Dursun’dan uyarı: Bunlarla uğraşın!

Dursun’dan uyarı: Bunlarla uğraşın!

Mermerciler Fuarı’na dair yürütmeyi durdurma kararını desteklediğini belirten CHP Gebze İlçe Başkanı Av.Recep Dursun ilçe yönetimini kamuoyunu yanlış bilgilendirmekle eleştirirken üslubundan ötürü kınadı.

Asıl uğraşılması gerekenin projenin asıl sorumluları ve rant çevreleri olduğunu kaydetti. Kamuoyunda Mermerciler Fuar Alanı olarak bilinen Anadolu Ticaret Vadisi’ne dair geçen dönemin Gebze Belediyesi CHP Meclis Üyesi Neşe Celep tarafından açılan davada yürütmeyi durdurma kararının çıkması CHP Gebze’de kamplaşmaya yol açtı. CHP Gebze İlçe Başkanı Musa Yılmaz ve yönetiminin bir süre önce düzenledikleri basın toplantısında önceki dönemin CHP Gebze İlçe Başkanı Avukat Recep Dursun’u itham eden açıklamalarına Dursun sessiz kalmadı.

 buyukgoze-yuklendi.jpg

KONUMUZ GEBZE

 

Basın toplantısı sürecinde bir hafta boyunca Bursa’nın Karacabey İlçesi’nde olduğunu, şahsını töhmet altında bırakan imalardan ötürü toplantıyı düzenlediğini kaydeden Dursun, “Konumuz sadece Mermerciler Fuar Alanı değil, Gebze. Basın önünde kullanılan ifadeler çok önemli. Gebze’yi kontrol etmek ve muhalefet etmek yerine konunun parti içi mesele haline getirilmesini yanlış buluyor, o ifadeleri kınıyorum” dedi.

gok-denizcilik.jpg

 

BU KADAR KÖTÜ OLAMAZDI

 

Davayı desteklediğini, yürütmeyi durdurma kararını doğru bulduğunu kaydeden Dursun, “Ama basın önündeki sunumu bu kadar kötü olamazdı” dedi. Karanlık odalarda hazırlanın projenin danışmanının da, projeye dair ikna odaları kuranların da belli olduğunu kaydeden Dursun, “Bunlar içinde CHP’liler yok. Mermerciler Fuar Alanı’nı Büyükşehir Meclisi’ne getiren, dönemin büyükşehir belediye başkanıdır (İbrahim Karaosmanoğlu).   Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın kim olduğunu (İdris Güllüce) biliyorsunuz. Projenin danışmanı ve ikna odalarını gezen şimdiki Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’dür” dedi.

 

TARAFLARI BELLİ

 

“Gayri meşru olan bu çocuğun taraflarının belli” olduğunu kaydeden Dursun, “CHP’liler, kucağında bulduğu konu hakkında suçlanıyor. Parti içi çekişmelerden ziyade bunu yapanlar kamuoyu önünde deşifre edilmeli” dedi. Projenin, 2015 yılının ilk Büyükşehir meclis toplantısında CHP’lilere bilgi vermeden “oldu bitti” ile hazırlandığını ve oy birliğiyle geçtiğini, suçlunun proje sahipleri olduğunu kaydeden Dursun şöyle devam etti:

 

GERÇEK BİR FUAR ALANI İSTEDİK

 

“Konunun mecliste onayının ardından 1.5 sene sonra uygulama imar planları geldi. Bizler de bize sormadan dayatma ile bu projenin getirildiğini söyledik. Bizler Gebze’deki sanayi kuruluşlarında üretilen ürünlerin sergilenip pazarlandığı, 365 gün süreyle aralıksız süren, ranta dönüştürülmeyen gerçek bir fuar alanı istedik. Yer konusunda endişelerimiz var ama bize sorulmadı ki. Bize dayatılan bu projenin ranta dönüşmemesi için engelleyici yükümler koydurduk.

 

YAPILAŞMA YARI YARIYA İNDİ

 

Üretim yapılmamasını, fuar alanı içinde eğitim ve sağlık gibi sosyal donatı alanlarının olmasını, adının da Gebze Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi olmasını istedik. Gebze Belediye Meclisi’nin 01 Haziran 2017 tarih ve 111 sayılı kararı ile, 1/1000 uygulama planında buradaki yapılaşmayı yarı yarıya indirdik. Bu karar oy çokluğuyla alındı.

 

DOĞRU BİLGİLENDİRMEDİLER

 

Biz şahıslara bu tip alanların verilmesine karşıyız.

