Düne takılmam ama  ders alırım: İttifak şart

Düne takılmam ama ders alırım: İttifak şart

CHP Çayırova İlçe Başkanı Cihan Soyluçiçek, Çayırova’da Millet İttifakı kurulmayan 2019 seçimlerine atıfla, “Dünü tartışmıyoruz. Artısı eksisiyle kapandı ama ders çıkartacağız. Yönetim olarak yerel seçimi görürsek görüşümüz, ittifak şarttır” dedi

Seri röportaj - 4

 

2019 yılı yerel seçimlerinin Millet ittifakı ayağında Kocaeli’nin sancılı ilçelerinden biri Çayırova, sancılı partisi Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Gerçi kurulamayan Millet İttifakı’nın bir bileşeni de İYİ Parti idi ama İYİ Parti Çayırova İlçe Teşkilatı’nın o süreçte CHP Çayırova İlçe Örgütü kadar yıprandığı söylenemez.

BÖYLE BİR GERÇEK DE VAR

Soyluçiçek ile seri röportajımızın bugünkü son bölümünde Soyluçiçek’in yüzünü daha doğrusu söylemlerini bu sefer CHP Çayırova İlçe Örgütü’ne döndürdük. Bu bölümdeki ifadeler CHP seçmeni veya apolitik seçmenin yanı sıra CHP seçmeni olmayan Çayırovalı’nın ne kadar ilgisini çekecektir bilemeyiz ama neticede Cihan Soyluçiçek de CHP Çayırova İlçe’nin günümüzdeki başkanıdır.

O GÜNÜN ŞARTLARINDA

YÖNETİMİN İNİSİYATİFİYDİ

Soyluçiçek, Çayırova’da Millet İttifakı kurulmayan 2019 seçimlerine atıfla ve özetle, “Dünü tartışmıyoruz. Artısı eksisiyle kapandı ama ders çıkartacağız. Yönetim olarak yerel seçimi görürsek görüşümüz, ittifak şarttır” dedi. Detayları şöyle: “Dünü zaten tartışmıyoruz. Artısı eksisiyle kapandı. O günün şartları ve o günün yönetiminin inisiyatifiydi. Bu anlamda geçmişi tartışmamız doğru olmaz ama geçmişten ders çıkartmak gerekir.

YÖNETİMİN GÖRÜŞÜDÜR

Önümüzdeki seçimle ilgili projelerimiz çıkacak. Yönetim olarak görevimizin devam etmesi ve yerel seçimi görmemiz halinde görüşümüz, ittifak şarttır. Net. Çünkü artık Çayırova’yı gerçekten layık olduğu bir yönetime daha doğrusu Çayırovalılar’ın yöneteceği bir yönetim şekline döndüreceğiz.

Genelde yerelde ittifak olur olmaz ayrı mesele. Biz Çayırova Halkı’nın mutluluğu için bütün siyasi partilerle aynı masada yer alıp Çayırova’yı konuşacağız.

 

AKP DÂHİL HEPSİYLE GÖRÜŞÜYORUZ

  • Diğer partilerle diyaloğunuz, aranız nasıl?

 

  • Gerek iktidardaki AKP gerekse diğer muhalefet partileri ile ilişkide en azından bizim açımızdan sorun yok. Hepsiyle konuşuyoruz. Ortak nokta Çayırova Halkı’nın mutluluğu olduğu sürece aynı sahnede yer alıyoruz. Yarışlarımız olacaktır. Şayet devam etmesi halinde yeni yarış yine Cumhur ve Millet İttifakları arasında olacaktır. Genel seçim bu ülkenin kaderi gerçekten değiştirecek. Genel seçimdeki büyük değişiklikle belki de yerel seçimde Cumhur İttifakı devam ettirilmeyebilir.

PARTİ İÇİ İKİ RAKİBİMLE

HER YERDE BERABERİM

 

  • İttifak olsun olmasın, olursa da çatı partisi fark etmeksizin; CHP Çayırova’nın en kırılgan noktası, adayın belli olması sonrası yaşananlar. Olası tekrarına karşı önleminiz olacak mı?

 

  • Gelirken şunu söylemiştim. CHP Çayırova İlçe Örgütü’nde gökkuşağının bütün renklerini bir araya getireceğim. Bizim ayrışacağımız tek nokta, adaylık noktasıdır. Hedefler aynı. Son ilçe kongresinde yarıştığımız Suna Çınar ile birlikte Binali Eniş de sevdiğim arkadaşlarım. Yönetim olarak gittiğim her yere onları da çağırabiliyor ve beraber aynı masada oturabiliyorsak bu sorun olmadığının anahtarıdır.

