Düşün savaşı veriyoruz

Düşün savaşı veriyoruz

ADD Gebze Şube Başkanı Nilgün Aydın ile ADD Gebze’yi konuştuk. Aydın çalışma ve çabalarını Cumhuriyet karşıtlarına, Atatürk düşünce karşıtlarına bir düşün savaşı olarak tanımladı. *Röportaj: Tuğçe YAKICI

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Gebze Şubesi, 1995 yılında bir süre önce kaybettiğimiz merhum Şendoğan Tezyüksel başkanlığında kuruldu. Şubenin başkanlığını altı dönemdir Nilgün Aydın sürdürüyor. Stajyer muhabirimiz Tuğçe Yakıcı’nın sorularını yanıtlayan Nilgün Aydın, çalışma ve çabalarını Cumhuriyet karşıtlarına, Atatürk düşünce karşıtlarına bir düşün savaşı olarak tanımladı…

Özgeçmişinizin yanı sıra kendinizi tanıtır mısınız. Kimdir Nilgün Aydın?

- Gebze’de doğdum, büyüdüm ve yaşamaya devam ediyorum. Atatürk ilke ve devrimlerini, cumhuriyetimizin temel değerlerini Gebze’de yaşatmak ve korumak için buradayım. Bu yola kendimi adadım diyebilirim. Daha önce birçok sivil toplum kuruluşlarında görev yaptım. Birçok dernekte de üyeliğim var. Genel olarak toparladığımda demokratik kitle örgütlerinin adamıyım da diyebilirim. 
BAYRAĞI DAHA YÜKSEĞE TAŞIMAK İÇİN…
- ADD Gebze’de kurucu başkan merhum Şendoğan Tezyüksel’den sonra ikinci başkansınız. Bu size ne tür bir sorumluluk yüklüyor?

Şubemiz merhum Şendoğan Tezyüksel tarafından 1995 yılında kuruldu. Ben bayrağı Şendoğan Tezyüksel’den devraldım. Daha yükseklere taşımak için elimden gelenden daha fazlasını yapmaya çalışıyorum. Şendoğan Tezyüksel döneminde yönetimde de yer aldım. Başkan yardımcılığı yaptım. Altı dönemdir şube başkanlığını sürdürüyorum.

ZOR KOŞULLARDA YÜRÜTÜYORUZ

Şubenin kaç üyesi var, faaliyetlerinizi hangi koşullarda sürdürüyorsunuz?

- Gebze’nin yapısına göre oldukça az sayıda üyemiz bulunmaktadır. Faaliyetlerimizi çok zor koşullarda yürütüyoruz. Özellikle mali olarak, tamamen benim koşullarımda gidiyor. Üyelik aidatları yıllık 24 TL’den 48 TL’ye çıktı. 9 yıl babamdan kalan evde şubeyi yürüttüm, orada kira verme derdimiz olmuyordu. Şimdi ise başka bir yere taşındığımızdan dolayı kira veriyoruz. Üyelik aidatları ile zor oluyor, bağış yapanda bulunmuyor. Kısacası mali olarak zor koşullardayız. Her şeye rağmen de yapmak istediklerimizi elimizden geldiği kadar yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz. 

- Toplumun geneline bakıldığı zaman Atatürkçü düşünceye sahibim diyen çok insanla karşılaşıyoruz?

Ben, çoğu insan öyle dese bile o düşünceye sahip olduklarını zannetmiyorum, bu derneğe mali destek veren yok. 

VERME TALEBİ ONLARDAN GELMELİ

Farklı kaygı mı taşıyorlar?


Farklı kaygılar, umursamazlık var diye düşünüyorum. ‘Nasılsa yürüyor dernek onun içinde ihtiyacı yoktur’ diye düşünüyor olabilirler. Bende çok isteyici tipte bir insan değilim, genellikle verme odaklıyım. Belki bu sebepten de kaynaklanıyor olabilir. Kişilerden istemeden, kendiliğinden, gönüllü olarak bağış yapmaları veya bir ihtiyacımızın olup olmadığını sormalarını isteriz. Ama ne yazık ki o konuda biraz duyarsızız. Tabi istenirse katkıda bulunabileceklerini zannediyorum ama prensip olarak ADD için bir şey talep etmenin uygun olduğunu düşünmüyorum. Verme talebinin Atatürk’e gönül vermiş kişiler tarafından gelmesi gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye’ de ADD benzeri kaç dernek var?

Bu konuda bilgim yok ama çok sayıda dernek olduğunu biliyorum. En büyük, en eski, en örgütlü, en çok şubesi olan bizim derneğimiz.

DÜŞÜN SAVAŞI VERİYORUZ

Atatürkçü düşünce ne demektir?