Projeye dair yürütmeyi durdurma kararı var. Doğru yapılan bir iş, tebrik ediyorum ama ancak o kadar kötü sunulabilir. Basına yanlış aktarılıp yanlış bilgi verilir. Yürütmeyi durdurma kararı, KBB Meclisi’nin 15 Şubat 2018’deki imar plan tadilat değişikliğine dairdir. Projenin ranta çevrilmesine karşı açılan davada, alınan yürütmeyi durdurma kararı da doğrudur ama bunu 

Gebze kamuoyuna öyle sunuyorlar ki, ‘projeyi iptal ettireceğiz’ deniliyor. İlçe başkanı ve yönetimi kamuoyunu doğru bilgilendirmedi.

 

CELEP O DÖNEM YÖNETİMDEYDİ

 

 

Bu kararı önemsiyorum. Bu davayı açan, kahraman gibi lanse edilen dönemin Gebze Belediye Meclis Üyesi Neşe Celep görevini yerine getirmiştir. Hiç kimse görevini yerine getirdiği gerekçesiyle kahraman olamaz. Neşe Celep’in meclis toplantısında onay kararı var. Olumsuz bir beyanda bulunmadı. Öte yandan o süreçte, CHP İl Başkan Yardımcısı idi. İlçe başkanına bilgi vermiyor. Belediye meclisini takip etmiyor ve karşı gelmiyor.

 

TAŞDEMİR İNİSİYATİFİNİ KULLANMIŞ!

 

29 Aralık 2017’de buranın planları askıya çıktığında, Musa Yılmaz’ın ilçe başkanlığı dönemi başlamıştı. Bu planlara meclis üyeleri Neşe Celep ve Fahrettin Bostan itiraz ediyor ama ardından iptali için dava açılmamış. Büyükşehir Meclisi’nde sözcümüz Engin Taşdemir’i neden bize bilgi vermediklerini sordum. ‘İnisiyatifimi kullandım’ dedi.

 

CHP KİMSENİN MAŞASI DEĞİL

 

 

Geçmişle hesaplaşmanın farklı bir şey olduğuna dikkat çekip herkesi sağduyulu davranmaya davet eden Dursun, “Herkes haddini bilecek. CHP’nin bu proje ile asla ilginizi ve alakası yok. Gebze’de herkes CHP’yi maşa olarak kullanmak istiyor. Ancak CHP kimsenin maşası değildir.” diye konuştu.

 

HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALDI

 

Fuar alanının yanına küçük sanayi sitesi ve OSB kurulamayacağına dair hükmün ardından o civarda arsa toplayanların heveslerinin kursaklarında kaldığını kaydeden Dursun, “Elbette, ‘Gebze Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ adı ile plan notlarına işlenen hususlar ile yeterince ranta sahip olamayacaklarını anlayan proje sahipleri ve proje ortakları, işbirlikçiler ve danışmanlar nazım imar plan değişiklikleri ile bunu yapma gayretine girmişlerdir. ‘Hırsıza kilit dayanmaz’ sözünü doğrularcasına getirilen ve kabul edilen bu karar, gelecekte bu yerel iktidar zihniyeti ile kentimizin kamu alanlarının ve bir avuç rant lobilerinin nasıl yağmalayacaklarının da açık kanıtıdır” diye konuştu. Dursun ayrıca özetle şunları kaydetti:

kirazpinar.jpg

 

DENSİZLİK, HADSİZLİK

 

Rantçıların, rant sofrasından yer bulma yarışına girenlerin, iktidar partisinin rantçı belediye başkanı, bakan ve milletvekillerine söz söyleme cesareti bulamayanların partimize leke atma yarışına girmeleri deyim yerinde densizlik, hadsizliktir.

 

KAMU TARAFINDAN YAPILMALIDIR

 

CHP eşitlikçi, özgürlükçü ve bağımsızlıkçı olduğu kadar kamucudur. Bizim politik anlayışımız böylesi devasa projenin elbette öncelikle bakanlık, büyükşehir ve yerel belediye iştirakleri ile kamu tarafından yapılmasından yanadır. Yine bu projenin lokasyon olarak  en uygun alanın belirlenmesi yetkisi bulunsa idi, iktidar belediyelerin dayattıkları mevcut alan yönünden kentin paydaşları, dinamikleri, sivil toplum, meslek örgütleri, diğer muhalefet partileri bilgilendirilmeden, tartışılmadan, mahalleye dönüştürülen Pelitli,Akviran ve Mollfenari halkı ile istişare etmeden, ulaşım, trafik ve nüfus yoğunluğu gibi planlama esas ve teknikleri yerine getirilmeden, kamu yararı hususunda hassasiyetle durulmadan böyle bir karar verilmezdi. Yapılması uygun ise bunu da şimdi ki gibi bir kooperatife değil, kamu kurumları eliyle yapardı.

