Emekçi Can İktidar Talan Derdinde

Emekçi Can İktidar Talan Derdinde

Gebze Sendikalar Birliği kıdem tazminatı hakkının kaldırılmasını içeren yasaya karşı meydana çıktı. “Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceği” denilen açıklamada iktidara yüklenildi: Emekçi çan iktidar talan derdinde

Kıdem tazminatının fona devredilerek bu hakkın yok edilmesine yönelik yasaya karşı Gebze Sendikalar Birliği meydana indi. GSB adına BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın tarafından okunan “Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz” başlıklı basın açıklamasında, iktidar da hedef alınıp, “Emekçi can iktidar talan derdinde” denildi.

DESTEK VERDİLER

Gebze 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda gerçekleşen basın açıklamasına GSB bileşenlerinden Petrol-İş, BMİS Gebze 1 ve 2 No’lu Şubeleri, Özçelik-İş, Nakliyat-İş, Lastik-İş, TÜMTİS, Tüm Emekli-Sen Eğitim-Sen ve Eğitim-İş ile birlikte DGD-SEN şube başkanları, yöneticileri ve üyeleri katıldı. Basın açıklamasına EMEP İl Başkanı Arzu Erkan ile birlikte CHP, EMEP, HDP ve Sol Parti Gebze İlçe Örgütleni’nden yöneticiler katıldı. EYT Gebze’de basın açıklamasına destek verdi.

DOKUNMA KIDEME GİDERİZ GREVE

Basın açıklaması esnasında “Kıdem tazminatıma dokunma tamamlayıcı emeklilik sistemine hayır” yazılı Gebze Sendikalar Birliği imzalı büyük döviz açıldı. Sendika üyeleri “Direne direne direnişten zafere”, “Dokunma kıdeme gideriz greve”, “Hükümet yasanı al başına çal”, “Yaşasın sınıf dayanışması” ve benzeri sloganlar atıp tepkilerini ifade eden dövizler taşıdı. Basın açıklaması GSB adına BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın tarafından okundu. Açıklamada şunlar kaydedildi:

SİNİR UÇLARI İLE OYNANIYOR

Türkiye işçi sınıfının doksan yıla yakın bir süredir sahip olduğu kazanılmış en köklü hakkı olan kıdem tazminatının, ortadan kaldırılmasına yönelik girişimler hız kazanmıştır. Sermayenin ve iktidarların 45 yıllık düşü olarak 11 kalkınma Planı’ndan Yeni Ekonomi  Program a kadar bütün politika belgelerinde  yer alan.   ve İMF’nin tüm raporlarında  geçen tasfiyelerini’’ hayata geçirmek için işçi sınıfının sinir uçları ile oynanmaktadır. 

KIDEM TAZMİNATINA GÖZLERİNİ DİKTİLER

 

 Sermaye ve Hükümet: Sade yurttaşların bu en zor günlerinde, emekçilerin en temel hakkı olan kıdem tazminatına bir kez daha göz dikti. Emekçilerin, emek dostlarının hafızasındadır: İnsanlarımız 17 Ağustos depremi enkazı altında kıvranırken İMF güdümlü fırsatçılar, büyük bir hakkımızı elimizden alarak mezarda emeklilik yasasını çıkarmışlardı.                                                                                                                                                           Yine bulunduğumuz günlerde insanlarımız covit-19 salgınıyla boğuşurken aynı fırsatçılar, İMF tavsiyelerine uyarak, kıdem tazminatına gözlerini diktiler.

Salgın öncesinde, iktidarın  yanlış politikaları nedeniyle işsizlik, Cumhuriyet tarihinin en büyük rakamlarına ulaşmıştır. Pandemi süresince, ekonomide yine sermaye lehine yürütülen politikalar nedeniyle, zaten düşük olan ücretler, kısa çalışmayla büsbütün açlık sınırının altına çekildi. Cefakâr işçiler, emekçiler “evde kal” sloganları arasında, ülkeleri için çalışmaya, üretmeye devam ettiler. 

İLK ALTI AYDA 920 İŞ CİNAYETİ

İSİG Meclisi’nin açıklamalarına göre, 2020’nin sadece ilk altı ayında 920 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Henüz geçtiğimiz günlerde  Sakarya’nın, Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamada 7 işçi arkadaşımızın yaşamını yitirdiği, 122 arkadaşımızın yaralandığı iş cinayetinin yaraları hala  taze iken, ikinci patlamada 3 askerin ölmesi 1 işçinin ağır yaralanması kader değildir.                          Emekçilerin canı pahasına çalıştığı günlerde, sermayenin yangından mal kaçırma fırsatçılığına geçit vermeyeceğiz.

