Eğitim-Sen’lilerin öğrencilerinin performansta tam puanı garanti

Eğitim-Sen’lilerin öğrencilerinin performansta tam puanı garanti

Uzaktan eğitime erişemeyen milyonların varlığına rağmen öğrencilere performans notunu yılın son günü yönetmelik revize ederek yine ve yeni bir eşitsizliğe yönelen MEB’e Eğitim-Sen net tavır aldı. Öğrencilerinin hepsine tam puan verecekler

Milli Eğitim Bakanlığı’nın pandemi sürecinde eğitimde fırsat eşitsizliğini daha da körükleyen, varsıl ile yoksul öğrenci arasında adaletli yarışın önünü tıkayan, AKP tipi yönetim anlayışının yansıması olarak sermayeyi koruyup kollayan uygulamaları, 2020’nin son günü bile dur durak bilmedi.

 

2020 ZATEN BİR FELAKETTİ!

 

2020’nin bildik afet ve felaketleri yetmezmiş gibi yangına adeta körükle gidildi.  Uzaktan eğitime erişemeyen milyonların varlığına rağmen öğrencilere performans notunu yılın son günü yönetmelik revize ederek yine ve yeni bir eşitsizliğe yönelen MEB’e Eğitim-Sen Gebze Şubesi net tavır aldı:

 

ELEYEN, YARIŞTIRAN, REKABET

ETTİREN SİSTEME KARŞIYIZ

 

egitim---sen3.jpg


“Uzaktan eğitime erişemeyen milyonlarca öğrencinin var olduğu koşullarda öğrencilere performans notu verilmesinin istenmesinin kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Biz, eğitim emekçileri, öğrencilerimizi eleyen, yarıştıran, rekabet ettiren eğitim sistemlerine karşı mücadele etmeyi öncelikli görevimiz ve sorumluluğumuz olarak görmekteyiz.

 

TÜM ÖĞRENCİLERİMİZE

TAM PUAN VERECEĞİZ

 

Eğitimi, kamusal bir hizmet ve hak olarak değil de, alınıp satılır bir mal olarak sunmaya çalışan piyasacı yaklaşıma karşı öğrencilerimizin hakları için mücadeleye devam edeceğiz. Eğitim emekçileri performans notları ile yaratılmaya çalışılan eşitsizliğe karşı öğrencilerinin haklarını koruyacak ve “performans notunu tüm öğrencilere tam vererek, uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerini destekleyecektir”.

 

ELEME VE YARIŞTIRMADA ISRAR SÜRÜYOR

 

Açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi: “MEB, 4 Ocak 2021 tarihinde okullarda yüz yüze sınav uygulamasından kamuoyunun yoğun baskısından dolayı vazgeçti ancak öğrencileri eleme ve yarıştırma konusunda ısrarını sürdürüyor. Uzaktan eğitime erişemeyen milyonlarca öğrencinin yaşadığı mağduriyeti yok sayarak süreci yoksulların, dezavantajlı kesimlerin aleyhine sürdürmeye devam ediyor.

 

YILIN SON GÜNÜNDE

YÖNETMELİK REVİZESİ


MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde 31 Aralık 2020 tarihinde değişiklik yapılarak Ek 2. maddenin 5. fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlükten kaldırılan cümle, “Ancak uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılamaz” şeklindedir.

 

EŞİTLİKÇİ OLMAYAN EĞİTİM

MODELİNE HUKUKİ ZEMİN

 

Bu değişiklikle liselerde dönem sonunda verilecek performans notlarına hukuki dayanak oluşturulmuş oldu. Ayrıca bu değişiklikle uzaktan eğitimde puanla değerlendirmenin yasal zemini de oluşmuş oldu.  Bu değişiklik yapılmamış olsaydı birinci dönem sonunda verilen performans notlarının hukuki dayanağı olmamış olacaktı ve olası bir idari mahkemeye itiraz durumunda verilen notların iptali güçlü bir olasılık olacaktı. MEB, bu değişiklikle düşük performans notlarına yapılacak itirazın da önünü kesmeye çalışmaktadır.

 

PİYASALAŞAN EĞİTİMDE

ÖZEL OKULLARA YİNE İMTİYAZ


Ayrıca, söz konusu değişiklikle özel okullar başta olmak üzere kimi ortaöğretim kurumlarının uzaktan yapacağı ölçme ve değerlendirme uygulamaları hukuki bir statü kazanmış oldu. Uzun süreden bu yana devam eden eğitimin bireyselleşmesi ve piyasalaşması sürecinde böylece bir adım daha atılmış ve uzaktan eğitimde sınavların, puanla değerlendirmenin önü açılmış oldu.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.