“Eksen Makine ‘de hukuksuzluk son bulsun”
Türk Metal Sendikası Gebze 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Teke, Eksen Makine ’de işçilere yönelik olarak işverenin hukuk tanımız uygulamalarına son vermesini istedi.



Türk Metal Sendikası Gebze 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Teke, Eksen Makine işyerinde ki gelişmelerle ilgili olarak açıklama yaptı. Mustafa Teke, Eksen işçilerine yönelik olarak işverenin hukuk tanımız uygulamalarına son vermesini istedi.
Mustafa Teke açıklamasında şunları ifade etti:
“Eksen Makine’de çalışan 450 civarı kadın emekçinin hikâyesi 26 Nisan 2017 tarihinde başlıyor. 2017 yılının Şubat ayında örgütlenmeye başlanılan işyerinde nisan ayında gelen yetki tespitine 5 Mayıs 2017 tarihinde işveren tarafından gerçekleştirilen yetki tespitine itirazla birlikte beklemeye geçtik. Esasında konunun daha iyi anlaşılabilmesi için burada çalışan emekçi kadınları sendikalı olmaya iten nedenleri anlamak gerekmektedir.
İŞÇİ ONURUNA YAKIŞMAYAN ÜCRET
Burada çalışan kadın emekçileri örgütlenmeye iten en büyük motivasyon asgari ücrete sabitlenmiş gelirdir. Yüzlerce çalışan uzun yıllardır işyerinde emek sarf etmesine rağmen insan onuruna yakışır ücretten uzak bir ücret almaktadırlar. İşyerinde çalışan bir kadın emekçi; 19 yıllık kıdemim olmasına rağmen aldığım ücret 1.900 TL’yi geçmediğini dile getirirken bu kadar gelirle kirasını mı, mutfak masrafını mı yoksa çocuklarının eğitim harcamalarını mı karşılaması gerektiğini düşünüp durduğunu bizlere dile getiriyor.
Düşük ücretlerin yanı sıra ülkenin de bir sorunu olan Taşeron meselesi işyerinde de karşımıza çıkıyor. Aynı bantta aynı işi yapan işçilerin bir tanesinin işyerinin diğerinin ise taşeronun işçisi olduğunu dile getiren işçiler; sendikalı olmak isteyişimizin en önemli nedenlerinden bir tanesinin de bu hukuksuzluğun ancak sendika aracılıyla ortadan kalkabileceğine inandıklarını söylüyor.
26 NİSAN 2017’DE YETKİ TESPİTİ ALDIK
Bu nedenlerle Eksen Makinesi emekçileri sendikamıza işyerinde Türk Metal Sendikasını görmek istediklerini söyleyerek geldiler. Bu noktadan sonra yukarda da bahsettiğimiz gibi 26 Nisan 2017 tarihinden işyerinin yarıdan fazlasını üye yaparak yetki tespitini aldık. Ancak 5 Mayıs 2017 tarihinde işveren yetki davalarına bakmakla yetkili olmayan Gebze İş Mahkemesine yetki tespitine itiraz etti. Esasında biz aylarca davanın bakmakla yetkili mahkemeye gelmesi konusunda mücadele ettik. Bu süre içerisinde işveren ise iş yerinde çalışan sendika üyesi işçilere sendikamızdan istifa etmeleri hususunda birçok baskı yaptı. Örneğin; İşyeri, sendikal örgütlenmenin öncülerinden olan 19 yılını, 14 yılını, 8 yılını ve 7 yılını bu işyerine veren 5 kadın emekçimizi bir bayram öncesinde işten çıkardı. Biz bu kadın emekçilerimiz ile ilgili gereken hukuki süreçleri de başlattık ve hatta bu arkadaşlarımız davaları sendikal sebeple işe iadeleri kazanıldı. Fakat işverenin bu hareketi içerde çalışanlara verilen bir gözdağıydı.
Bu süreçte biz ve içerideki üyelerimiz iş yerinde gerçekleşebilecek işten çıkışların önüne geçtik. Ancak işveren bazı işyeri uygulamalarıyla üyelerimizi yıpratmaya çalışmaktadır. Üyelerimiz servis biniş ve iniş güzergâhlarından alıp bırakan servisler yaklaşık 15 gün önce tespit edilen güzergâhları değiştirerek sadece E-5 yolu üzerinde yer alan servis güzergâhlarından işçileri indirip bindireceğini söyledi. Bu tür baskıların üyemiz olan kadın emekçilere geri adım attıramayacağı inancındayım.
İŞÇİLERİ YALNIZ BIRAKMADIK
Son olarak ise işyerinde çalışan üyelerimiz son iki ayda alın terlerinin karşılığı olan ücretlerinin yarı yarıya ödendiğini söylemekteler. Bu konuyu ilişkin olarak onlarca kişi tarafından İş-Kur’a şikâyet dilekçesi yazıldı. Bizler ise sendika olarak işyeri önünde basın açıklaması yaparak bu süreçte Eksen işçisinin yalnız olmadığını dile getirdik.
Sonuç olarak, Türk Metal Sendikası olarak işverenin hukuk tanımaz bu uygulamalarına son vermesini, çalışma barışının yeniden kurulabilmesi için tarafların bir araya gelerek sosyal diyaloğu başlatmaları gerektiği inancını taşımaktayız. “
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.