45 yıldan bu yana kıdem tazminatımızı elimizden almak için, sermaye iktidarlarının başvurmadığı kurnazlık kalmadı. İktidar bu kez;

 

  • Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” başlığıyla, kıdem tazminatımız fona aktarmak istemektedir.
  • Diğer yandan da 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar başta olmak üzere esnek-güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştırarak kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
  • Yeni uygulamayla kıdem tazminatı, işverenlerin sorumluluğu olmaktan çıkartılacak ve işten çıkarmanın önü açılacaktır. Yıllardır mücadele ettiğimiz esnek ve güvencesiz çalışma koşulları derinleşecektir.

Kıdem Tazminatını Değil;

İşsizliği, Yoksulluğu Bitirin

Türkiye’nin sorunu kıdem tazminatı değil,  Türkiye’nin  sorunu işsizlik, yoksulluk, evsizlik, sağlıksızlıktır. İktidarın bu girişimleri, ülkemizin sosyal sorunlarını derinleştirmektedir. İktidarın bu girişimi daralan ekonomi ve pandemi koşullarında emekçi halkımızı köleliğe ve ölüme mahkûm etmektedir.

            TÜRK İŞ – HAKİŞ – DİSK- KESK VE KAMU İŞ ten  oluşan Gebze sendikalar Birliği Olarak

  • Kıdem tazminatı hakkını bütünüyle ortadan kaldırmayı, daraltmayı, budamaya işçi sınıfının  belirli bir kesimini bu haktan mahrum etmeyi  amaçlayan her türlü girişimin karşısındayız.
  • Kıdem tazminatının, sermayenin çıkarlarına hizmet edecek olan fona devredilmesine karşıyız.
  • Kıdem tazminatının tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında yok edilmesine karşıyız

İŞÇİ SINIFININ EL EMEĞİ GÖZ NURUDUR

Kıdem tazminatı emekçilerin yaklaşık doksan yılık kazanımıdır. Kıdem tazminatı emekçilerin el emeği göz nurudur. Kıdem tazminatı açlık, yoksulluk sınırının altında yaşayan, milyonlarca emekçinin ve ailesinin yaşam güvencesidir. Kıdem tazminatı gençlerimizin, çocuklarımızın geleceğidir.

Kıdem tazminatı yıllardır döktüğümüz alın terinin , işyerine verdiğimiz ömrün karşılığıdır.

Kıdem tazminatı işçinin ve ailesinin güvencesidir.

Gündeme getirilen tamamlayıcı emeklilik sigortası sistemi (TES)  işçilerin kıdem tazminatını ortadan kaldıracaktır.

          İşçiler giydirilmiş bürüt ücretinin % 8,33 ünü kıdem tazminatı olarak alırken, önerilen model ile işçi 60 yaşında biriken parasızının sadece %25’ini alabilecektir. Geri kalan parasını 15 yılda aylık olarak emeklilik maaşına ilave edilecektir.

Kıdem tazminatı iş sözleşme fesine karşı korumadır. İşçinin güvencesidir.

KIDEM TAZMİNATI İŞÇİNİN KIRMIZI ÇİZGİSİDİR..

On binlerce işçiye, emekçiye ev sahipliği yapan Gebze’den, Gebze Sendikalar Birliği olarak bir kere daha uyarıyoruz! Emeğin tarihi, mücadeleler tarihidir.  Konfederasyonlarımızın  kıdem tazminatı  çalışmaları hakkında tutumlarını olumlu bulmakla birlikte ortak mücadeleye çağırıyoruz.                                                                                     Eğer kıdem tazminatımıza ilişkin bir yasal düzenleme Meclis’e gelirse, sendikalarımız, on binlerce üyemiz meşru mücadele haklarımızı var gücümüzle kullanacağız.

Kıdem tazminatımıza dokunmayın!

Kıdem Tazminatını Gasp Ettirmeyeceğiz” (Haber Merkezi)nakliyat-is.jpgslogan-002.jpgpetrol-is-001.jpgmeydan-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.