 

RANTÇILAR YİNE DEVREDE

 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17/03/2016 tarih ve 156 K. No ile yapılan 1/50000 çevre düzeni  ile 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişiklikleri sıkıntılı ve tartışmalı iken, Gebze Belediye Meclisi’nin 01/06/2017 tarih ve 111 K. Sayı ile kabul edilen 1/1000 uygulama imar planında süreç içinde projenin ranta evrilmesini engelleme mücadelesi verilmiş olduğu gerçeği karşısında; yine ve yeniden rantçılar devreye girmiş, işbirlikçileri vasıtasıyla 1/25000 ölçekli nazım imar planına “..Kuzey Marmara otoyolunun İşlenmesi..” adı altında Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15/02/2018 tarihli oturumuna 91 ve 92 sayılı kararına konu edilen plan değişikliği gündeme alınmış ve muhalefet parti meclis üyelerinin muhalefet şerhine rağmen oyçokluğu ile kabul edilmiştir.

 

DAVA KONUSU, MECLİS KARARIDIR

 

 

Kocaeli 1.İdare Mahkemesinin 2018/852 E. sayı ile 15/02/2018 tarihinde Kocaeli B.Ş.B Meclisinin 91 ve 92 sayı ile kabul edilen plan değişikliği projenin ranta dönüşmesinin en önemli adımıdır. Bu açıdan meclis üyemiz vasıtasıyla plan değişikliği kararlarına karşı açılan davayı haklı ve yerinde buluyoruz. Alınan yürütmenin durdurulması kararını da önemsiyor ve destekliyoruz.

 

Dolayısıyla bu dava dosyası neticesinde verilecek karar, Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisinin 15/02/2018 tarihli oturumunda alınan 91 ve 92 sayılı kararlarıdır. Ancak, parti yöneticilerimizin 500 dönümlük orman alanını kurtardık, fuar alanını iptal ettireceğiz gibi söylemler hukuki gerçeklik ve konu edilen dava dosyası içeriği ile bağdaşmamaktadır.

 

BİZE DÜŞEN GÖREV

 

Bize düşen görev, yanıltıcı ve gerçeklikten uzak beyanlar yerine, Gebze kamuoyunu oluşturmak, sivil toplum ve meslek odaları ile işbirliğinde bulunup kamu vicdanını rahatsız eden bu projenin öncelikle iptali için büyükşehir belediye başkanlığı nezdinde ciddi girişimlerde bulunmak, bu mümkün olamazsa ( ki malum iktidar zihniyeti) ranta evrilmesini sağlayıcı yeni plan tadilatlarının gerek Kocaeli B.ŞB ve gerekse Gebze Belediye meclis gündemine getirilmesini önlemek, yapılacak yapılaşma ile ilgili proje, ruhsat, eylem ve işlemlerin, meslek odaları, sivil toplum ve muhalefet partilerin denetimine açılmasını sağlamaktır.

 

 

Keza, yürütmenin durdurulması kararına dayanak yapılan bilirkişi raporunda hatalı ve eksik görülen hususlarda tadilatlar yapılmak sureti ile yeniden meclis gündemine getirilebilir.”

KİRAZPINAR…

 

Basın toplantısında Gebze’nin diğer önemli sorunlarına da değinen Dursun özetle şunları kaydetti:

“Kirazpınar mahallesinde TOKİ’nin yaptığı ve defalarca iptal edilen ve ısrarla yapmaya devam ettiği rant planlarına dur denip, vatandaşların mağduriyetine son verilecek mi? Bu rant planının Kirazpınar halkının mağdur edilmesi pahasına devamına müsaade edilecek mi?

 

TAPU SORUNU…

 

Yavuzselim ve Hürriyet Mahalleleri’nde seçim öncesi önce tapu sonra proje ve yapı denmesine rağmen halen neden tapu sorunun çözülmediği, köylerdeki imar planları ile yaşanan ve yaşatılacak olan ciddi sorunlar, Güzeller OSB’nin 10 bin dönüm kadar yerde genişleme alanı olarak plan değişikliği yapılmasını isteği, mahalleye dönüştürülen köylerdeki mera, yaylak, kışlak  gibi ortak alanların akıbeti, köylerde yapılan imar plan ve değişikliklerine dair yapılan itirazlarından sadece belli birkaç kişinin kabul edilmiş olması ilginç ve bir o kadar düşündürücüdür.

 

ZARARI VERENLER SORGULANDI MI?

 

6,5 yıl haksız işgal ile işletilen ve 140 milyon TL belediye ve Gebze halkının zarar ettirildiği ifade edilmiş kamyon parkı olayı, bu zararın giderilmesi yönünde hangi hukuki yol izlenmiş, suç duyurularında bulunulmuş mudur? Sabit kapalı pazar alanlarına ne kadar harcandı? Haksız harcama var mı, yapılan imalatlara bakılınca amacına uygun mu? Gebze halkının pazar sorununu gidermeyen böylesi bir yatırıma neden müsaade edilmiş? Bu zararı verenler hakkında herhangi bir işlem yapıldı veya yapılacak mı?

