Enerji milli bir mesele

Enerji milli bir mesele

MMO Gebze Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel, 18-19 Ekim günlerinde Gebze’de gerçekleşecek 5’nci Enerji Verimliliği ve Kongresi’ni değerlendirdi. Yücel enerjinin milli bir mesele olduğuna dikkat çekti.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın bu yıl beşincisini düzenlediği enerji verimliliği kongresi ve sergisine bu kez Gebze ev sahipliği yapacak. 18 – 19 Ekim cuma ve cumartesi günleri düzenlenecek kongrenin iki özelliğinden biri, bu yıl ki kongrede 35 firmanın ürünlerinin sergileyeceği stantların açılacak olması. Diğeri ise enerji verimliliğine ilgi duyan her vatandaşın kongreyi takip edebilecek olması. Gebze Teknik Üniversitesi Kongre Salonu’nda “Geleceğimiz enerji” parolası ile düzenlenecek 5’nci Enerji Verimliliği ve Kongresi’nin tüm kapıları iki gün boyunca halka açık olacak. 
YILLAR SONRA YİNE GEBZE’DE 
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından iki yılda bir düzenlenen kongreye bugüne kadar üç defa Kocaeli Üniversitesi ev sahipliği yaptı, biri Gebze’de TÜBİTAK MAM içindeki Enerji Enstitüsü’nde gerçekleşmişti. Kongre uzun bir aradan sonra yine Gebze’ye taşındı. Kongrenin iş yükünü Kocaeli Şubesi ile Gebze Temsilciliği üstlendi. MMO Gebze Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel ile kongre ile önemini konuştuk. 
100 BİLDİRGE SUNULACAK 
Kongrenin destekçileri arasında Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası, Gebze Ticaret Odası, Uludağ Üniversitesi, Arçelik, Gebze OSB’nin de aralarında bulunduğu gerek kamudan, gerekse akademik çevrelerden ve sanayi kuruluşlarından önde gelen kurum ve kuruluşlar yer alıyor. 60’a yakın üniversite, 40’a yakın sanayi kuruluşunun yer aldığı kongrede 100 civarı bildirge sunulacak. Bugüne kadar gerçekleşen kongrelere bin 500 kişiye yakın katılım olurken bu yılki kongreye toplamda 2 bin kişinin katılması hedefleniyor. 
YENİLİKLER SEKTÖRLE BULUŞACAK 
Kongreye dair hazırlıkları bir senedir sürdürdüklerini kaydeden MMO Gebze Temsilciliği Başkanı Sinan Yücel, “Enerji verimliliği üzerine yapılmış tüm yeni çalışmalar kongrede sunulacak. Odamızın birçok konuda düzenlediği kongreler var. Bu kongreler bilimsel akademik yenilikleri sektörle buluşturan yerlerdir. Bu anlamda Enerji Verimliliği Kongresi de son yapılan çalışmaların duyurulacağı bir yer olacak” dedi.
KATILIM İÇİN YOĞUN TEMAS

Katılımın yoğun olması için valilik, kaymakamlıklar, belediyeler, ticaret odaları, OSB müdürlükleri, teknoparklar dahil olmak üzere yoğun temaslar ile davette bulunduklarını belirten Başkan Sinan Yücel endüstri meslek liselerinden öğretmen ve öğrencilerin katılımı için de milli eğitim müdürlükleri aracılığı ile temasta bulunduklarını kaydetti. Yücel özellikle genç yaştaki öğrencilerin enerji verimliliğine dair farkındalık için katılımının önemli olduğunu dile getirdi. Yücel ayrıca özetle şunları kaydetti: 
YEDİ ENERJİ ÇEŞİDİ 
Enerji, elektrikten ibaret değil. Doğada bilinen yedi enerji çeşidi var. Bunların tamamıyla alakalı en son gelişmeler kongrede aktarılacak. 
ODA OLARAK GÖREVİMİZ
Firmalar ve mühendisler bu kongrelerde yeniliklerden son derece faydalanıyorlar. Oda olarak görevimiz budur. Bu kongrelerde akademi ile sanayiyi, teknolojik anlamda buluştururuz. 
YENİLİKLERİ KATMAK İÇİN
Enerjiyle ilgili sektörlerin, ARGE’lerin altını dolduran, mühendisler için çok önemli bir kongre gerçekleştireceğiz. Bizler mühendis olarak son teknolojiyi takip ederiz. İşletmelerde çalışırken teknoloji ve akademiye dönüp yeniliklere bakarız. O yenilikleri kendimize katabilmek için bu kongrelere geliriz. 
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI 
Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Elektriği bile doğalgazı veya kömürü yakarak üretiyoruz. Bu bağlamda enerji verimliliği bizim için önemli. Sanayinin gelişmesiyle enerjinin tüketimi paraleldir. Enerjiyi dışarıdan alıp karşılığında insanlara döviz veriyoruz. Verimlilik sonucu kazandığımız her enerji para demektir. Ülke ekonomisine katkı demektir.
MİLLİ BİR MESELE 
Kongrede parola olarak, ‘Geleceğimiz enerji’ dedik. Çünkü biz biliyoruz ki bölgemizde yaşanan olumsuzlukların bir sebebi de enerji değil mi? Bizim, ülkemizin, dünyamızın geleceği de enerji. Enerjide dışa bağımlı isek, enerji verimliliği ülkemiz için çok önemli bir konu başlığı. Sadece sanayi değil, ulusal ve milli konular ölçeğinde de önemi var. 
NE KADAR AZ TÜKETİRSEK

