Doğru Tedavi Yöntemi ile Obezite Kader Değil!

Doğru Tedavi Yöntemi ile Obezite Kader Değil!

Medical Park Gebze Hastanesi Özellikli Operasyonlar ile Göz Dolduruyor! Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Orhan Çelen Obezite Cerrahisi...

Medical Park Gebze Hastanesi Özellikli Operasyonlar ile Göz Dolduruyor!

 

Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Orhan Çelen Obezite Cerrahisi Hakkında Bilgilendiriyor.

Obezite Nedir?

Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin Üzerinde olmasıdır. Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (2010) sonuçlarına göre obezite sıklığı; 19 yaş ve üzerinde genel toplamda % 30,3, erkeklerde % 20,5 ve kadınlarda % 41 olarak bulunmuştur. Aynı araştırma sonuçlarına göre ülkemizde 12 yaş ve üzeri bireylerin % 71,9’unun hareketsiz yaşadığı tespit edilmiştir.

 Yapılan çalışmalar obez genç erişkinlerin normal kilolu genç erişkinlerden % 20 oranında daha kısa bir yaşam süresine sahip olduğunu göstermektedir. Obezite şeker hastalığı, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, uyku apnesi, ciddi eklem rahatsızlıkları ve psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra obez kişilerde meme, kalın barsak ve rahim kanseri sıklığı daha fazladır.

Obezite Cerrahisi Ne zaman uygulanır?

Uzun süre diyet ve sporla kilo veremeyen hastalarda cerrahi müdahale önerilmektedir!

Obeziteden kurtulma yolları arasında diyet ve fiziksel aktivite en sık tercih edilen yöntemlerdir. Uzun süre diyet ve sporla kilo veremeyen hastalara cerrahi müdahale önerilmektedir. Cerrahide çeşitli alternatifler olmakla beraber, daha az risk taşıdığı için günümüzde en sık uygulanan müdahale tüp mide ameliyatıdır. Laporoskopik olarak yapılması nedeniyle ameliyat sonraları oldukça rahat geçmekte ve ağrı yok denecek kadar az hissedilir boyuttadır. Hastalar daha erken dönemde işlerine başlayabilirler.

Obezite Cerrahisinde Süreç Nasıl İlerlemektedir?

Geçtiğimiz günlerde Medical Park Gebze Hastanesinde bir obezite hastamıza bu operasyonu uyguladım. Ameliyatın ertesi günü hastayı ağızdan beslemeye başladık ve 3. Gün gözlme altında tutuktan sonra problemsiz olarak taburculuk işlemlerini gerçekleştirdik. Taburcu ettiğimiz gün itibariyle günlük yaşamını sorunsuz olarak devam edebilecek duruma geldi. Bunda sonraki süreçte diyetisyenimiz Aslıhan Küçük ile birlikte hastanın diyet ve sağlık durumu takip etmekteyiz.

 

Sağlıklı Günler Dilerim.

 

Genel Cerrahi ve Cerrahi Okoloji Uzmanı Doç.Dr. Orhan Çelen

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.