 

 

Eskihisar’daki millete ait olan otopark alanından 12 metrelik geçiş hakkı adı ile kiralanan, ama şimdi ise kiralanan alan dışındaki yerleri de otomatik kapı ile kapatıp kullanan Gök Denizcilik’in haksız kullanımına dur denecek mi?

 

HAKSIZLIK

 

Bu sorunları, sıkıntıları çoğaltmak mümkün. Yerel iktidarın yaptıkları yanlış ve yapamadıkları ile mücadele etmek, halka anlatmak yerine, Kocaeli 1.İdare Mahkemesi’nde haklı ve yerinde açılan bir davada verilen yürütmeyi durdurma kararını parti içi yarışa, iç çekişmeye malzeme yapıp, önceki dönem yönetici, ilçe başkanı ve meclis üyesi partililerin itibarsızlaştırılması da bir o kadar haksızlıktır. Önemli bir hususta alınan yürütmenin durdurulması kararı ve dava içeriği ile ilgisi olmayan acemice ve telaşla yapılan açıklamalarla Gebze kamuoyunun gözü ve kulağı maalesef parti içi hesaplaşmaya çevrilmiştir.

 

MÜCADELEYE DEVAM

 

Bu arada, kamu kaynakları ile kentimizin yağma ve talan edilmesi pahasına rant çetelerine göz yuman, siyasi ikbal ve istikbal için iş ve çıkar birliğine giren siyasi rantçılara da bir çift sözüm var. Oturduğunuz koltukların ayakları çatırdamaya, millet uyanmaya ve iktidarınız sallanmaya başladı. Haksızlık ve hukuksuzluğa, kent yağmasına karşı her kim ve ne pahasına olursa olsun mücadele etmeye devam edeceğiz.”

 

NEDEN MÜDAHALE ETMİYORSUNUZ?

 

Kirazpınar Mahallesi’nde TOKİ’ye verilmek için plan tadilatlarının değiştirildiğini, buna karşı açtıkları davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı aldığını belirten Recep Dursun, davacısının ise Aydın Bıyık (Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık’ın kardeşi) olduğunu belirtti. “İmar rantlarına karşı mücadele eden arkadaşlarımız nerede. Neden Kirazpınar’daki vatandaşlara sahip çıkılmıyor” diye soran Dursun, Eskihisar’daki Gök Denizcilik vakasına dair de şunları kaydetti: “Kamuya ait, işgal edilen yerlerde yerel seçimler öncesi sadece dubalar vardı. Zinnur Büyükgöz’ün belediye başkanı seçilmesinin ardından elektronik kapı kondu. Açtığımız karşı dava ret edildi, bunun mimarı da bir meslektaşımız, Avukat Resul Tat (Eski belediye meclis üyesi ve AKP yöneticisi.) Ben Başkan Büyükgöz’e soruyorum. Geçiş hakkı adıyla diğer alanların kapatılması hukuki midir? Buna neden müdahale etmiyorsunuz?

 

 

Pelitli Köyü’nde 2B alanları yağmalandı. Yağmayı gerçekleştiren End Alüminyum’un sahibi Battal Çelik’in adını arama motoruna yazın. Hayırsever iş adamı olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında 2B alanları imara açılıyor.”

 

YÖNETİM YER VERMEDİ

 

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Recep Dursun geçen dönemin belediye meclis üyelerini toplantıya kendisinin davet etmediğini, onların cevap hakkı kullanması halinde olası davetlerine uyacağını belirtti. Dursun toplantıyı CHP Gebze İlçe Örgütü’nde düzenlemek için girişimlerinin olduğunu ancak bu talebin CHP Gebze İlçe yönetimi tarafından, “Kendileriyle farklı görüşe sahip olduğu” ve “oturacağı yer” itibariyle sakıncalı bulunup yer verilmediğini kaydetti. Dursun toplantıdan bir gün önce de CHP Gebze İlçe Başkanı Musa Yılmaz’ın kendisini partiye davet ettiğini, toplantının içeriğine dair bilgi istediğini kaydetti. Kendisinin, Yılmaz’ın bu talebini yerine getirmediğini söyledi.

 

ADAY DEĞİLİM

 

Dursun aralık ayında gerçekleşecek ilçe kongresine dair de başkanlık veya yönetime kesinlikle aday olmadığını belirtip başkanlıklarda CHP’nin vizyon ve misyonunu benimsemiş, yeni yüzlerin yer alması gerektiğini savundu. Dursun, “Değişim önce kişinin kendisinden başlamalı. Aday değilim ama boş da duracak değilim” dedi. Dursun bu düşünce doğrultusunda bir adayı destekleyeceğinin sinyalini verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.