Doktoru mühendisi  file altından yetişiyor!

Doktoru mühendisi file altından yetişiyor!

Gebze’nin profesyonel spor liglerindeki tek temsilcisi, Gebze Gençlik Hizmetleri’nin TVF 2’nci Voleybol Ligi’ndeki takımının oyuncuları onca sınav ve deplasman arasında Alanya’da Tıp, Gebze Teknik’te makine ve çevre mühendislikleri tutturdu.

Gebze Teknik ve KOÜ’de voleybol takımlarının iskeletini oluşturdu

Gerek dünyamız gerek ülkemiz eğitim sisteminde öğrencinin ama kültürel, ama edebi, ama sportif etkinliklere yönlendirilmesi zaman zaman tartışma konusu olmuştur. Özellikle bazı velileri; derslerini ve sınavlarını aksatacağı, çocuklarının geleceğine olumsuz yansıyacağı kaygısına sürüklemiştir ve ne gerek vardır ki ders çalışıp sınava hazırlanmak varken öyle uğraşlara! Her geçen yıl daha azalsa dahi bu kaygı varlığını korumaktadır.

DEMEK Kİ VAR BİR BİLDİKLERİ

Hâlbuki en basit bakış açısıyla bile eğitim müfredatında beden eğitimi varsa; müzik varsa; Bakanlıklar marifetiyle ve bünyesinde öğrenciyi takımıyla birlikte uluslararası mücadeleye kadar sürükleyebilen sportif müsabakalar varsa, bunlara göz yuman karar mekanizması ve idare heyetinin, “Vardır bir bildiği” olsa gerek.

SPOR ZEKÂYI DA GELİŞTİRİYOR

Yine çok somut bilimsel tezlerle ortaya konmuştur ki müziktir, edebiyattır, şiirdir, resimdir; görsele veya yazıya dayalı aktiviteler çocuğu genciyle öğrenciyi sosyalleştirip özgüvenini arttırıyor. Sportif etkinliklerse tüm bunlarla birlikte takım ve ekip bilincini geliştirip zekâyı arttırıyor. Aksi halde Gebze’nin tüm spor liglerindeki tek profesyonel takımından bunca doktor, onca mühendis adayı çıkar mı idi.

VARDIR SPORUN BİR HİKMETİ

Haftanın neredeyse her günü idman, hemen her hafta deplasmanda zaman tüketen liseli ders ve sınava hazırlıktan bunca zaman kaybına karşın üniversite sınavında tutturuyorsa tıp fakültesini, bilumum mühendislikleri vardır sporun bir hikmeti.

PARMAK ISIRTAN BAŞARI

Türkiye Voleybol Federasyonu 2’nci Lig’de yükselme grubuna kalıp 1’nci Lig’e yükselmeyi hedefleyen Gebze Gençlik Hizmetleri voleybol takımının Antrenörü Fikret Ayan tamamı Gebzeli gençlerden, tamamı altyapıdan yetişen öğrencilerden oluşan voleybolcuların okullarındaki eğitimde parmak ısırtan başarısını somut örnekleriyle anlattı:

ALANYA’DA TIP OKUYAN ÖĞRENCİMİZ VAR

“Kendi bünyemizde öğrencimiz var. Alanya’da tıp fakültesini bizden yetişip kazandı. Gebze Teknik’te çevre mühendisliği okuyan öğrencimiz, makine mühendisliği okuyan öğrencimiz var.

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜNE

SINAVSIZ GİRİŞİN ANAHTARI

Spor öğrencinin ders çalışmasının önüne geçen bir etken değil. Aksine bilimsel verilerle kanıtlanmıştır ki daha zekileşiyorlar. Ayrıca buradan aldıkları lisans beden eğitimi öğretmenliği bölümünde okumak isteyen öğrenciler için üniversiteye giriş kapısı. Buradan özgeçmiş puanlarıyla sınavsız üniversiteye giriyorlar.

KOÜ’DE TAKIMIN İSKELETİ OLDULAR

Çoğu öğrencim Kocaeli Üniversitesi’nde okuyor ve üniversitenin okul takımını oluşturuyorlar. Hem burada hem üniversite takımında beraber oynayıp hem de beden eğitimi öğretmenliği, spor yöneticiliği, antrenörlük bölümlerine çok rahat bir şekilde girebiliyorlar.”

hazim.jpg

VOLEYBOLCULAR KAYBETMEYİ DE KAZANMAYI DA HAZMEDİYOR: Sporun özellikle futbol ayağında çok yaygın olan şiddetin voleybolda çok nadir görülmesini Fikret Ayan şöyle yorumluyor: “Futbol gibi değiliz. Voleybolda sporcuların eğitim seviyesi çok yüksek. Voleybolcular genelde kazanmayı da, kaybetmeyi de hazmeden sporcular. Sporun etik değerleri ve o davranışlarla yetiştikleri için sahada da yansıtıyorlar.  Soyunma odası kültürü de, salon kültürü de diğer spor dallarının sporcularına kıyasla biraz daha fazla.”

