarak sıralanacaktı.

NE BİR EKSİK NE BİR FAZLA

Partimizin teklifi 30 Kasım 2021’de Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü. Öncesinde tüm kadınları, kadın örgütlerini, eşitlikçi erkekleri süreci takip etmeye davet ettik. Diğer siyasi partilerin de bu yasaya destek vermesini istedik, sosyal medyada bir kampanya yürüttük. Tüm beklentilere rağmen teklifimiz AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Ama asla vazgeçmeyeceğiz. Ne bir eksik, ne bir fazla. Meclis’te ve yerelde eşit temsil için mücadelemiz sürecek.

YAŞAMHAK PROJESİ

Biz kadınlar, bir yandan eşitlik mücadelesi verirken diğer yandan da yaşam hakkımızı savunmak zorunda kalıyoruz. AKP Hükümeti’nin uyguladığı politikalar nedeniyle ülkemiz adeta kadın mezarlığına dönüştü. Bu cins kırımı durdurmak ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla CHP Kadın Kolları olarak 5 Aralık 2020’de ‘YaşamHak’ projemizi hayata geçirdik. Bir yıl önce, ‘Yaşama hakkı dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır’ diyerek yola çıktık. İktidarda olmamamıza rağmen partimizin çözüm üreten icracı kimliğini ortaya koyduk. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerinden birini yerine getirerek, genel merkezimizde Alo Şiddet Hattı kurduk. 444 82 85 numaralı hattımızdan 7/24 şiddet mağdurlarına ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunduk, sunmaya da devam ediyoruz.

YANLARINDAYIZ

CHP Kadın Kolları olarak tüm şiddet vakalarıyla tek tek ilgileniyoruz. Projemiz kapsamında sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve barolar ile 55 protokol imzaladık. Şiddet gören kadınların karakollarda, savcılıklarda, hastanelerde, adliyelerde yanında oluyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet davalarını, mağdurlar ve aileleri ile dayanışma içinde takip ediyoruz. Şiddet mağduru çocuklara eğitim ve burs desteği verilmesine aracı oluyoruz.

Bugünden itibaren tüm şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar bize bir tuş ile ulaşabilecekler. Cep telefonlarından indirilecek olan ‘YaşamHak’ uygulaması ile hem çağrı merkezimizle hem de kolluk güçleriyle hızla temas kurabilecekler. Ayrıca uygulama sayesinde en yakın mesafedeki kadın kolları yöneticilerimizle bağlantıya geçebilecekler. Projemizin birinci yılında tüm şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara, ‘Yalnız değilsin, biz varız’ diyor, iktidarımızda şiddeti durduracağımızın sözünü veriyoruz.”

CHP’li kadınlar basın açıklamasının ardından vatandaşa, “Kadın Cumhuriyet ile yeniden doğdu” başlıklı bildiriden dağıtıp bilgilendirmede bulundu.

 

bildiri-001.jpg

 

ekip-019.jpg

 

toplu-044.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.