 

ÖRGÜTTE BUGÜN BAŞARDIK

YARIN SEÇİMDE DE BAŞARIRIZ

 

  • Biz yerel seçimden bir yıl önce, olası ittifak anlamında da olsa adayın profilini netleştireceğiz. Aday açıklanması sonrası kırılganlığı önlemek için o profile uyan kişi aday olacak. CHP Çayırova’nın en kırılgan konularından biriydi. Biz mevcut konumu örgütte başardıysak yerel seçim döneminin adaylık sürecinde de başaracağız demektir. Çünkü örgüt birbirine sıcaksa ve sağlamsa, adaylık noktasında da şunu bilecek. CHP’nin veya Millet İttifakı’nın iktidarı için artıları bir araya getireceğiz. ‘Şunları yaparsak iyi olur’ dediğimizde, herkes doğruyu söylediğinde, ‘Çayırova için en doğru yöntem budur’ dediğinde doğru aday ortaya çıkacaktır.

 

deva.jpg

EN SON DEVA’YI AĞIRLADIK: “İlçe örgütümüzde en son Mehmet Saraç başkanlığındaki DEVA Partisi Çayırova İlçe yönetimini ağırladık. Saraç başkan Covid-19’dan sebep ciddi bir rahatsızlık dönemini geride bıraktı. Geçmiş olsun dileklerimizi buradan da iletiyoruz”

 

**

 

 

İttifak olsun olmasın aday üye

bazlı ön seçimle belirlenmeli

 

  • Kısa, öz, net. İttifak olsun olmasın, aday hangi metotla belirlenmeli?

 

  • Adaylık belirlemesinde ön seçim olmalı. Aslında bütün partiler, örneğin Millet İttifakı yine sağlandı ve Çayırova’da bir aday belirleyecek. A Parti’den bir, B Parti’den iki, C Parti’den üç aday adayı olduğunu varsayalım. Kendi bünyelerinde, yasal olmayabilir ama yol gösterici ve belirleyici olacak bir ön seçimi hayata geçirilmelidir. Bu bir yoklama ve aynı zamanda halkın nabzını alma, ölçmedir. İttifaktaki her partinin bunu üye bazında yapabilmesi, artı sokağa indirebilmesi durumunda ciddi analizler ile sokaktan tercih edilen adayı tespit edip yarıştırmak lazım. Mantıklı olan budur.

**

 

 

Süremiz bir yıl

uzayabilir. Hazırız

 

yonetim-032.jpg

CHP Çayırova İlçe’de Cihan Soyluçiçek başkanlığındaki yönetim 2019’daki kongreden çok kısa süre sonra CHP PM Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ı ağırladı.

 

Yönetim olarak bir yılı geride bıraktıklarını kaydeden Cihan Soyluçiçek geride kalan süreci şöyle değerlendirdi. “Bilindiği üzere iki seneliğine seçilmiştik ama önümüzde şöyle bir süreç var. Genel merkez kongresinden kongresine, bizde de kongreler iki yılda birdir. İlçe örgütümüzün kongresi 15 Aralık 2019’da gerçekleşmiştir ama genel merkez kongresi 2020’nin ortalarında olmuştur. Dolayısıyla kongre sürecimiz 2022’nin ortalarına gelecek. Ama bu aşamada genel merkez kongresine yakın, genel seçimler yaklaşıyor.

CHP’DE DEVAMLILIK ESASTIR

 

Olası bir erken seçimde zaten kongre yapılmaz. Farz edelim ki zamanında yapıldı, bizim kongre ile seçim arası altı aylık bir süre var. Bu şartlarda da kongre seçime altı ay kala yapılmaz, çünkü genel merkezin bir yıl erteleme yetkisi var. Bunlardan sebep şahsımın başkanlığındaki ilçe örgütümüzün yönetiminin görev süresinin uzama olasılığı var. Biz de çalışmalarımızı ona göre yapıyoruz çünkü genel merkez bizlerden sandıklara kadar tüm yapılanmaların hazır olmasını istedi. Biz seçim çalışmasına başladık. Sonuçta kongrelerin bir yıl ertelenmesi olasılığı var ve CHP’de devamlılık esastır.”

GÖREV YAPABİLECEĞİN KONUMU ARA

Soyluçiçek bir sür önceki, yönetim içi görev değişikliğini ise şöyle değerlendirdi: “Görev paylaşımlarında, kimin hangi alanda daha başarılı olabileceği üzerinden yenilemeye gittik. Malum, mevcut yönetimde yer alan arkadaşlarımızın birçoğu yeni isimlerdi. Eskilerden iki üç kişi vardı. Bunu yaparken, yönetim içinde ciddi anlamda bir aile ortamımız var: ‘Bulunduğun görevlendirmede gereğini yapamıyorsan, görev yapabileceğin konumun mantığını ara.’