 farkli.jpg

SENEYE ÇOK FARKLI OLACAKLAR: Fikret Ayan başarıyla voleybol alanında ulusal yayın yapan dergi ve haber sitelerine de çok defa haber konusu olan takımına ve sporcularına olan güveneni şöyle izah etti: ‘Voleybolda maç tecrübesi çok önemli bir olay. Seneye bu tecrübeyi de edinmiş olacaklar. Antrenman yapıyorsunuz ama maç oynanmadığı sürece o enstanteneyi yaşayamıyorsunuz. O zaman ne karar vereceğinizi bilemiyorsunuz. Şu an onu yaşıyorlar. Seneye bu çocuklar çok daha farklı olacak.”

Antrenörlükte yetiştirmenin

tadına Gebze’de vardım

 

 

“Ve antrenörlükte yetiştirip yönlendirmek daha zevkliymiş. Ben bunun tadına yeni varıyorum.”

Gebze Gençlik Hizmetleri Voleybol Takımı’nın 38 yaşındaki antrenörü Fikret Ayan bugüne kadar hep üst liglerde antrenörlük yaptı. Halen en üst düzey lig olan Efeler Ligi’nde mücadele eden orta sıralarda yer alan Sorgun Belediyespor’un da teknik heyetinde yer alıyor.

PANDEMİ DÖNEMİNDE

TEK TAKIM ÇALIŞTIRIYORLAR

Pandemi öncesine kadar voleybol antrenörlerinin farklı liglerde olmak kaydıyla birden fazla takım çalıştırılmasına göz yumuluyormuş ama pandemi süreciyle birlikte bir antrenörün iki veya daha fazla takımla temasının önüne geçmek için askıya alındı. Fikret Ayan hali hazırda sadece Gebze Gençlik Hizmetleri Voleybol Takımı’nı çalıştırıyor:

GENÇ MİLLİ TAKIMLA

BALKAN ŞAMPİYONLUĞU

“Bugüne kadar hep üst liglerde antrenörlük yaptım. En düşük çalıştığım takım Genç Milli Takım idi, Balkan Şampiyonu oldu.

BU ÇOCUKLAR BENİM ALTYAPIM OLDU!

Bu şekilde çocuk yetiştirmek farklı bir duyguymuş. Ben burada yeni yeni tanıyorum. Çocuklarla birlikte yaşıyorum ve en büyük avantajım, yukarıdaki doğruyu biliyorsunuz. O kulüplerin ne aradığını biliyor, o ayarda sporcu yetiştiriyorsunuz. Onun avantajıyla, yetiştirme anlamında ilki yaşıyorum. Bu çocuklar benim için altyapı ve bugüne kadar hiç altyapı tecrübem yoktu.”

yetistirme.jpg

Fikret Ayan, Gebze Spor Salonu’ndaki bir idman öncesi Gebze İlçe Spor Müdürü Köksal Tatoğlu ile.

Genç Milliler, Polisler ve

Arhavi ile de zirveyi gördü

 

Uzun yıllar voleybol oynadıktan sonra gönül verdiği bu spor dalındaki serüvenini antrenör olarak devam ettiren Fikret Ayan’ın şampiyonluk unvanları Gebze Gençlik Hizmetleri Voleybol Takımı ve Gebze ile sınırlı değil.

ARHAVİ’DE STATÜSÜNÜ YÜKSELTTİ

2017-2019 arası görev yaptığı ve halen Efeler Ligi’nde mücadele eden Arhavi Belediyespor’da edinilen şampiyonluktan ötürü dördüncü kademe statüsünde geçerliliği olan üçüncü kademe belge sahibi. Pandemiye takılan kursun açılmasını bekliyor.

MİLLİLER İLE BALKANLAR’DA

POLİS KOLEJİYLE 1’NCİ LİG’DE

Kendi branşımda Efeler Ligi’nde / Süper Lig’de de oynadı. Genç ve yıldız milli takımlarda da forma giydi. Antrenörlük kariyerine 2003’te başlayan Fikret Ayan, 2005-2008 arası Genç ve A Milli takımlarda görev üstlendi. Genç Milliler ile Balkan Şampiyonluğu edindi. 2003-2009 arası Polis Akademi ve Koleji takımında yardımcı antrenörlük ve menajerlik görevlerinde bulundu. 2017’de Polis Akademisi ile 1’nci Lig şampiyonluğu yaşadı.

