E Atıklar toplanarak bertaraf ediliyor

E Atıklar toplanarak bertaraf ediliyor

12 ilçede bulunan atık toplama merkezlerinde toplanan elektronik atıklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izin lisanslı geri kazanım tesislerinde bertaraf ediliyor.

Hayatımızın bir parçası haline gelen ancak doğaya tehlikeli boyutlarda zarar veren elektronik atıklar (E Atık) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bertaraf ediliyor. 12 ilçede bulunan atık toplama merkezlerinde toplanan elektronik atıklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izin lisanslı geri kazanım tesislerinde bertaraf ediliyor. Büyükşehir Belediyesi ile protokolü bulunan EXITCOM’da ortadan kaldırılan atıklar hem geri dönüşüm sağlanarak doğayı koruyor hem de kent ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 

GERİ DÖNÜŞÜM KAZANDIRIYOR

Elektronik atık kapsamına aklınıza gelebilecek her türlü alet ve cihaz giriyor. Buzdolabı, ütü, televizyon, bilgisayar, modem ya da tost makinesi… Geri dönüştürülebilen maddelere sahip elektronik atıklar aynı zamanda diğer atıklara göre daha değerli bulunuyor. Demontaj bölümünde parçalara ayrılan elektronik cihazlar geri dönüşüm sağlanacak şekilde ayrılırken işe yaramayan parçalar için yakma işlemi uygulanıyor. 

FOSFOR VE CIVA DOĞAL HAYATI TEHDİT EDİYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin en çok dikkat çektiği konuların başında ise aydınlanmada kullanılan floresan ve ampul gelirken içerdiği tehlikeli gazlara dikkat çekiliyor. Örnek vermek gerekirse bir floresandaki kanserojen fosforun havada 320 kilometre dağılma özelliği bulunuyor. Yine floresan ve ampullerde bulunan cıva ise 30.000 litre suyu kirletme kapasitesine sahip.

BÜYÜKŞEHİR 153’TEN BİLGİ ALINABİLİR

Büyükşehir tarafından gerçekleştirilen sokak aydınlatmalarındaki floresan ve ampuller düzenli bir şekilde toplanarak atık toplama merkezine getiriliyor. Büyükşehir, aynı zamanda vatandaşlardan da atık floresan ve ampullerini Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda ya da 12 ilçede bulunan atık toplama merkezlerine getirilmesini istiyor. Başta Büyükşehir personeli olmak üzere tüm vatandaşların duyarlı olmasını isteyen Büyükşehir yetkilileri, elektronik atıkların toplama merkezlerine getirilebileceğini ya da Büyükşehir 153 aracılığıyla bilgi alınabileceğini vurguluyor. Bu merkezlerden toplanan floresanlar daha sonra içerisindeki tehlikeli gazların bertaraf edilebilmesi için EXITCOM’a gönderiliyor.

ÇEVRE EĞİTİMLERİ BİLİNCİ ARTIRIYOR

Diğer yandan Büyükşehir, Kocaeli genelindeki her okulda atık toplama bilincinin yerleşmesi için çalışmalar yapıyor. Ana, ilk ve ortaokullar ile liselerin tamamında atık kutuları yerleştiren Büyükşehir, aynı zamanda düzenli eğitimler vererek çevre bilincinin gelişmesini amaçlıyor. Pandemi sürecinin sona ermesi ve önümüzdeki eğitim öğretim yılının öngörüldüğü şekilde yapılmasıyla Büyükşehir Belediyesi okullardaki çevre eğitimlerini sürdürecek.5-153.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.