Eğitim kadar aile  desteği de şart

Eğitim kadar aile desteği de şart

KBB Gebze İtfaiye'nin gönüllü itfaiyecilerinden Özdemir Günday tüm vatandaşları ilk yardımdan İSG'ye, eğitime davet etti. “Afetlerde ancak eğitimli iseniz yardımcı olursunuz” dedi. Günday gönüllü itfaiyecilikte aile desteğinin şart olduğunu söyledi

Afet “Geldim” der

Aktan USLU

 

kunye-is-bilenin.jpg

3 – İş bilenin…

 

**

Engellilik üzerine çok bilinen bir tespit, toplumun her kesiminin hayatının her anında başına gelebilecek olası bir vaka üzerinden engelli adayı olduğudur.

Yine çok sık bilinir, söylenir ve dizimizin ana başlığına da ihmal olmuştur. Afetin özellikle deprem, tsunami türü afetin ne zaman geleceği bilinemiyor ancak yer bilimciler sadece süre biçilebiliyor.

Herhangi bir doğal afet esnasında sadece kendi başımıza değil etrafımızdakilerin başına da bir şeyler gelebilir ve onlara o an için yardımcı olamamak, insani değerler ve temeller üzerinden eziyet olacaktır.

ORADA OLSAM BİLE

HİÇBİR ŞEY YAPAMAZDIM!

Makine Mühendisi Özdemir Günday’ı bu eğitimleri önce almaya, sonra yaymaya, Gebze’de gönüllü itfaiyeci olmaya sürükleyen süreçte bu olasılık oldu. 17 Ağustos depremine Yalova’da yakalanan aile ve geniş aile bireylerinden hiç birinin başına bir şey gelmeden yıkılan beş katlı binadan çıkmalarının getirdiği buruk bir sevinci paylaşırken Özdemir’e, “O an orada olsam bile kimse için bir şey yapamazdım” dedirten bu eksiklik olmuştu. O şimdi usta, deneyimli bir eğitmen, bir gönüllü itfaiyeci ve topluma yönelik önerileri şöyle:

 

egitimw.jpg

“Vatandaşlarımıza aktaracağımız naçizane şudur: Vakit buldukça iş güvenliği, ilkyardım yangın olsun, eğitimleri katılsınlar. İnsanın kendisinin ve çevresinin başına ne zaman ne geleceği belli olmaz. Eğitimliyseniz yardımcı olabiliyorsunuz. Bir itfaiyenin kurulmasına sebep olabiliyorsunuz.

 EN İYİ EĞİTİMİ DENİZCİLER ALIYOR

Denizde çalışanlar çok iyi yangın ve ilkyardım eğitimi alıyorlar. Çünkü yapayalnızsınız, kimse yok. 3-4 saatlik eğitimden bahsetmiyorum. Sertifika edinmek istediğinizde en az 16 saat eğitimi uygulamalı almamız ve doktorların gözetiminde bir sınavdan geçmeniz gerekiyor. Vatandaşlarımız bu eğitimlere mutlaka katılsınlar. Sağlık Bakanlığı sertifikalı yerlerden eğitim alabilirler. Ancak sorgulanmadan girilen siteler sıkıntılı olabilir. Dikkatli olunmalı.

 İSTANBUL’DA GÜVENLİ

YAŞAM EĞİTİMLERİ

İstanbul Valiliği’nin güvenli yaşam eğitimleri var. Bunlara da katıldım. Projeyi profesyonel bir ekip yürütüyordu. Bir çok kurumsal yerde eğitimler verildi. Bunlardan biri de adliye saraylarıydı. Dönemin valisinin desteğiyle çok önemli bir şey daha yaptık. İstanbul’un 39 ilçesinde arama kurtarma ekibi kurulmasını sağladık. Bunun ismi de yerel afet gönüllüsü eğitimleri olarak geçti, o organizasyonun içinde de yer aldım. Kaymakamlıklara gidiyor, Valilik kapsamında bir ekip oluşturulacağını anlatıyor, projede yer alacak halktan kişileri onların bulacağını söylüyordum. Güvenli yaşam eğitimleri diye tanımlanan bu çalışmanın da İstanbul’a önemli katkıları olduğunu düşünüyorum.

HAYDARPAŞA LİMANI’NDA SENARYOLU TATBİKAT

Yine gönüllülük kapsamında Orhan arkadaşımla Haydarpaşa Limanı’nda üç ay çalışma yaptık. Senaryolu tatbikat düzenledik. Düşünün, yılların Haydarpaşa Limanı ve hiç tatbikat yapılmamış. Biz muazzam bir tatbikat yaptık. Senaryo gereği arabalı vapurda yangın çıktı ve müdahale edildi. İtfaiye kaç dakikada çağrıldı, kaç dakikada geldi. Hepsini tatbikatta gördük. Ve biz hep arkada kaldık. Bir şey olmadan önlemlerin alınması, gereğinin yapılması lazım.

 esiyle-005.jpg

 AİLENİN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ  “Senede bir kere nöbete gelen arkadaşımız var. Gelemiyor ya da vakit bulamıyor. İsterseniz o vakti yaratıyorsunuz.  Ailenin desteği çok önemli. Eşim bana çok anlayış göstermiştir. Onlara da bu eğitimleri anlattık. Kayınvalidem de çeşitli eğitimlere katıldı. Faydasını gördü. Misafirliğe gittiği bir evde elektrikli hidrofordan çıkan yangına, ‘Bu elektrik yangını müdahale edemem’ demiş. Sigortaları indirmesi mümkün değil. Hemen binadakileri yardıma çağırmış. Gerek bizim gerekse Orhan arkadaşımızın ailesi ve çevresine çok yardımları dokundu. Orhan arkadaşımız çok sayıda genç mühendisi gönüllü itfaiyeci yaptı” diyen Özdemir Günday eşi Emine Nalan Günday ile.

nobette.jpg

Özdemir Günday, 2019 yılının şubat ayında Orhan Sönmez ve itfaiyeciler ile bir nöbet esnasında.