SONUNU KADAR BERABERİZ

YARIN TERCİHLER DEĞİŞEBİLİR

Biz görev değişimlerini karşılıklı görüşüyor ve görevden alma niteliğiyle yapmıyoruz. Kararları görev değişikliği tanımlaması ile hayata geçiriyoruz çünkü kimseyi kırmaya ihtiyacımız yok. Bu yönetimle beraber yola çıktık ve en azından dönemimizin sonuna kadar beraberiz. Yarın ayrışabiliriz. Parti içinde tercihlerimiz değişebilir. Çok önemli değil.

MECLİS BENDEN HABERSİZ

TEK BAŞINA HAREKET EDEMEZ

 

Sonuçta ortak hedefimiz CHP iktidarımız noktasında kadın ve gençlik kollarımızla, meclis üyelerimizle bütün halindeyiz. Meclis boyutunda zaten beraber hareket ediyoruz ve kaldı ki ben aynı zamanda meclis grup başkanıyım. Mecliste konuşacaklarımızı meclis öncesi meclis grup toplantımızda konuşuyoruz zaten. Yani her gündem maddesine dair ne tür oy kullanacağımıza zaten önceden karar veriyoruz. Benim haberim olmadan meclis grubu tek başına bir şey yapmıyor.

ÖRGÜT BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNUYORUZ

Bütünlüğümüz esas. Bazen farklı şeyler yorumlanıyor. Her meclis üyemiz dışarıda yapacağı her çalışmayı bana önceden haber veriyor. Kendi başına bir şey yapamıyor. Çünkü biz örgütün bütünlüğünü savunuyoruz. Bu bütünlük ve aile ortamımız başarının anahtarıdır.”

 

**

CHP’de “Her bildiğimiz

doğru” dönemi bitti

 

bitti.jpg

Son açıklanana göre resmi nüfusumuz 140 bin 274 olan Çayırova’da sandık sayısının da artacağını öngördüklerini kaydeden Soyluçiçek, “Net rakam veremem ama ilk defa oy kullanacak ve/veya Çayırova’da ilk defa oy kullanacak 5 – 10 bin arası seçmen vardır diye öngörüyorum. Gidenlerin de olmasından sebep, net sayı vermek zor.

Genel merkezimiz tarafından kurulan gayet güzel bir sistemle bizim gelen, giden, devir olan, seçmenin gidişi gelişi, yeni nakillerin tamamını görüyoruz. Bir hanede kaç kişi varsa, biliyoruz. O yüzden kimse önümüzdeki seçimlerde hile yapacak duruma gelmemeli. Çünkü takipteyiz. Sokak örgütlenmesi projemiz, ciddi başarılı bir projedir. Genel merkez bu konuda çok ciddi. Eğitimlere başladık. Ben 5 Şubat gecesi 3.5 saat boyunca eğitimdeydim. Başkanlar dahi eğitiliyor. Çünkü CHP’de, ‘Her bildiğimiz doğrudur’ mantığı bitmiştir.

 

 

CİHAN SOYLUÇİÇEK’TEN İNCİLER – 2

 

Sinop’ta CHP iktidarına gidiliyor

Buyrun Çayırova’da da gidelim

 

sinop.jpg

 

“Çayırova’da en çok Sinoplu olmasına rağmen çok gariptir Sinoplular’ın siyasal üstünlüğünü hep aşağıda tutmaya çalışıyorlar. Ben diyorum Sinoplular’a. Sinop’ta sosyal demokrat bir parti olan CHP’nin iktidarına rahatlıkla gidilebiliyor iken buyurun, Çayırova’da da gidelim. Başkanlık makamımızda da Sinop’un fotoğrafı asılıdır. Sinop, mutlu şehirlerden biri. Aydınlık kesim.

MUHAFAZAKARLIK BİR

SİYASET BİÇİMİ OLAMAZ

Muhafazakârlık, bir siyaset biçimi değil buna çevirmeye çalışıyorlar. Dine bağlılığımız bizim yüreğimizde olmalı. Benim Allah ile arama hiç kimse giremez. Bir kişinin ne kadar dindar olduğunu da bir tek Allah bilir. Ne görüntü, ne şekil değildir. Bunun da hesabı olmaz ve kimseyi de ilgilendirmez.

