Elma Sirkesinin Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Elma Sirkesinin Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Sirke; elma, armut, üzüm, tahıl, melas, sorgum, çilek, kavun, patates, pancar, akçaağaç şurubu gibi fermente edilebilen karbonhidrat kaynağı olan ürünlerden üretilebilen sıvı gıdadır. Sirke uzun yıllar boyunca gıda koruyucu ve baharat olarak kullanılan bir besindir.

Sirkelerin oluşmasında etkili organizma olan mayalar, besindeki karbonhidratı (şekeri) alkole dönüştürür. Asetik asit bakterileri üretilen alkolü sirkenin temel bileşeni olan asetik aside çevirir. Bazı sirke çeşitleri özellikle iyi birer antioksidan kaynağıdır. Tipik olarak sirkenin içerdiği antioksidan oranı, sirkenin koyu rengi ile doğru orantılı olabilir.

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Elma sirkesi sağlığa yararlı bileşikler içerdiğinden dolayı birçok problemin tedavisinde tercih edilen bir gıdadır. Yüzyıllardır küresel çapta geleneksel tıp adı altında çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılır. Elma sirkesi ile ilgili kapsamlı çalışmalar olmasa da bazı araştırmalar elma sirkesinin çeşitli faydalarına dikkat çekmektedir. Elma sirkesinin bilinen en yaygın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kan şekeri kontrolü: Bazı çalışmalarda asetik asit ve sirkenin, kan şekeri ve insülin oranını baskıladığı gösterilir. Yemeklerden sonra oluşan hipergliseminin (kan şekeri yükselmesi) düzenlenmesinde elma sirkesi tercih edilebilir. Elma sirkesinde bulunan asetik asidin antiglisemik özellikleri olduğu söylenebilir. Ayrıca asetik asit, midenin boşalma hızını yavaşlatabilir ve nişastalı gıdalardan sonra kandaki şeker ve insülini azaltabilir.
  • Kolesterol düzenlemesi: Yapılan çalışmalarda elma sirkesinin kandaki toplam kolesterol seviyelerinde azalmaya neden olduğu rapor edilir. İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün artmasına ve kan trigliserit (lipid) düzeylerinin düşmesine katkıda bulunabilir.
  • Kilo kontrolü: Kısa vadeli çalışmalara göre düşük kalorili diyet uygulayanlara kıyasla elma sirkesi tüketen bireylerde daha fazla kilo kaybı olduğu gösterilir. Ancak elma sirkesi ve kilo kaybı ile ilişkili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Sirkede mevcut olan fenolik bileşikler antioksidan, antitümör ve antikarsinojenik özellikleri nedeniyle kanser oluşumuna karşı bağışıklığı destekleyici görev alabilir. Bitkilerde üretilen polifenoller vücutta hasara neden olan oksidatif strese karşı etkinlik gösterebilir ve sirkede belirli miktarlarda bulunur. Ayrıca sirkede bulunan ferulik asit, kafeik asit ve vanilik asitlerin antibakteriyel, antivirüs ve ateş düşürücü etkilere sahip olduğu gösterilir. Bununla birlikte her türlü sirke, geleneksel tıpta ateş düşürücü, kepek giderici, sindirim bozuklukları ve sivilce problemlerinde tedavi edici olarak kullanılabilir. Çeşitli gıdalarla karıştırılarak soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılabilir.

Elma Sirkesi Nasıl Tüketilmeli?

Elma sirkesi yemek soslarında, güveçlerde ve salata soslarında yaygın olarak tercih edilir. Tercihe göre soğuk veya ılık/sıcak tüketilebilir. Elma sirkesinin içilmesi durumunda su ile seyreltilmesi olası rahatsızlıkları önleyebilir. Sindirime yardımcı olmak ve kilo kaybını desteklemek amacıyla su ile seyreltilmiş olarak kullanılabilir. Turşulara ve sebzelere sos olarak tercih edilebilir. Çiğ veya pişmiş sebzelere eklenebildiği gibi salata soslarına da eklenebilir. Kemik suyu yapımında elma sirkesi kullanılarak vitamin ve minerallerin kemiklerden suya geçmesine yardımcı olabilir.

Gıda ve topikal uygulama alanlarının yanı sıra ev temizlik ürünü olarak elma sirkesi tercih edilebilir Su, uçucu yağlar ve karbonat ile karıştırılarak temizleyici olarak kullanılabilir.

Elma Sirkesi Ne Kadar Tüketilmeli?

Elma sirkesi ile ilgili resmi dozaj önerileri yoktur. Bununla birlikte çalışmalara göre önerilen genel miktarlar mevcuttur. Kilo kontrolü, kan şekeri ve kolesterolü düzenlenmesi ve diğer rahatsızlıkların tedavisinde günlük olarak 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi önerilebilir. Elma sirkesinin ılık su ile seyreltilmesi önerilir. Asit içeriği yüksek olan elma sirkesi, yan etkilere neden olmadığında günlük olarak tüketilebilir. Reflü varlığında 1-2 çay kaşığı elma sirkesi yeterli olabilir. Elma sirkesinin su ile seyreltilmesi reflünün tetiklenmesini önleyebilir. Ayrıca düzenli kullanılan ilaçlar varsa elma sirkesi tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.