Düşük bütçeyle yüksek hizmet yaptık

Düşük bütçeyle yüksek hizmet yaptık

Darıca BM’de 2020 faaliyet raporunda CHP Grubu eleştirilerine yanıt Bülent Koçak ve Nafiz Çığlık’tan geldi: “Aksi öne sürülse de düşük bütçeyle yüksek hizmet yapılmıştır.”

akp-grubu-bu-daha-iyi.jpg

 

Darıca Belediye Meclisi’nde dördü AKP, biri CHP’li meclis üyesinden oluşan denetim komisyonu üye seçimi esnasında AKP Grubu’nun mesleği serbest muhasebeci ve mali müşavirlik olan Bülent Koçak’ı, üstelik komisyon başkanı olarak önereceği sanılıyordu ama öyle olmadı. Darıca’daki denetim komisyonunda yer almayıp KBB için kurulan komisyonda yer alan Bülent Koçak, Darıca BM’nin nisan ayı olağan meclis toplantısında ise gerek CHP Grubu tarafından getirilen eleştirilere yanıt gerekse rapora dair bilgilendirme için söz aldı.

SİYASETLE SINIRLI TUTTU

 

bulent-kocak-2.jpg

Selim Özcan’a “değerli katkıları” için teşekkür ederek sözlerine başlayan Bülent Koçak buna karşın Özcan’ın “katma değer katkısı”nın siyasetle sınırlı kaldığını öne sürdü. Koçak, “Keşke projeleri ortaya koyan, vatandaşın hizmet alma noktasında herkesin erişebileceği, ulaşabildiği, hizmetleri ifade eden şekilde bir yaklaşım gösterilseydi. Siyasi bir yaklaşım içerisinde bir sayfalık değerlendirme verileri ile işini tamamlamış bulunmaktadır” dedi.

HİZMETLERDE KISMA, AKSATMA OLMADI

Büyük bütçeyle hizmet edilir, küçük bütçeyle hizmet edilmez” mantığının yanlış olduğunu kaydeden Koçak, “Bütçede herhangi bir kısma, hizmetlerimizi aksatma veya çıkarma falan yapmadık. Aksine pandemi döneminde, pandemi öngörülmemesine rağmen buna ilave olarak ayrı bir performans göstererek, bununla ilgili eksikleri tamamlayarak, vatandaşların özellikle bütün ihtiyaçlarını karşılama noktasında adım atmış bulunmaktayız” dedi. Koçak hesap kitaba dair akademik tanımlamalara da yer verdiği açıklamasında ayrıca özetle şunları söyledi;

BELİRLEYİCİ OLAN FİNANSAL TABLODUR

“Finansal tablo, halka hizmetin vesikalarıdır. Belirleyici olan bu tablolardır. Bütçede 14 milyon 203 bin lira gelir fazlalığımız bulunmaktadır. Tutturma oranı gelirde yüzde 96, giderde yüzde 88’dir. Bütçe disiplini yönünden başarılı olunmuştur.

Gelir kalemi üzerinden de hizmetler pay edilmektedir. Bina vergileri 22 milyon, arsa vergisi 17 milyon, arazi vergisi 76 bin, çevre temizlik vergisi 706 bin lira olarak bütçede kendine pay edinmiştir.

Bina harcımız 16 milyon 400 bin lira gibi bir rakama ulaştı. 2019’da 6 milyon lira idi. Bu cari yıl içinde de artacağını tahmin etmekteyiz. Ekonomik göstergeler de bunu teyit etmektedir.

TEŞEBBÜS VE MÜLKİYET GELİRLERİ

Diğer gelir kalemleri içinde teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, öne çıkan rakamlarımızdandır.  Hizmet gelirlerinde iştiraklerden paylar 582 bin ve diğer hizmetlerden sağlanan gelirler 1 milyon 036 bin liradır. Arkadaşların (CHP Grubu) muhakemede bulunmadan, bu rakamlarla mukayesede bulunmalarını temenni ediyorum.

Merkezi idare; İller Bankası’ndan gelen 62 milyon lira civarıdır. Kesinti sonrası banka hesabımıza yatan 48 milyon TL’dir.

Sermaye gelirleri, arsa ve hisse satışı kaynaklıdır. Belediyemiz hisse satışlarından 9 milyon 806 bin lira gelir edinmiştir.

