EMEP’liler zamları protesto etti

EMEP’liler zamları protesto etti

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü, son dönemde artan elektrik faturalarına tepki olarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

İzmit Cumhuriyet Parkı önünde gerçekleştirilen açıklamaya; EMEP Kocaeli İl Örgütü, CHP İl Başkan Yardımcısı Nazım Gençtürk, HDP İl Yöneticisi Selda İlgöz, Tüm Bel-Sen Kocaeli Şube Başkanı Erdal Karakuş, BES Kocaeli Şube Başkanı Yeliz Yılmaz Karstarlı, İKM Başkanvekili Turan Şahin, Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik ve çok sayıda siyasi parti temsilcisi ile sendika temsilcisi katıldı. EMEP İl Yöneticisi Ebru Yiğit tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’nin enerjide yüzde 70 dışa bağımlı olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerjide dışa bağımlılığın esas sebebinin, ülkenin kaynaklarının sermayeye peşkeş çekilmesi olduğunu gizlemektedir. Elektrik üretim ve dağıtım tekellerinin kar ve rantı için enerjiyi piyasalaştırmaları ile geçtiğimiz hafta fabrikalarda enerji kesintileri gerçekleşti, bedeli ise işçilerin sırtına yüklendi. İşletme patronları, kesintiden doğan zararın fiyatlara yansıyacağını da söylemiş, patronlar kardan zarar etmeyi göze almazken başta tarım ve gıda işletmelerinde fiyatların artacağını ilan etmişlerdir.

“YENİ ZAMLAR EKLENECEKTİR”

Bu durumda her gün gelen zamlara şimdi de elektrik kesintisi bahanesi ile gelen zamlar eklenecektir. Başta gıda maddeleri olmak üzere emekçi ailelerinin en temel ihtiyaçları bu sefer de elektrik kesintisinin maliyete yansıtılması nedeniyle zamlanacaktır. Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Pala ise, vatandaşı isyan ettiren faturalardaki okumaların bir kısmının aralık ayı okumaları olduğunu belirterek, esas faturaların kabarıklığını Şubat ayı okumalarında olduğunu ifade etmiş, yüzde 100`lük bir artış ile her faturanın 3‘te bir oranında daha artacağını belirtmiştir. 2021 Aralık ayında son 20 yılın zirvesine çıkan enflasyon ve 2022 yılbaşında elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamlar, hem 2021 yılında yapılan ücret ve maaş zamlarını hem de 12 Ocak 2022’de imzalanan metal TİS’inin ilk altı aylık ücret zammını alıp götürdü.

“HALKIN SIRTINA YIKILIYOR”

2021 yılının son 6 ayında 1 milyon 655 bin 226 abonenin elektrik ve doğalgazı, borcunu ödeyemediği için kesildi. Her ay ortalama 185 bin konutun elektriği, 80 bin konutun da doğalgazı borcundan dolayı kesiliyor. Kişi başına düşen yıllık milli gelir sıralamasında ilk sırada olan Kocaeli ise, artan zamlar ve yoksulluk ile birlikte işsizliğin her geçen gün arttığı bir kent olmakta, geçim sıkıntısına bağlı olan intihar sayılarında ise geçtiğimiz yıla göre iki kat bir artış gerçekleşmektedir. Yaşadığımız yoksulluğa karşılık, ülkeyi yöneten sermaye iktidarları her krizin yükünü halkın sırtına yıkmaya çalışıyor. Fakat artan enflasyona karşılık gün geçtikçe yoksullaşan işçi ve emekçiler bu gidişatı kabul etmemekte ısrarcı, tüm bu karanlık tabloya karşı yurdun dört bir yanından hakları için direnen, ücretlerinde iyileştirme talep eden ve sendika hakkı için mücadele eden işçilerin haberleri geliyor” dedi.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.