Atatürkçü düşünce, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, laik demokratik hukuk devleti, Cumhuriyet’e bağlı düşünce demektir. Bizim derneğimiz Atatürk’ün duygularını ve düşüncelerini ifade eden bir dernektir. Cumhuriyet karşıtlarına, Atatürk ilke ve devrimlerine karşıtlarına düşün savaşı vermek için açılmış bir dernektir. Bizde bunu elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili de gençlik konusunda çok fazla çalışmalarımız oldu. Gençlere iletişim, siyaset, farkındalık eğitimi verdik. Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış gençlerimiz Atatürkçü düşünceyi yaşatıyorlar ve çevresinde uygulama yapıyorlar. Bir örnek vereyim; bu gençlerimize siyaset masaları kurduk. Bu masalarda Amerika Birleşik Devletleri, AB, İsrail, Çin üzerine onların seçim sistemlerinden, Türkiye hakkındaki düşüncelerine kadar hepsine çalıştılar ve hepsini birbirlerine sundular. Böyle olunca bizde eksik kalmış yönlerimizi tamamladık çünkü hepsini tam olarak bilme şansımız yok. Üniversiteye gittiklerinde farklı rüzgârlara kapılmasınlar. Bilerek, düşünerek hareket etsinler diye güzel bir gençlik yetiştirdik. 1200 civarında genç yetiştirmiş olduk. Cumhuriyet yürüyüşleri, sinema günleri, kitap bağışları, tiyatro yaptık. Tiyatronun içinde yönetim kurulu üyeleri olarak hepimiz oynadık. Güzel ses getirdi. Gelen gençlere de sorumluluk duygusunun en önemli duygu olduğunu, sevgi ve saygının çok önemli olduğunu, kapıdan içeri girdiklerinde kendilerine ait diğer duygularını bırakmalarını ve burada Atatürkçü düşünceye yoğunlaşmaları gerektiğini anlattık. Burada üstün olan kişinin sorumluluk duygusuna sahip olan kişi olduğunu söyledik.

- Derneğe üye kabul ederken ki kıstaslarınız nelerdir?

Kişinin Atatürkçü olması şarttır. Bunun içinde mutlaka bir referans istiyoruz. Referansı olmayan kişiyi almıyoruz. 

Derneğinizin diğer şubeler ile işbirlikleri nelerdir. Kocaeli geneli şubelerin katıldığı koordinasyon toplantılarında, ağırlıklı olarak ne tür kararlar alınıyor?

Ülke genelindeki kararlar çalışmalarımızda genellikle etkili oluyor. Bizim birçok organizasyonumuz var ve hep beraber hareket ediyoruz. Ve söylem birliğimizde var. Eşgüdüm toplantılarında ayda bir bir araya geliyoruz.     İyi bir koordine çalışmalarımız var. Gebze’de ki sivil toplum kuruluşlarıyla da bağlantılarımız var. Sivil toplum kuruluşları toplumun sesi ve duygusudur, onu yansıtmak bizim amacımız.

Gebze’de hangi dernekler ile diyalog ve işbirliği içindesiniz?

ÇYDD, Türk hava kurumu, Emekliler Derneği, Yaşlılar Derneği, Minibüsçüler Derneği gibi çok sayıda dernekle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisindeyiz. 

Gebze bölgesinde (dört ilçede) bilinen bir ADD şubesi var. Bir dönem Darıca da’ da vardı ancak faaliyetleri sona erdi. Gebze’nin il olması durumunda, bölgede yeni şubeleşmelere gidilir mi?

Gebze’nin il olması durumunda tabi ki gidilir ama şu anda da gidilir. Yani diğer ilçelerde de şubelerimiz olabilir. Tabi yeterli sayıda üyeye, kurucu üyelere ihtiyaç var. Öte yandan şube olarak Gebze’nin il olmasını çok istiyoruz.
İlave olarak?

Değerli halkımızın mutlaka sivil toplum kuruluşlarına üye olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü toplumun sesi sivil toplum kuruluşlarıdır. Onun için birlikten kuvvet doğar diyorum. Tüm Atatürkçüleri şubemize desteğe ve çalışmaya davet ediyorum. Gençlerimizin de bol bol kitap okumalarını ve Atatürk’ü daha iyi anlamalarını istiyorum. Gençlerimiz okumalıdır. Bu vatan bizim, çok çalışmamız lazım. 

ADD Cumhuriyet TIR’ı 1 ve 2 Ağustos’ta Gebze’de

Belediyeler başta olmak üzere, kamu kurumları ile ilişkilerinizi değerlendirir misiniz? Belediye desteği konusunda ne düşünüyorsunuz?

Belediyeyle, pek bir çalışmamız olmadı. Son görüşmemizde ADD Cumhuriyet TIR’ı konusunu gündeme getirdik. Bundan bir kaç yıl önce benzer çalışmamız olmuştu, belediye tarafından bize kültür merkezi verilmemişti. Bize dolu dedikleri zamanda kültür merkezinin boş olduğunu gördük. Belediyeden yer almakta güçlük çekiyorduk ama son dönemde herhangi bir güçlük çekmiyoruz. TIR konusunu gündeme getirmiştim cevap bekliyoruz. 

Cumhuriyet TIR’ında neler var?