MEMLEKETİNİ DE İHMAL ETMEDİ

2011 – 2013’te memleketi Niksar’ın takımı Niksar Belediyespor, 2014-2015’te İnegöl Belediyespor, 2015-2016’ta Tokat Belediye Plevnespor, 2016-2017’de MSK Urfa’da da görev yaptı.

GEBZE’DEKİ SERÜVENİ SÜRÜYOR

2020’de Gebze Final Akademi Okulları ve Gebze Gençlik Spor Müdürlüğü işbirliği ile sadece kendi altyapı öğrencileri ile Marmara Bölge Şampiyonu olarak 2. Lig’e namağlup çıkma başarısı gösteren takıma antrenörlük yaptı ve halen sürdürüyor:

 VOLEYBOYDA PARA EFELER LİGİ’NDE

“38 yaşındayım. Voleybol sporunda oynanabilir bir yaş içindeyim. Ama bizim dönemimizde çokta büyük paralar dönmüyordu. Efeler Ligi’nde kaldın, kaldın. Parayı orada kazanabiliyordun. Kaldı ki Efeler Ligi’ne de zorlu bir süreçten sonra yükselebiliyorsunuz. Erken yaşta size de parayı verdiklerinde pek iyi bir hayat kurmuyorsunuz kendinize.”

esiyle-2-001.jpg

EŞİ DE ANTRENÖR: Hacettepe Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü mezunu olan Fikret Ayan, Final Akademi Okulları’nda beden eğitimi öğretmenliğini sürdürüyor. Eşi Gülsu Çelik Ayan da Gebze Gençlik Spor’da voleybol antrenörü. Gebze Mustafapaşa kız voleybol takımını da uzun süre çalıştırdı.

Gebzespor taraftarı da pandemi

yasağının kalkmasını bekliyor

 

Görsel bir aktivite olan sporun voleybol dalında da taraftar itici güç. Ve yıllar yılı voleybol, basketbol gibi spor dallarının futbola nazaran her zaman daha az ilgi gördüğü, basında da yeterince konu edilmediği yazıldı, edildi, şikâyet konusu oldu. Ancak tablo biraz değişiyor gibi ve Anadolu’da durum daha farklı. Tokat’ta görev yaptığı yıllarda 3 bin kişilik salonda 5 bin taraftarla oynanan bir maçın tribün görselini cep telefonundan gösteren Ayan, Gebze’de de Gebzespor taraftarının pandemi yasaklarının kalkmasını beklediğini söyledi:

YÖNETİM, AİLELER,

EMNİYET, SAĞLIKÇILAR

“Gebze’den maçlarımıza gelmek isteyen gruplar çok fazla. Pandemi süreci harici iyi destek buluyorduk. En basitinden aileler geliyor ancak malum pandemi yasaklarındayız. Gebzespor taraftarından da çok destek geliyor. Sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunup gelmek istediğini söyleyen çok kişi var. Gelmek isteyenler var ama 20 kişi ile kısıtlandırdıldı. En son alınan kararlarla sadece yönetim. Bir tek aileleri alabiliyoruz maçlara. Geri kalanlar emniyet güçleri ve sağlık görevlileri.

GEBZE’DEKİ GRUP MAÇLARI

BÜYÜK İLGİ GÖRMÜŞTÜ

Geçen sezon Türkiye finalleri öncesi grup maçları Gebze’de oynandı. Ben o zamanlar Arhavi’deydim. Çok ciddi taraftar desteği vardı. Kaldı ki geçen sezon amatör ligdeydiler. Bu sezon profesyonel ligdeler. Ayrıca reklam, afiş, bildiri durumumuz olacak. Belediyenin reklam panolarını kullanmak isteyeceğiz. Maçlarımızı bildireceğiz.

EN ZORLU GRUPTAYIZ

Ciddi potansiyeli olan bir gruptayız, en zorlu gruptayız daha doğrusu. Çok iyi maçlar da oynanıyor. En son grubun lideri Aydın Büyükşehir Belediye ile burada oynadığımız maçı 3-2 tie break (beşinci set) seti ile kaybettik. Ki onlar profesyonel sporcular; bizimkiler kendi altyapımızdan yetiştirdiğimiz sporculardı.”

destek-003.jpg

SİLME SALONDA TARAFTARLA KAZANALIM: Takımın sezonun ikinci yarısında iç sahada İnegöl, Arkas, Turgutlu, Karacabey, halen Sultanlar Ligi’nde de takımı olan Aydın Büyükşehir gibi takımlarla karşılaşacağını belirten Ayan, “Aynı Tokat’ta olduğu gibi Gebze’de de salonu silme dolduralım ki taraftar desteğiyle kazanalım” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.