“Ekonomimiz için sevindirici bir gelişme”

“Ekonomimiz için sevindirici bir gelişme”

İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, ihracatın rekor kırmaya devam ettiğini ifade ederken, “Bu durum ekonomimiz için sevindirici bir gelişme” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Dr.Kürşat Bal Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, Kocaeli Liman Başkanı Erol Ekmekci, Hereke Nuh Çimento Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü, öğretmenleri ve öğrencileri katılım sağladı. Toplantıda ayrıca, Sanghay Jiaotong Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Onur Sabri Durak, 'Çin’den Ticarette dikkat edilmesi gereken hususlar' konusunda Meclis Üyelerini bilgilendirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel ise, güncel, ekonomik ve sektörel gelişmeleri aktardı. 

 

OLUMSUZ ETKİLER

Çin'den mal alırken dikkat edilmesi gereken hususları aktaran Dr.Onur Sabri Durak konuşmasında, dünyanın pandemi ve navlun krizinden olumsuz etkilenmeye devam ettiğini belirtirken “2020 yılı itibariyle Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı Çin’deki satıcılar ile Türkiye’deki ithalatçı iş insanları arasında baş gösteren, malların, teslimat sürelerinde gecikmeler veya hiç teslim edilmemesi; yapılan ön ödemelerin iade edilmemesi sorunları iki ülke arasındaki milletlerarası ticaretin güncel sorunlarındandır. Milletlerarası mal alım satımında tarafların haklarını mutlak surette koruma imkânı olmasa da alınacak basit tedbirlerle, Çin’den yapacakları ithalatlarda, Türk iş insanlarımızın hakları en üst seviyede korunabilir.

 

İZLENECEK YOLLAR

İzlenecek yollar özetle şöyledir: Çin’deki satıcı şirketler ve temsilcileri ile mümkün olduğu ölçüde kurumsal e-posta adresleri üzerinden yazışmak, e-posta yazışmalarında her iki taraftan en az iki kişinin yer almasına özen göstermek, sürekli yazışma yapılan e-posta adresleri dışındaki bir adresten e-posta gelmesi halinde bunu Çin’deki şirketin temsilcileri ile teyit etmek. Çin’deki satıcı şirket hakkında ticaret müşavirliklerimiz veya Çin’deki danışmanlık şirketleri vasıtasıyla durum tespit (duediligence) raporu alarak ‘kara listede’ olan şirketlerle çalışmanın önüne geçmek. Çin’deki satıcı şirket hakkındaki adres, iletişim, yasal mümessil, ticaret sicil kayıtlarını sözleşme yapmadan önce talep etmek; - E-posta yazışmaları veya proforma faturaya istinaden alımsatım yapmamak, muhakkak surette işin niteliğine uygun yazılı sözleşme yapmak” dedi.

 

İHRACATTA REKOR KIRILIYOR

Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, ihracatın rekor kırmaya devam ettiğini kaydederken, “Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Genel Müdürlüğünün verilerine göre, aylık ihracatta ilk defa 3 milyar eşiğini eylül ayında geçtiğini görüyoruz. Özellikle kur artışının yaşandığı son günlerde, bu rekorların ekonomimiz için sevindirici olduğunu düşünüyoruz.  Öte yandan ocak- eylül döneminde toplam ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34 artışla 24 milyar dolara ulaştığını, ithalatın ise yüzde 47 artışla 43 milyar dolara ulaştığı görüyoruz. Bu artışın büyüme oranına katkı vereceğini düşünüyoruz” dedi.

 

PAYIMIZ YÜZDE 16

Denizcilik verilerini de paylaşan Doğusel, şu ifadeleri kullandı: “İlk dokuz ayda Kocaeli’ye 2.243 adet Türk bayraklı gemi, 4.982 adet yabancı bayraklı gemi olmak üzere toplam 7.225 adet gemi uğramıştır. Bu sayı, Türkiye’ye uğrayan gemilerin 5’te biri, yani yüzde 19’udur.  Bu dönemde yüklemede 24 milyon 282 bin ton elleçlenirken, boşaltmada 36 milyon 994 bin ton yük elleçlenmiştir. Toplamda 61 milyon 276 bin ton elleçlenmiş olup Türkiye toplamından yüzde 16’lık pay alınmıştır. Konteyner elleçlemesinde, ilimiz toplam 1.466.573 TEU ile Türkiye genelinde üçüncü sıradadır.

 

ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Kocaeli, dış ticaret istatistiklerinde ise; Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın ilk dokuz ayında 24 milyar 156 milyon dolar ihracat gerçekleşirken, ithalat ise 43 milyar 84 milyon dolara çıkmıştır.  İlk dokuz ayda en çok ihracat yapan gümrük kapımız 9 milyar 499 milyon dolar ile Derince olurken, Derince’yi takip eden İzmit’te 7 milyar 188 milyon dolar ihracat gerçekleşmiştir. İthalatımızda ise, Dilovası ve Derince gümrük kapılarımız zirvede yer almıştır. Dilovası Gümrük Müdürlüğümüzden ilk dokuz ayda 14 milyar 749 milyon dolarlık ithalat gerçekleşirken, Derince Gümrük Müdürlüğümüzden ise 13 milyar 888 milyon dolarlık ithalat gerçekleşmiştir. İlk dokuz ayda Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün tahsil ettiği vergi ise 52 milyar 835 milyon liraya ulaştı. Eylül ayında aylık ihracatımız 3 milyar 102 milyon dolar, ithalatımız ise 5 milyar 99 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki aya göre, Eylül ayında ihracatımızda %8 artış, ithalatımızda ise %2 artış yaşanmıştır” dedi. Meclis toplantısı, meclis üyelerinin sektörel sorunlarını aktarması, dilek ve temennilerle son buldu.

 

manset-2-039.jpg

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.