“Emin adımlarla doğru yoldayız”

“Emin adımlarla doğru yoldayız”

MARİMDER genel başkanı M. Zeki Gedikoğlu deprem üzerine görüşlerini açıkladı.

Gedikoğlu yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Üzerinde yüzlerce medeniyet kurulan ve sāhip olunmak için tārih boyunca nice savaşlar yapılan, sayısız canlar verilen ve uğruna kanlar dökülen yeryüzünün incisi ülkemiz, Türkiyemiz Asya-Avrupa ana karalarının sıkıştırdığı bir konumdadır.

Yeryüzünün en mühim ve değerli jeo-stratejik  coğrafyasında olmakla beraber jeolojik bakımdan da en riskli bölgesindedir. Kıt'aların sıkıştırması sonucunda yer kabuğunun diplerinde ciddi gerilim ve sıkışmalar olmakta ve bu durum yer katmanlarını, tabakalarını hareketlendirmektedir. Kısaca altımız sağlam değil; tehlikeli bir zemin üzerindeyiz.

Bu sebeple, yer üzerinde kurulacak ve/ya tesis edilecek yapı/binalarımızın, temelden çatısına kadar her yönüyle ve her bakımdan çok sağlam olması gerekmektedir. Bu bir mecburiyettir. Acı sonuçları henüz hafızalarımızdadır; 17 Ağustos 99 Gölcük-Yalova-Adapazarı-İzmit, ardından Düzce, ardından Van vs.

Ve bugünler...
Önce Manisa/Akhisar, bir gün arayla Elazığ merkezli, bundan sonrası da kimbilir neresi veya hangi yer...

DEPREM BU COĞRAFYANIN GERÇEĞİDİR

Deprem bu coğrafyanın gerçeğidir. Bundan dolayı dhazırin yıkıcı etkisinin en aza indirilmesi ve tedbirli olunması bakımından bilimsel gerçeklik, tecrübe ile mühendislik kabiliyet ve imkânlarının bir araya getirilmesi amacıyla, Derneğimiz MARİMDER olarak sahasında rüştünü ispat etmiş olan Gebze Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaparak MARTEST adı verilen "Marmara Deprem Araştırma Test Merkezi" ni kurmayı kararlaştırdık. Protokolü imza aşamasına gelinen bu müessesenin çok yakın zamanda hizmete geçmesini planlıyoruz. Ve görülüyor ki, deprem hususundaki endişe ve öngörülerimiz maalesef doğru; Ancak, tedbir alınması yönündeki irādemiz de doğru ve bu istikāmette attığımız adımlar ve işbirliğimiz de doğru ve isābetlidir.
Kısaca, depremi önleyemeyiz fakat zararını azaltabiliriz, Zaman geçse de aynı acıları tekrar tekrar yaşamamak için azami bilgi, azami tedbir, azami teknik, azami tecrübe, azami kalite..”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.