Enerjinin çevreye de etkisi var. Enerji elde edelim diye ağaçlar kesiyor, kömür çıkartıyoruz. Doğalgaz yapıp duman salıyoruz. Ne kadar az tüketirsek o kadar; hem bizler, hem ülke hem dünya için bir çıkar ortaya koyar. 
SONRAKİ HEDEF ULUSLARASI KONGRE
Büyük firmaların kongremize katılmasından ötürü kongre uluslararası bir hal de alıyor. Bir sonraki hedefimiz uluslararası enerji verimliliği kongresi. 
DAHA AZ ENERJİYLE DAHA ÇOK İŞ
Kongremiz vatandaşı da çevre, gelecek anlamında, enerji tüketimi anlamında ilgilendiriyor. Konu çok geniş, elektrik santrallerinden evdeki lambanıza kadar her şey enerji verimliliğinin içine giriyor. Oda bilimsel verileri sanayi ile buluşturuyor ki insanlar aynı işi daha az enerji ile yapabilsin.”

Teşekkürler Gebze!

“Bölgemiz sanayi havzası olduğu için hedefimizde enerji sektörüyle ilgili mühendislerin kongreye gelmesi ve son yenilikleri öğrenmesi. Bu bağlamda güzel bir çalışma yaptık. İnşallah alnımızın akıyla geride bırakacağız” diyen MMO Gebze Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel, Gebze’nin kongreye sahip çıktığını belirtip teşekkür etti. Yücel şöyle devam etti: 
SONUÇ BİLDİRGESİ 
“Kongreyle ilgili sonuç bildirgesi, kitapçık olacak. Kongrenin ikinci günü bütün delegelerimize sunulacak. Kongrede sunulan bildirilerin tamamı, bildiri kitapçığı, sonuç bildirgesi olarak verilecek. 
GEBZE’YE KATKISI 
Biz bu kongreyi Gebze için de çok önemli buluyoruz. Kongrenin Gebze’de, Gebze Teknik Üniversitesi’nde yapılmasından ötürü Gebze’nin bir anlamda “reklam”ı yapılmış olacak. Gebze’ye o anlamda katkı sunacaktır. Meslek odası ve üniversite işbirliği de görülmüş olacak. 
GEBZE SAHİP ÇIKTI 
Açıkçası kongreye Gebze de sahip çıktı. GTO Başkanı Nail Çiler maddi manevi katkıda bulundu. Bölge belediyeleri katkı sundular. Gebze bürokrasisi sahip çıktı. O noktada hepsine teşekkür ediyoruz.”tesekkur.jpg

İki günde 18 oturum

İki gün sürecek kongre, 16 konu başlığından oluşacak. Kongrenin ilk günü olan 18 Ekim Cuma günü 09.00 – 10.00 arası kayıtlar alınacak. 10.00 – 11.00 arası açılış konuşmaları ve plaket takdimi gerçekleşecek. 11.00 – 11.20 arası MMO Enerji Çalışma Grubu Üyesi Orhan Aytaç, “Türkiye’nin enerji görünümü” başlıklı konuşma yapacak. 11.20-11.40 arası 35 firmanın ürünlerinin yer alacağı sergi açılacak. 
AÇILIŞ OTURUMU
Kongrenin açılış oturumu 11.50-13.30 arası, “Dünyada ve ülkemizde enerji verimliliği” konulu olacak. MMO Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekçi’nin başkanlığını yapacağı oturumda MMO Kocaeli Şubesi’nden Alpaslan Güven, “MMO enerji verimliliği çalışmaları”; Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği’nden A.Naci Işıklı, “Türkiye’de enerji verimliliği, enerji yönetimi ve EVD – ESCO piyasası”; Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı’ndan Prof.Dr.Şener Oktik, “Dünyada ve ülkemizde enerjiyi verimli dönüştürmek ve verimli tüketmek”; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Ömer Faruk Gümrükçü, “Ulusal enerji verimliliği eylem planı (2017-2023)”; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan Hayrettin Beyhan, “Ulaşım faaliyetlerinde enerji verimliliği” konularında konuşacak. 
KONU BAŞLIKLARI
Kongrede ayrıca iki gün boyunca üç ayrı salonda 17 oturum gerçekleşecek. Birbirine paralel oturumlar eş zamanlı başlayacak. Kongrenin konu başlıkları şöyle: “Sanayide enerji verimliliği”, “Binalarda enerji verimliliği”, “Ulaşımda enerji verimliliği”, “Enerjinin geri kazanımı”, “Enerji ve çevre”, “Enerji üretiminde verimlilik”, “Yenilenebilir enerji kullanımı”, “Enerji iletim ve dağıtımında verimlilik”, “Enerjinin depolanması”, “Enerji sektöründeki ekipmanların yerli üretimi”, “Enerjinin ekonomi politiği”, “Ulusal enerji verimliliği eylem planı (2017-2023)”, “Enerji arz güvenirliği”, “Türkiye enerji mevzuatı ve organizasyonu”, “Enerji yönetimi ve ISO 50001”, “Enerjide endüstri 4.0”enerji-kongresi.jpg

Tiyatro ve gala yemeği
Yine kongrenin ilk günü 17.20-18.00 saatleri arasında, “Bir mühendislik hikâyesi” adlı tiyatro oyunu sahnelenecek. Ahmet Oruç’un sunumuyla sahnelenecek oyunun özelliği yazar, yönetmen ve oyuncularının mühendislerden oluşması. Oyun TMMOB MMO Kocaeli Şubesi Sosyal Etkinlikler Komisyonu tarafından hazırlandı.
Aynı günün akşamı saat 19.00’da Darıca Elite Otel’de gala yemeği verilecek. 
tiyatro.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.