 

**

Didim’de önceliğimiz okullardı

anlatirken.jpg

 

Didim’e gittiğimizde de, gönüllü itfaiyecilik üzerine girişimlerimiz oldu. Mesele gönüllülerin devam etmesi ancak her zaman her yerde istediğiniz olmuyor. Didim turizm kenti. Kışın da onları motive edecek bir şeyler lazım. Belediye öncülüğünde kurslar açılabilirdi. Ama bizim önceliğimiz okullardı. Behzat Çalımsız arkadaşımız vakit buluyordu. Kaymakamlık izniyle bizim işlerimizi anlatan CD’ler üzerinden eğitimler verdi.

 

**

ÖZDEMİR GÜNDAY İLE ANILAR…

 

İstiklal Madalyamız

Medarı İftiharımız

 

 “Rahmetli dedemiz Burhaniye Kaymakamı iken Kuvayi Milliye çalışmalarına katılmış. Görevinden ötürü başrolü oynamış. Bizim İstiklal madalyamız var. Belgesi var, eski Türkçe yazılı. Bu ailemiz için bir medarı iftihar kaynağı.

Dedem iki yıl Aydın altı yıl Trabzon’da; ayrıca Balıkesir, Çanakkale, Antalya'da ve Edirne'de valilik yapmış. Genç diyebileceğimiz bir yaşta, 56’sında vefat etmiş. Geride bir çöp bile bırakmamış. Babaannemiz, kiralık evinde öldü. Kendisine bir yer alınması önerildiğinde, ‘Hayır, ben paramla alırım. Paramla alsam bile insanlar laf eder’ diye geri çevirmiş. Bu bizim ailemiz için çok önemli. Dedemiz için tüm aile fertleri olarak çok dikkat ederiz. Bir laf gelmesin isteriz. O İstiklal madalyasını babadan oğula geçiyor. Şimdi bende, evde çok iyi koruyorum yani.

Babamın anlatmasına göre, dedemin valilik yaptığı dönemlerde merakı varmış. ‘Spor kulübü kuralım’ demiş ve Aydınspor’un ilk temelleri atılmış. Ardından kurulmuş.

DEDEMİN ADINI TAŞIYORUM

İkisi de evli; Özgür ve Özge isimli evlatlarım var. Özge moda tasarımcısı. Oğlum iklimlendirme okudu, sektöründe çalışıyor. Eşim Nalan Günday benim gibi işletme okudu. Aynı okuldan mezun olduk. O çocuklarla ilgilendi genelde. İki de  torunumuz var. Bizim ailemiz dedemin mirasına çok değer veriyor. Her şeyi koruyoruz. Bana da dedemin ismini koymuşlar.

ABLAM BAHTİYAR DENİZ

KARADENİZ’DE DOĞDU

Ablamın adı da Bahtiyar Deniz'dir. Annemin doğum zamanı, dedem doğumun Trabzon’da olmasını istiyor. İstanbul’dan gemiye biniyorlar. Eski yolcu gemisi. Gemide doğuyor ablam. Gemi kaptanının ismi Bahtiyar. Ablamın ismi Bahtiyar Deniz oluyor. Vali dedem de bütün gemi personeline resepsiyon veriyor.

 Hatta bir gazetede küçük bir haber olarak çıktı. ‘Karadenizliyim’ diyor bir vatandaş. Bizim de kökümüz Karadeniz. ‘Sen ablam kadar Karadenizli olamazsın. Nüfus kâğıdında doğum yeri olarak, ‘Karadeniz yolcu gemisi, Faroz açıkları. Trabzon’ yazıyor. Ablam istese ömür boyu gemilerde seyahat edebilirdi. İyi bir ziraatçi idi. Türkiye'de ilk kadın çiftçi projesini, Dünya Bankası adına ablam yapmıştır.”

 

divan-044.jpg

 

 15 YILDIR DİVAN KURULU ÜYESİ:  1983’ten bugüne Fenerbahçe üyesi olan Özdemir Günday, Cumhuriyetimiz’in kuruluşunun 100’ncü yılı olan 2023’te 40’ncı yılını dolduracak. Üyeliğinin 25’nci yılından sonrası, son 15 yılı divan kurulu üyesi olarak devam ediyor. Günümüzde 3-4 bin kişiden oluşan divan kurulunun danışma kurulu olarak da düşünülebileceğini kaydeden Günday, divan üyelerinin senede 4-5 toplantı gerçekleştirdiğini söyledi.

**

YARIN           

Orhan Sönmez ile

gönüllü itfaiyeciler

 

KBB İtfaiye’de eğitimler ve gönüllü itfaiyecilik

Eğitmen eğitimleri..                    

1356-hafif.jpg

Mollafenarili gönüllü itfaiyeci merhum Mustafa Kabaca’nın hikâyesi

Mollafenari’deki gönüllü itfaiyeciler..

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.