Enerjide Yandaş Şirket Düzeni

Enerjide Yandaş Şirket Düzeni

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülmeye başlandı.

Yandaş şirketlere yönelik adrese teslim maddeler içeren Teklif hakkında konuşan CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Tahsin Tarhan’a göre, “Kanunda elektrik, doğalgaz ve madenlerle ilgili vatandaşın yararına tek bir madde yok. İktidarın tek derdi bir avuç şirketin ihtiyaçlarını karşılamak. Soma işçisinin çığlığı iki gündür kamuoyunun gündeminde. İşçilerimize nispet yaparcasına maden şirketlerine yeni ayrıcalıklar getiren bir kanunun Meclis gündemine gelmesi ülkeyi yöneten kadroların halktan koptuğunun en açık göstergesi.”    

TEKLİFİN AMACI

 

Aynı anda 8 Kanunu birden değiştiren Elektrik Piyasası Kanunu aslında bir torba yasa. Kanun teklifleri ayrıntılı bir şekilde incelenmeden acele bir şekilde yasalaştırıyor. Komisyonun önüne gelen Maden Kanunuyla ilgili hükümlerin daha önce 23 defa değiştiğine dikkat çeken Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti: “Madenle ilgili hükümler görüşülüyor. Ama çevre örgütlerinin konuşmasına izin verilmemekte. Bu Teklifin neden geldiğini ise biliyoruz. Amaç Varlık Fonu bünyesinde kurulan Maden Holdinge yeni enerji ruhsatları sağlamak. Ayrıca son iki ayda 68 ilde yapılan 766 maden ihalesini kazanan yandaş şirketlerin borç, izin ve ruhsat sorunlarını çözmek.”

 ŞİRKETLER KORUNUYOR, PEKİ VATANDAŞ? 

Getirilen düzenlemeyle şirketler devlete borçları olsa da yeni ruhsat ve izin başvurusunda bulunabilecek. Bakan onayıyla ruhsatı biten şirketlere 12 ay kadar çalışma izni verilmesi ise doğrudan doğruya Kaz dağlarında Alamos Gold ve Afyon Emirdağ’da TÜPRAG gibi şirketler için hazırlanmış. Türkiye’ye silah ambargosu koyan Kanada’nın şirketlerini çıkarlarını korumak için Kanun değişikliği yapıyor mevcut iktidar. Tarhan’a göre; “Kanun teklifin her bir maddesi ayrı bir garabet. Taşeron firmalarının ÇED zorunluluğunu kaldırarak doğanın madenlerle yoluyla katledilmesi iktidarın gözünü ne kadar karattığını gösteriyor. Tüm doğalgaz ihaleleri ve BOTAŞ’ın tüm ihalelerini Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkaran düzenleme kaynakları ihalesiz bir şekilde yandaşa aktarmak için yazılmış sanki.”

 ELEKTRİK DE DÜZEN BİLDİĞİNİZ GİBİ

 Kanun teklifi elektrik piyasasındaki adaletsiz düzeni olduğu gibi devam ettiriyor. Sadece bu sene sanayinin kullandığı elektriğin % 21.8, hane halkının kullandığı elektriğin ise % 32.3 arttığına değinen Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti: “Getirilen Kanun ne TRT payını kaldırıyor, ne dolarla yapılan devasa YEKDEM desteklerini ne de ulusal tarife adıyla anılan kayıp kaçak bedelini. İnsanlarımız yüksek elektrik faturası ödemeye devam edecek.”  Anıl Coşkun Ayar

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.