TIR küçük bir müze gibi, Atatürk’le ilgili dünyada ve Türkiye de çıkmış kitaplar var. Atatürk’ün özel eşyalarından var. Atatürk’le ilgili, kişilerin kendi koleksiyonlarında çıkarıp verdikleri eşyalar var. Cumhuriyetle ilgili, cumhuriyetin gelişimine katkısı olan kişilerin fotoğrafları, hediyelik eşyalar var. Gebze’de iki gün boyunca kalacak olan Cumhuriyet TIR’ını gezmeye Gebze halkı şimdiden davetlidir. Görmelerini çok isteriz. Buna ek müzikli bir etkinliğimizde olacak. Konum olarak Gebze 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nı seçtik. ADD’nin Cumhuriyet TIR’ı, 1 ve 2 Ağustos günlerinde iki gün boyunca Gebze’de olacak. 

Çin Atatürk modeli ile kalkındı

Atatürk’ün karma ekonomi politikaları hayata geçerse sizce ekonomi durumu nasıl bir hal alacak?

Çok güzel olacak. Çin Atatürk’ün Milli ekonomi politikasını hayata geçirdi ve dünya devlerine oynamaya başladı. Karma ekonomi politikası Türkiye de hayata geçirilirse Türkiye kalkınır.

O yılların ekonomik politikaları günümüz içinde geçerli mi?

Evet geçerli. Sanayileşme, makineleşme daha çok oldu. Elektronik sistemler, bilgisayar, yapay zekâ devreye girdi. Şu dönemde çok daha geliştirilerek, çok daha iyi bir Türkiye ekonomisi hayata geçirilir, eğer Atatürk’ün karma ekonomi politikası temelinde ilerlenilirse yapılabilir. Bu program güncelleştirilerek yapılırsa Türkiye ekonomik krizden kurtulur ve bu çok uzun bir zaman almaz. 7 yıllık iyi bir kalkınma planıyla Türkiye ekonomik krizden kurtulur. Tarım ülkesiyiz ama ne yazık ki tarımdan faydalanmıyoruz. Ülkemizin dört bir yanında tarım toprakları var. Ona göre de sanayileşme oluşturulmalı diye düşünüyorum. Madenlerimizin de işletilmesi lazım, ama günümüzde işletilmesi gereken yerler yavaş yavaş kapanıyor, satılıyor. Bunların olmaması lazım.

Gebze’ye Alzheimer merkezi kuracaktım

Bir dönem belediye başkanlığına aday adayı, bir dönem milletvekili adayı oldunuz. Nasıl bir Gebze hayal ediyorsunuz. Öylesi bir Gebze’ye sizin katkınız ne olacak?

Parlayan bir Gebze hayal ediyorum. Zaten benimde sloganım da , ‘Parlayan bir Gebze için’di. Gebze için çok şey yapılması lazım. Genelde benim projelerim sosyal projelerdi. Çocuklara, gençlere, yaşlılara, kadınlara yönelik projelerdi. En önemli projelerimden bir tanesi Alzheimer merkeziydi. Gebze çok sayıda Alzheimer hastası var, Alzheimer merkezi çok gerekli ve o projede şu şekildeydi: Kişiler evlerinden alınıp Alzheimer merkezine getiriliyor ve orada tedavileri oluyor. Aynı zamanda da hasta yakınlarını bilinçlendirme çalışmaları oluyor çünkü hasta yakınları da çok sıkıntı içerisinde oluyor. Ve süreci iyi bir şekilde geçirmelerini sağlamak. Yaşlılarla ilgili projelerim vardı, yaşlı evi gibi. Buna benzer birçok proje daha vardı. Kamu binalarının görsel olarak aynı renk olması gibi projelerim vardı. Ama genelde hep sosyal projelerdi.

Nilgün Aydın kimdir?

1960 yılında öğretmen anne babanın üç çocuğundan biri olarak Gebze’de dünyaya geldi. 
Ankara Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu.
Devlet bankasında memurluk ve özel sektörde çalıştıktan sonra kendi işyerini kurdu. 29 yıldır Gebze’de Anadolu Sigorta acentesi olarak faaliyet gösteriyor.
ADD Gebze Şube başkanlığının yanı sıra Gebze Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeliği, Gebze Ticaret Odası Meclis üyeliği ve Finansal Kurumlar Meslek Komitesi başkanlığı, Gebze İnsan Hakları Komisyonu üyeliği, Kocaeli Merkez Ortalama Kar Hadleri Komisyonu üyeliği, TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu başkan yardımcılığı, Gebze Sivil Toplum Platformu başkanlığı, Kocaeli Sigorta Acenteleri Birliği disiplin kurulu üyeliği, Gebze İl Olmalı Platformu komisyon üyeliği, Afet Deprem Komisyon üyeliği yaptı. Ayrıca THK Gebze, TükoDer Gebze, ÇYDD Gebze Şubelerinin üyesi olan Nilgün Aydın evli ve iki çocuk annesi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.