Elektrik faturaları ne kadar düşecek?

Elektrik faturaları ne kadar düşecek?

Kademeli tarife limitinin artırılmasıyla limiti aşan abonelerde 66 kuruş ile 41.2 liralık indirim olacak. Böylelikle faturası 1000 lira gelen 41 lira daha az ödeme yapacak.

Elektrik zamlarına halktan gelen yoğun tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kalan iktidar zammı katlayan kademeli tarife limitini yükseltti. Yeni düzenlemeyle birlikte faturalar 66 kuruş ile 41 lira arasında düşecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tarife değişikliği Resmi Gazete'de yayınladı. Buna göre günlük 7 kilovatsaate (kws), aylık 210 kws'e kadar tüketilen elektrik için yüzde 50 zamlı tarife uygulanacak. Aylık 210 kws'in üzerindeki elektrik tüketimine, aşan kısım için yüzde 125 zam yansıtılacak.

BİN LİRALIK FATURA DA AYNI

Ocak ayında kademe limiti günlük 5 kws, aylık 150 kws olarak belirlenmişti. Şimdi 150 kws'i aşan 60 kws'lik elektrik tüketimi için abonelerden 123.6 lira yerine 82.4 lira tahsil edilecek. Dolayısıyla, aylık 210 kws elektrik tüketen bir aile şubatta da aynı miktarda tüketim yaparsa, ocak faturasına göre 41.2 lira daha az elektrik parası ödemiş olacak. Düzenlemeye göre, kademeli tarifedeki değişiklik ocak ayında 206 lira ila 330 lira arasında değişen faturalarda 66 kuruş ila 41.2 lira arasında değişen tutarlarda indirim sağlayacak. 330 liranın üzerindeki tüm faturalara yansıyacak indirim tutarı ise 41.2 lirayı aşmayacak. Aralıkta 490 lira elektrik faturası ödeyen bir vatandaşın ocak faturası bin liraya yükseldi. Şimdi yeni düzenlemeyle aynı vatandaş aynı miktardaki elektrik tüketimi için bin lira yerine 958.8 lira fatura ödeyecek. Yani aralık ayına göre yüzde 96 zam gören vatandaşın faturası şubatta sadece yüzde 4 düşecek.

ELEKTRİKTE OCAK ZAMMI VATANDAŞA KALDI

Elektrik tüketiminde kademe limitini değiştiren düzenleme yılbaşından itibaren değil 1 Şubat 2022 tarihinden geçerli olmak üzere uygulamaya girdi. Bu nedenle ocak ayında ödenen yüksek faturaların yükü vatandaşın sırtında kalmış oldu. Üstelik ocak ayından itibaren elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 oranında zam yapıldığı için yeni düzenleme elektrik faturalarında genel bir indirim sağlamayacak. Özellikle kışın kombi, ısıtıcı gibi cihazları kullananların faturası yine kabarık gelecek.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.