Eczacılar mitingden vazgeçmiyor

Eczacılar mitingden vazgeçmiyor

Kocaeli Eczacılar Odası Başkanı Bilal Arpacı, “İlaç krizi ve kâr oranımızdaki artış taleplerimiz gerçekleşene kadar dile getireceğiz. 27 Kasım’da Ankara’da yapacağımız miting için de kararlıyız” dedi.

Kocaeli Eczacılar Odası Başkanı Bilal Arpacı, geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığı tarafından kamu eczacılarına yapılan ek ödeme yönetmeliğinde 0,7 olan ilaç katkı oranının 1,05’e yükseltilmesinin yeterli olmadığını söyleyerek 27 Kasım tarihinde Ankara’da yapılacak olan büyük mitinge kararlı olduklarını vurguladı. Çocuklar için ateş düşürücü ilaç ve öksürük şuruplarının bulunmadığını, 1 yıldır devam eden ilaç krizinin günden güne arttığını ifade eden Arpacı, ilaç yokluğunun hastalıkları yaygınlaştırabildiğine de dikkat çekti.

 

“ÇALIŞAN ECZACILARI KAPSAMIYOR”

Ekim ayında ve Kasım ayında eczacıların kâr oranına çok düşük bir artış yapıldığını ve yeterli olmadığı için de eylem kararlılıklarını sürdürdüklerini söyleyen Başkan Arpacı, “Bakanlığın eczacılar için duyurduğu ek ödeme yönetmeliğinde belirtilen artış sadece kamu eczacılarını kapsıyor, özel sektörde çalışan eczacıları kapsamıyor. Kamu eczacılarına verilen ek ödeme yönetmeliğinde mevcut 0,7 olan katkı payı 1,05 oranına yükseltildi. Bu artışın kamu eczacılarına çok büyük bir katkısı yok, ne yazık ki yetersiz. Türkiye’de şu anda 4 bin 500 tane kamu eczacısı var, 1,05’lik kâr payı ne kadar etki edebilir ki?” dedi.

 

“BULAMADIĞIMIZ İLAÇLARIN SAYISI ARTIYOR”

Çocuk ilaçlarından normal şartlarda ellerinde fazladan bulundurdukları ateş düşürücü ve öksürük şuruplarının bile artık bulunamadığına dikkat çeken Arpacı, “İlaç krizi zaten devam ediyor. Çocuk şuruplarının ateş düşürücü ve soğuk algınlığıyla ilgili ilaç yokluğu devam ediyor. Gelen vatandaşa muadili varsa öneriyoruz yoksa aramaya devam ediliyor. İlaç bulamadığı zaman tekrar eczaneye gelerek sitem eden vatandaş oluyor. Bir ilacı yaklaşık 10 eczaneye sorduğumuz halde bulamıyoruz.  Çocuk ilaçlarından ateş düşürücüyle ilgili elimizde her zaman stok bulunurdu şu anda normal ilacı bile bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“AYNI ORANDA KÂR ETMİYORUZ”

Yapılan artışların çok yetersiz olması nedeniyle miting kararlılıklarını sürdürdüklerini ifade eden Arpacı, “İlaç katkı payına geçtiğimiz aylarda yüzde 1,7 artış yaptılar. Bu oran her ilacın kar payına aynı oranda yansımıyor. Bazı ilaçları neredeyse sıfır kâr oranıyla tedarik edip vatandaşa ulaştırıyoruz. İlaç gruplarına yapılması gereken kâr artışıyla ilgili talepleri kategorilerimizle belirleyerek taleplerimiz arasında yer verdik. Sonuç olarak her ilaçtan aynı oranda kâr edemiyoruz ilaç gruplarındaki fiyat farkının dengelenmesi gerek. Taleplerimiz gerçekleşene kadar dile getireceğiz. 27 Kasım Pazar günü Ankara’da gerçekleştireceğimiz miting için kararlıyız” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.