ELEŞTİRECEK KIYMET BULAMADILAR!

Yuvarlama; personel gideri 27 milyon, sosyal güvenlik primi, 4 milyon, mal ve hizmet alımı 85 milyon, kullanılan kredilerin faizleri 7 milyon, cari transferler 2 milyon TL’dir.  Bilançomuzda eleştirilecek hiçbir kıymet bulunmadığından dolayı Selim Bey aksini öne sürse de belediyenin bütçesinin düşük, hizmetinin yüksek olduğu anlamına gelir.

2019’da 152 milyon, 2020’de 195 milyon varlık söz konusudur. 42 milyon TL varlık artışı sağlanmıştır.

84 milyon kısa, 48 milyon uzun vadeli borç olmak üzere 133 milyon TL tutarında, bilançoda borç varlığı söz konusudur.

Biz bu faaliyet raporunun ve gelir gider sonuçlarının kentimize hayırlı olmasını dileriz.”

ENTEGRE HİZMETİN

FARKINA VARDIK

 

nafiz-ciglik-001.jpg

Bülent Koçak’ın ardından AKP Grubu Sözcüsü Nafiz Çığlık söz aldı. Çığlık rapora yansıyan sonucun;  “İşlerin iyi bir yöneticinin elinde ne kadar düzgün ve şeffaf, kurallara uygun yapılabileceğinin bir göstergesi” olduğunu kaydetti. 2020 tahmini bütçesi hazırlanırken Covid 19’un öngörülmediğini kaydeden Çığlık, “Belediyenin Covid sürecinde diğer kamu kurumlarıyla entegre olarak hizmet etmesi gerektiğinin farkına vardık” dedi.

“BAZI” BELEDİYELER TEMEL

ATMAMA TÖRENİ YAPARKEN…

 “Çok hızlı bir dönüşümle bazı belediyelerde temel atmama töreni yapılırken bizim belediyemizde hem tören atma törenleri yapıldı…” deyip isim vermeden CHP’li İzmit Belediyesi’ne de gönderme yapan Çığlık, “…hem de vatandaşa karşı, vatandaşın isteği doğrultusunda onlara dokunabilecek sosyal projeler geliştirildiğini ve bunlarda da başarıya ulaşıldığını faaliyet raporunda görüyoruz” diye konuşup katkısı olanlara teşekkürlerini iletti.

ÖZCAN: BÜTÇE TUTSA DA

SAHA ÇALIŞMASI YETERSİZ

CHP Grubu Sözcüsü Selim Özcan devreye, “Faaliyet raporunda her ne kadar rakamlar açıklansa da rapor, sahada yapılanlar ile bir bütündür. Saha çalışmaları, kitapçıdaki bilgi ve fotoğraflamalar ile orantılıdır. Sürekli sahada gezdiğimizi, vatandaşın şikâyetlerini dinlediğimizi bilmelisiniz. Bu anlamda bütçe tutsa dahi sahadaki çalışmaların yetersiz geldiğini açık ve net şekilde söyleme gereği duyuyoruz” diye girdi. Çığlık devam etti:

2 BİN 300 KONUT VE 180

İŞYERİNE RUHSAT VERİLDİ

 “Coğrafyamızda, çok ufak noktadayız. Bu alan içinde aynı anda hem bozulan işleri yapmak arkasından da bir an önce milletin hizmetine sunmak hakikaten her yönetimin başarabileceği iş kolu değil. Sadece geçen yıl 2 bin 300 civarında konut ve 180’e yakın da işyeri ruhsatı vermişiz. Bu tüm ilçede inşaatın başladığının göstergesidir.

2021-2022’DE YÜZDE

95 TUTTURULACAKTIR

Alt ve üst yapısıyla, belediyelerin çalışmasıyla Darıca bugün bir şantiye halinde. Covid faktörü, işgücünün azalmasından dolayı elbette aksayan noktalar vardır. Onların da aynı faaliyet bütçesinde gibi, 2021 ve 2022’de yüzde 95 tutturulacağına eminiz” diye konuştu.

Kaynak: Facebook/Darıca Belediyesi meclis canlı yayını

Fotolar: Arşiv

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.