 

 

CİHAN SOYLUÇİÇEK’TEN İNCİLER - 2

 

Boş reklam panosu bulur

bulmaz İl Örgütü’ne bildireceğiz

 

afis-002.jpg

“İl örgütümüz bu dönem özellikle ilçelerdeki reklam panolarından yer kiralamak istedi ama hepsi dolu. Çayırova’da da hepsi, ‘Sevince’ diye diye dolu. ‘Reklam sözleşmesi var, anlaşma yapılmış’ denilince alamıyoruz. İl örgütümüz de o panolarda ilanlar asacak ama alamıyoruz. 12 ilçede o propagandamızı engelliyorlar.

 

 

BALDUR ve Migros Depo’ya

hep destek tam destek

 

fzk.jpg

Gerek Baldur Süspansiyon grevi gerekse Migros Depo direnişine desteklerinin sonuç alana kadar süreceğini kaydeden Başkan Soyluçiçek, son meclis toplantısında onlar için belediyeden erzak desteğinde bulunulmasını önerdiklerini hatırlattı. Soyluçiçek, “Fikirleri ne olursa olsun biz bu gibi durumlarda kişinin işçi kimliğine bakarız. Orada AKP’ye, MHP’ye oy veren de var. Gidip onları ayrıştırmıyoruz. Biz gerek Baldur  gerekse Migros Depo’da işçilerin haklı davalarının yanındayız” dedi. Bir dönem Ziraat Finans iştiraki FZK’da da kısa süreli direniş yaşandığını ve problemin sürdüğünü kaydeden Soyluçiçek,  “FZK örneğinden kastım şudur: Bağlantıları devlete dayanıyor” dedi.

KULLANMAYALIM DİYE

ELDEN GELENİ YAPIYORLAR

Asgari ücretin açıklanmasından beri başladık. Bugünde berberler dahil olmak üzere esnafın pandemi sürecindeki mağduriyetini anlatan afişleri çeşitli yerlere asmaya başladık. Gerek Büyükşehir gerekse ilçe belediyeleri reklam panolarından yer edinmememiz için elinden geleni yapıyor. Çayırova’da boş bir reklam panosu görürsek kullanılmadığına dair hemen il örgütümüzü bilgilendireceğiz.

PTT MARKET’TE MASKE SATACAKLAR

AKP’li belediyeler ise reklam boyutlu, darmadağın bir bütçeyi kullandılar ve beceremediler. Memlekette maske dağıtımı olay oldu. Herhalde PTT Marketler (PttAVM) ile maske satışı da yapacaklar.

 

 

5 ARALIK’TA ŞUNU DEMEK İSTEDİM

Kişinin kıyafeti değil

fikri zikri önemli

 

soylem.jpg

 

 

  • 5 Aralık açıklamanızla muhafazakar kesimi ayağa kaldırdınız. Ne demek istediniz?

 

  • 5 Aralık açıklamasını çok yanlış anladılar. O açıklamanın net amacı, giyim kuşam değil. Afganistan’da çocuk pazarı kurulmuş, erkek çocuklar satılıyor. Kızlar küçük yaşlarda evlendiriliyor ve, ‘Her şey mubah’ deniliyor. Biz bu şeklin Türkiye’ye gelmesini engellemek için aydınlık bir Türkiye istediğini söyledik. Geldiğini söylemiyoruz zaten, bu duruma evrilme riskimiz olduğunu söyledik.

 

TÜRKİYE ZATEN O

KAPASİTEDE DEĞİL

 

  • Nedir gördüğünüz risk?

 

  • Siz adaleti bu şekilde dağıtmaya devam ettiğiniz sürece yarın Afganistan ile aynı şartları yaşamayacağımıza dair bir şey var mı? Türkiye Afganistan olmasın dedik ama Türkiye zaten hiçbir zaman Afganistan olacak kapasitede değil. Halkı bir kere kabullenmez.

 

  • Ama şunu demek istiyorum, ben de dâhil olmak üzere geçmişte bunları farklı şekilde kullandılar. CHP, Türkiye partisi olmak zorunda. İktidara sağcısı da, solcusu da gelebilir. Aslolan Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğüdür. Ana hedef bu. Benim kız kardeşim de açık giyinir, kapalı giyinir, bu kimseyi ilgilendirmez. Bana kafası ve yüreği lazım. Fikriyle zikri bir olduktan sonra kıyafeti önemli değil. Ona saptırdılar.

 

  • Tüm ilçe başkanlarını arayıp konuştum. Biz bu ilçenin, partilerinin genel merkezlerini temsil eden liderleriyiz. Dolayısıyla ağzımızdan çıkacak, yorum yapacağımız her şey farklı tepkilere neden olur. Ben AKP, MHP İlçe Başkanı ile de muhabbet ediyorum.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.