Enka Sac’da kritik gün

Enka Sac’da kritik gün

Grev kararı alınan Enka Sac fabrikasında işçilerin nöbeti sürüyor. İşveren Vahit Yıldırım süre isterken BMİS Gebze Şube Başkanı Selçuk Çifçi, “Toplu iş sözleşmesi yapıp çalışmak istiyoruz” dedi

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) bulunan Enka Sac fabrikasında işçilerin, kâr marjı yüksek kalıpların fabrikadan çıkarılması üzerine başlattıkları nöbet sürüyor. Birleşik Metal-İş sendikasının fabrikada örgütlenmesinin ardından sendikayla fabrika yönetimi arasındaki görüşmelerden sonuç alınamayınca Enka Sac işçileri fabrikaya grev kararı astı. Ancak fabrikada grev sürecine gidilirken patron, cumartesi günü kâr marjı yüksek kalıpları fabrikadan çıkarmaya çalıştı. Bunun üzerine fabrika önünde toplanan işçiler, kalıplara yüklü dorselerin çıkışını engelledi.

 

Cumartesi gününden bu yana nöbetlerini sürdüren işçiler, yapılan görüşmenin ardından çarşamba gününe kadar idari izne çıkarıldı. Sendika ve işyeri yetkililerinin yaptığı görüşme sonrası işveren Vahit Yıldırım çarşamba gününe kadar süre istedi. Kaybettiği işleri geri alamazsa fabrikayı kapatabileceğini ileri süren işveren Vahit Yıldırım, çarşamba gününe kadar gerekli girişimleri yapacağını söyledi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No'lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, "Patron, 'Kalıplar gitti, iş bitti' diyor ama biz kendileriyle yaptığımız görüşmede fabrikanın tekrar çalışması noktasında anlaştık. Bizden çarşamba gününe kadar süre istedi. 'Kaybettiğim işler geri gelmezse kapatabilirim' de dedi ama biz biliyoruz ki fabrikadan çıkan kalıplar var ancak içeride Baymak ve Arçelik gibi bazı şirketlerin kalıpları hâlâ duruyor. Patron, o şirketlerin kalan kalıplarını istediğini de söyledi. Biz biliyoruz, kalıplar Enka Sac'ın değil zaten ama bizim mücadelemiz kalıplar geri gelsin diye de değil. Biz bu fabrikada toplu iş sözleşmesi yapıp çalışmak istiyoruz" dedi.

Enka Sac fabrikası, aynı zamanda GOSB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Vahit Yıldırım'a ait.

Olası bir kötü senaryoyu da yorumlayan Çiftçi, "Biz ilk günden beri işçilerin tazminatlarıyla ilgili pazarlık yapmadık, doğru olmazdı bu, hedefimiz de o değil. Bizim hedefimiz belli, toplu sözleşmeyi imzalamak, Enka Sac işçisinin insanca yaşayacağı bir düzeni kurmak. Ama gerçekten de fabrika kapatılırsa, bu gerçekleşirse üyelerimizin mağdur edilmeyeceği koşulu yaratmak için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz" diye konuştu. (Kaynak: Evrensel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.